Cuma, 15 Rebiülahir 1446

İnsana sevap kazanmanın zorlaşması ve kolaylaşması

İnsana sevap kazanmanın zorlaşması Allah’ın kendisine olan kızgınlığı ve buğzunun delilidir.

Kolaylaştırması da ona rahmet ve merhametin sevgi ve hürmetinin delilidir.

Kim neye uygunsa o ona kolaylaştırılır. Niçin ve neresi için yaratılmışsa o ona kolay kılınır. Rasulullah sallallâhu aleyhi vesellem hadisinde dediği gibi. Cennetliklerin ameli kolaylaştırılır ve onu yapa yapa cennete gider…

Saadet Yurdunun Anahtarı isimli kitapta (Miftahu Dari’S-Saade) İbni Kayyım aynısını ya da buna benzer bişey diyor.

Bu Hadis Sahabeyi Korkutmuştur

عن علي رضي الله عنه قال: كُنَّا في جَنَازة في بَقِيعِ الغَرْقَدِ، فَأتَانَا رسول الله صلى الله عليه وسلم فَقَعَدَ، وَقَعَدْنَا حَوْلَه ومعه مِخْصَرَةٌ فَنَكَّسَ وجعل يَنْكُتُ بِمِخْصَرَتِهِ، ثم قال: «ما مِنْكُمْ من أحَدٍ إلا وقد كُتِبَ مَقْعَدُه من النَّار ومَقْعَدُه من الجنَّة» فقالوا: يا رسول الله، أفلا نَتَّكِلُ على كِتَابِنَا؟ فقال: «اعملوا؛ فَكلٌّ مُيَسَّرٌ لما خُلِقَ له…» وذكر تمام الحديث.

Ali -radıyallahu anh-’den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Bakîü’l-Garkad Kabristanı’nda bir cenazenin defni için bulunuyorduk. Derken Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- elinde baston olduğu halde yanımıza geldi, oturdu. Biz de çevresine oturduk. Başını eğdi ve bastonuyla yere bir şeyler çizmeye başladı. Sonra da şöyle buyurdu: İçinizde, cennet veya cehennemdeki yeri önceden bilinmeyen kimse yoktur.”Orada bulunanlar. Ey Allahın Rasûlü! Biz akıbetimizi ezeldeki o yazıya havale edip ameli bırakalım mı? Dediler.Peygamber:(Hayır) siz görevinizi yapmaya bakın. Herkes niçin yaratıldı ise onu kolayca elde eder” buyurdu.Ve hadisin tamamını zikretti.

Çünkü Allah yolunda sevap kazanmak kolaylaştırılmadı ise kişiye zor geliyorsa nefsine ağır gelmesi kişiyi rahatsız ediyorsa, kişiyi bunun zıttına yani tembellik ve gaflete itiyorsa yüce Allah o kişiyi gözden çıkarmış olabilir.

Sahabe buna üzülmüş, bundan korkmuş. Onlar amellerini buna göre artırmışlar, nefislerine kolay gelenin Allah yolunda çaba olmasına dikkat etmiş, nefislerini buna göre eğitmiş ve terbiye etmişlerdir.

O halde kendimize kolay gelen rahat gelen tatlı gelene bakmamız halimizi görmemiz için yeterlidir. Hemen rahatlık, hemen keyif çatma arzusu sahabenin hele hele önünde kul hakları dolu dururken tercih edeceği ya da cennet ehlinin sarılacagı bir arzu mudur kendimize sormamız gerekir .

Arzusu benim getirdiğime uymayan iman etmiş olmaz diyor Allah Rasulü sallallâhu aleyhi vesellem.. Allah Rasulü sallallâhu aleyhi vesellem bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmaktadır :

“….. عن عبدالله بن عمرو قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لا يؤمن أحدكم حتى يكون هواه تبعا لما جئت به

{ … Abdullah İbn Amr b. El- As r.a’dan. Rasulullah sallallâhu aleyhi vesellem buyurdular ki : “ Heva ve arzusu benim getirdiğime tabi olmadıkça, sizden hiç biriniz iman etmiş olamazsınız “ }

İbni Ebi Asım es Sünne : 1.c.15. n – Beğavi Şerhü’s Sünne : 1 / 213 – Mişkatu’l Mesabih : 1 / 59

O Halde Arzu ve  İsteklerini Sorgula…

“ …. İnsanlar arasında hak ile hüküm ver. Sakın heva ve hevese uyma. Ki, seni Allah’ın yolundan saptırmasın. Allah’ın yolundan sapanlara, hesap gününü unuttuklarından dolayı çetin bir azab vardır. ” Sa’d : 26

“ Artık her kim azgınlık etmiş ve dünya hayatını tercih etmişse, kuşkusuz onun varacağı yer cehennemdir. Kim de Rabbinin makamında durmaktan korkmuş ve nefsini heva ve heveslerden menetmiş ise, kuşkusuz onun varacağı yer de cennettir. ” Naziat : 37

Ayette görüldüğü gibi nefsini heva hevesini meneden cennete girebilir.

O halde nefis heva ve istekler insanı cehenneme götürücüdür. İnsan nefsinin isteklerine baksın ne istiyorsa neyi arzuluyorsa dikkat etsin. Bu istekler insanlara meşru gelebilir. Çünkü şeytan bunu böyle gösterir. Yatmak, uyumak caizdir ama sabah namazı vakti süresince değil. Ya da uyumak caizdir, ama ribat tutma zamanı nöbet zamanı haramdır.

İşte bu devirde insanlık yanarken, Gazze’de insanlar katledilirken, kafirler bizi yok etmek hapislere atmak için tuzaklar kurarken kat be kat çalışmak farzken sanki dünyayı fethetmiş önümüzde düşman kalmamış çekilmiş gibi davranmak evet bu haramdır.

Nefsinin sana tatlı ve kolay gösterdikleri aslında hepsi birer haramdır. Tıpkı içki, zina, kumar gibi Allah’ın nefret ettiği işlerdendir…

O halde neyi seviyorsun, ne için isteklisin ve ne için hırslısın ona bak…

Allah yolunda çalıştıkça sevap kazanmaktan insan haz alır. Cennete yaklaştırıldıkca da bu artar.

Ancak günahları galebe çaldıysa, nefsine sevap kazanmak zor ve ağır gelir. Tıpkı bir münafığa Kur’an taşımanın taş taşımaktan ağır gelmesi gibi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.