2 - Tabiat unsurları ve yaratılış icabı bakışı

 

Zındık filozof ve tabiplerin bakışı böyledir. Onlara göre günah insanın yaratılışının icabıdır, insanın dört unsurdan teşekkül etmesi, bu unsurların farklı olması sebebiyle unsurların birbirine etki etmesini ve insanın insanda karışıp bir arada bulunması nasıl ki bu karışımların itidal halini kaybetmesini doğuruyorsa, aynen bunun gibi insanın beden, nefis, tabiat ve hayvani karışımlardan teşekkül etmesi de insanda bu yaratılış ve tabiatın sonuçlarını zorunlu kılar. Burada şu hususu da belirtelim ki, bunlar ancak ya insanın kendi içinden veyahut da dışından bir güç ile yenilebilirler. Oysa insanların çoğu kendi içlerinde böyle bir güce sahip değildirler. Bu durum onları dışardan bir güce muhtaç kılar. İşte insanın kendi dışında ve üstünde bir güce muhtaç olması zorunlu olarak, onun hayatını düzenleyecek olan bir yönetim altına girmesini gerektirir.İnsanın buna ihtiyacı yeme, içme ve giyinme vb. şeylere olan ihtiyacı gibidir.

Bu bakış sahihlerine göre insan ne zaman kendi içinden kendisini yönetip tabiatını idaresi altına alabilen bir güce sahip olursa, başkalarının kendisine emir verip yasak koymasına, yönetmesine ihtiyacı kalmaz.

Bunların günah ve suça götüren irade sahibi varlıkların hareketlerine bakışları, değişmeler meydana getiren zorunlu tabii hareketlere bakışları gibidir.

 

İÇİNDEKİLER