بســـم الله الرحمن الرحيم

 

Haram Lezzet

 

Haram olan lezzet kullanıldığı zaman çirkinlikle içli dışlı olurken, bunlar kullanılıp bittiği zaman ise acılar oldukça ortaya çıkar. Bunlar seni kendisine karşı davete koyuldukları vakit de bu haram lezzetleri kopartmak hususunu, çirkinlik ve acıların kalması konusunu iyice bir düşün! Sonra her iki husus arasını bir ölçüp tart ve her ikisi arasındaki farklılıklara bir bakıver.

İtaat ederek yorulmak kuşkusuz güzellikle içli dışlı olunması anlamını taşır, lezzet ve rahatı ortaya çıkarır. Nefse karşı bu ağır gelince, yorgunluğun koparılıp kesilmesini, bunların lezzet, güzellik ve sevinçlerinin kalması konusunu iyi bir düşün ve her iki hususun arasını bir ölçüp tart!

Tercih edileni tercih edilmeyenin önüne koyup öylece bir yol edin!

Eğer bir sebepten ötürü acılar görürsen müsebbibinden dolayı oluşan hoşluk, sevinç ve lezzete bir bak, bunların, kıyasladığından sana oldukça kolay geldiğini görürsün. Haram olan lezzetleri terk etmekle sen acılar görürsen eğer, kendisinden sonra getireceği acıları şöyle bir düşün ve he iki acı arasını bir kıyas edip tart!

İşte doğru dürüst işleyen bir akıl her iki faydalı konuda ancak en faydalı olanı alırken, acısı ihtimalce en az olan acılardan da en küçük acıyı tercih eder. Bunun sebepleri ve gereksinimlerini bilmeye ve en evlâsını alıp en faydalısını tercih edecek bir de akıla ihtiyacı vardır.

Dolayısıyla her kim taksimatında / kıyaslamasında akıl ve ilmi kullanmışsa en faziletli olanı alır ve onu izler. Kimde bundan yokun ise ya da her ikisinden (akıl- ilim) birisinden yoksun ise tersini seçip alır. Kim dünya ve âhiret konuları hakkında tefekkür edecek olursa, anlayacaktır ki, kişi bu her iki hususu ancak zorluklarla ulaşabilmektedir. Öyleyse bu her iki nimetin hayırlısı ve bekası için bu zorluğa tahammül etsin.

 

İÇİNDEKİLER