بســـم الله الرحمن الرحيم

 

İlimle Mutlu Olmanın Şartları

 

İnsanın, Allah'ın nimeti olan iman ve ilimle fayda görebilmesi için, kendi nefsini bilmesi, kadri anında durması, kendine ait olmayan şeylere tecavüz etmemesi, haddini aşmaması, nefsini verenin Allah olduğunu, O'na ait olduğunu kesinlikle bildiği hâlde "Benim, bana ait" dememesi lâzım! Kul, hiçbir sebep ve hak sahibi olmadığı hâlde Allah'ın verdiği nimetlere karşı nankörlük da etmez. Allah'ın kendisine verdiği nimetlere karşı kendisi de çok zelil olduğunu ortaya koyar. Öyle bir tevazuyla yaklaşır ki nefsin yapmadığı orada anlaşılır. Kendi nefsinde bir hayır olmadığını, ulaşmış olduğu hayrın Allah'tan ve olduğunu O'nun için O'nun bahşetmesi sonucu olduğunu anlar. Yüce yaradana zelil ve riyasız olarak, mutlu bir hâlde nimetlerini itiraf eder.

Nimetler her defasında yenilenince, o kulun zelilliği ve tevazusu da yenilenir...

Hususu, sevgisi, korkusu, ümidi...

Hepsi yenilenmektedir. İşte bu da şu iki yüce bilgiyi bilmenin neticesidir:

1 - Rabbini bilmesi, O'nun eksiksizliğini, iyiliğini, zenginliğini, ortaya koymasını, ihsan ve rahmet etmesini, bütün hayrın O'nun elinde olduğunu, bunların O'nun mülkünden olduğunu ve ondan dilediğine verdiğini, dilediğinden de kıstığını, her halükarda övgünün kendisine ait olduğunu ve bunun da övgünün en eksiksiz ve en tam olanı olduğunu bilmesidir.

2 - Nefsini bilmesi, sınırında, kadrinde, noksanlığında, zulmünde ve cehaletinde durmayı, onda hiçbir hayrın olmadığını, kendi zatında sadece yokluğun olduğunu; aynı şekilde nefsinin özelliklerinde ve kemalinde de ancak yokluğun olduğunu ve bunun da en hakir ve en nakıs olduğu mânasına geldiğini ve mevcutluğuna tâbi olacak bir hayrın da kendisinde olmadığını bilmesidir.

Dolayısıyla bu her iki bilgiyi kul, diline değil de nefsine yerleştirebilmişse, o takdirde bilecek ki, övgülerin hepsi tümüyle Allah'a (c.c.) aittir. İşlerin hepsi O'na aittir. Hayrın hepsi de O'nun elindedir. Yine anlayacak ki, kişinin nefsi değil de Allahu Teâlâ hamdlara ve methiyelere hak sahibi olandır. Kulun nefsi ise; kınanmaya, ayıplanıp zemmolunmaya müstahaktır. Her kim bu iki bilgiyi gerçekleştirmekten yoksun olursa, sözleri, amelleri ve hâli renkten renge girecek ve kendisini Allah'a (c.c.) ulaştıran dosdoğru yola ulaştırmayacaktır. İşte gerek ilim ve gerek vaziyet olarak kulun, bu her iki bilgiyi de elde etmiş olması gerekir. Bunu kaçırması ise, bunları elde edememesidir.

Bazılarını söylediği "Kim nefsini bilirse Rabbini bilir." sözünün mânası da işte budur. Çünkü her kim nefsinin cahil, zalim, ayıplı ve noksan, muhtaç ve fakir, zillette ve miskin ve küçük olduğunu bilirse, Rabbini de bunların zıtlanyla bilir. Nefsinin kadri nde durur, haddini aşmaz ve Rabbini ehil olduğu birtakım övgülerle över. O'nu sevdiğine, O'ndan korktuğuna, O'na ümid ettiğine, O'na yakın olduğuna ve sadece O'na tevekkül ettiğine dair kuvveti de yerinde olur. Allahu Teâlâ her şeyden daha sevimli gelir o kimseye. Sadece O'ndan korkulmasını daha iyi şuur eder ve sadece O'ndan umar. İşte gerçek kulluk budur.

Allah kendisinden yardım istenilendir.

Rivayete göre; bazı hikmet sahibi kimseler evlerinin kapısı üzerine şöyle yazarlardı:

"Hikmetimizden, ancak nefsini bilen ve haddini aşmayan kimse yararlanır. Her kim böyleyse içeriye girsin. Kim de eğer böyle değilse, bu özelliğe kavuşana dek girmesin."

 

İÇİNDEKİLER