بســـم الله الرحمن الرحيم

 

Öncelikle Günahların Terk Edilmesi

 

Arif / hakikatin şuurunda olan kimse, dünyayı terk etmeyi emretmez. Çünkü insanların bunu terk etmeye güçleri yetmez, lâkin onlara dünyada kalmalarıyla beraber günahlarını terk etmelerini emredebilir, onlara dünyayı terk etmenin faziletli olduğunu, günahları terk etmenin de farz olduğunu söyler.

Farz olanı yerine getirmeyen bir kimseye nasıl da faziletli olan bir şeyi emredebilir ki! Günahları terk etmek kendilerine zor geliyorsa, o zaman onlara Allah'ın nimetlerini, ihsan edişini, kemal sıfatlarını ve yüce özelliklerini sevdirmeye koyul. Çünkü kalpler fıtraten O'nu sevmeye meyillidir. Kalpler eğer O'nu (c.c.) sevmeye bağlanmışlarsa, günahları terk etmek, günahlarda ısrarcı olmayı ve onlara yönelmeyi terk edip bırakmak kolaylaşır.

Yahya b. Muaz der ki:

"Akıllı bir kimsenin dünyayı istemesi, cahil bir kimsenin dünyayı terk etmesinden daha hayırlıdır."

Arif olan kimse; insanları dünyalarından Allahu Teâlâ'ya davet eder, böylece icabet etmek kendilerine kolaylaşır.

Zahid olan kimse; dünyayı terk etmekle Allah'a davet eder ve onların buna icabet etmeleri ise, onlara ağır gelir.

İnsanın kendisinin akledemediği memeden sütün kesilmesine gelirsek, kişi memeden (bebek iken) güçlüce emmişti. Ancak sütannelerinden sütü en yararlı olanı ve en hoş olanı seçer. Çünkü sütte, onu emen kişinin tabiatında oldukça bir tesiri bulunur. Kuşkusuz sütü hastalıklı olan bir kadını emen bebeğin kendisinde de bir hastalık ortaya çıkabilmektedir. Şu var ki, süt emen kimselerin en yararlı olan süt emişleri aç ve iştahlı iken emmeleridir. Eğer sütten kesilmenin açlığına dair açlık kuvvetli olursa, o takdirde bir (yudum) kadar da olsa o sütü emer. Çünkü mide bazen kişiyi öldürebilir.

 

İÇİNDEKİLER