52- İÇİLECEK ŞEYLER KİTABI (Bölümleri)
1-
İÇKİ HARAM KILININCA HEPSİ DÖKÜLDÜ
MÜ?
3-
BEKLETİLMİŞ ŞERBETİN ŞARAP OLACAĞI
İÇİN İÇİLMEMESİ
4- HER
TÜRLÜ MEYVE KARIŞIMINDAN YAPILAN İÇKİLER
YASAKTIR
5- HURMA
ÇAĞLASI İLE YAŞ HURMA KARIŞIMINDAN MEŞRUBAT
YAPMAK
6- HURMA
ÇAĞLASIYLA KURU HURMA KARIŞTIRILARAK MEŞRUBAT YAPILMAZ
7- KURU VE
YAŞ HURMA KARIŞTIRILARAK YAPILAN MEŞRUBAT
8- KURU HURMA
İLE YAŞ HURMA KARIŞIMI YAPILAN MEŞRUBAT
9- KURU
ÜZÜMLE KURU HURMA KARIŞIMI İÇKİLER
10- YAŞ
HURMA İLE KURU ÜZÜM KARIŞIMI YAPILAN
İÇKİLER
11- HURMA
İLE KURU ÜZÜM KARIŞIMI YAPILAN MEŞRUBAT
12-
İKİ CİNS MEYVE KARIŞIMINDAN MEŞRUBAT YAPMANIN
YASAKLIĞI
13- TEK
ÇEŞİT MEYVELERDEN MEŞRUBAT YAPILMALI
14- AĞZI
BAĞLI KAPLARDA MEŞRUBAT YAPMANIN DAHA İYİ OLACAĞI
15- TEK
ÇEŞİT OLARAK HURMADAN MEŞRUBAT YAPILABİLİR
16- SADECE
KURU ÜZÜMDEN MEŞRUBAT YAPMAK
17- TEK
BAŞINA OLGUNLAŞMAMIŞ HURMADAN MEŞRUBAT
YAPILABİLİR
19-
İÇKİNİN HARAM KILINDIĞI SIRALARDA
İÇKİ NELERDEN YAPILIRDI?
20-
SARHOŞLUK VEREN HER ŞEY İSMİ NE OLURSA OLSUN HARAMDIR
21-
SARHOŞLUK VEREN HER İÇKİYE HAMR DENİLİR
22-
SARHOŞ EDEN HER İÇKİ HARAMDIR
24-
ÇOĞU SARHOŞ EDEN TÜM İÇKİLERİN AZI
DA HARAMDIR
25- ARPADAN
YAPILAN İÇKİLER (BİRA) DE HEPSİ HARAMDIR
26-
RASÛLULLAH (S.A.V)E MEŞRUBAT YAPILAN KAP
27-
İÇERSİNDE MEŞRUBAT YAPILMASI YASAK EDİLEN KAPLAR VE
YAPILABİLECEK KAPLAR
28- TESTİ
DE MEŞRUBAT YAPMAK YASAKTIR
30- KABAKLARDA
MEŞRUBAT BEKLETMEK YASAKTIR
31- KABAK VE
SIRLANMIŞ KAPLARDA MEŞRUBAT BEKLETMEK YASAKTIR
32- KABAK
TESTİ VE AĞAÇTAN OYULMUŞ KAPLAR
33- KABAK
TESTİ VE ZİFTLENMİŞ (SIRLI) KAPLAR
34- KABAK,
AĞAÇ FIÇI, SIRLI KÜP VE TESTİLER
36-
PEYGAMBERİN YASAKLADIĞI TÜM BU KAPLAR KESİNLİKLE
HARAMDIR
37-
İÇKİ YAPILAN KAPLARDA MEŞRUBAT SAKLANMAZ
38-
MEŞRUBAT KONULMASINA İZİN VERİLEN KAPLAR
39-
TESTİDE MEŞRUBAT YAPIMINA İZİN
VERİLMİŞTİR
40- BAZI
ŞEYLERE YASAKLANMADAN SONRA İZİN VERİLMESİ
42- ŞARAP
İÇMENİN HARAMLIĞINA DAİR DEĞİŞİK
RİVAYETLER
44-
İÇKİ İÇMENİN MEYDANA
GETİRDİĞİ DİĞER GÜNAHLAR
45-
İÇKİ İÇENİN TEVBESİ KABUL
EDİLİR Mİ?
46-
İÇKİ TİRYAKİLERİ CENNETE GİREMEZ Mİ?
47-
İÇKİ İÇEN CEZA OLARAK SÜRGÜN
EDİLİR Mİ?
48-
İÇKİNİN HER ÇEŞİDİNİN HARAM
OLUŞUNA DAİR DEĞİŞİK RİVAYETLER
49-
İÇKİ İÇENLERE ALLAHIN AZABI
50-
ŞÜPHELİ ŞEYLERİ TERKETMEK GEREKİR
53-
ÜZÜM SUYU NE KADAR KAYNATILIRSA PEKMEZ OLUR?
54- MEYVE
SULARI HANGİ DURUMLARDA İÇİLİR?
55- MEYVE SUYU
NE KADAR SÜRE İLE İÇİLİR?
56- MEYVE
SULARI HANGİ DURUMLARDA İÇİLMEZ
57- BU KONUDA
DEĞİŞİK RİVÂYETLER
İÇKİNİN HARAM KILINMASI: Ey İman edenler! Sarhoşluk veren her şey ve her çeşit kumar, putperestçe uygulamaların tümü, şans ve talih okları çekmek, her türlü tahmine dayanan şans oyunu oynamak ve bunlara göre hareket etmek şeytan işi ve iğrenç kötülüklerden başka bir şey değillerdir. O halde onlardan kaçının ki mutluluğa eresiniz. Şeytan sarhoşluk verici şeyler ve kumar oyunları ile aranıza sadece düşmanlık ve nefret sokmaya ve sizi Allahı anmaktan ve namazdan alıkoymaya çalışır. O halde artık tüm bu kötülüklere ne zaman son vereceksin? (Mâide sûresi 90. 91. ayetler)
5445- Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İçki haram kılınmazdan önce Ömer şöyle demişti: Allahım! İçki hakkında bize faydalı bir delil indir. Bunun üzerine Bakara sûresi 219. Ayeti nazil olmuştu. Ömer çağırılıp kendisine bu ayet okununca yine Ömer Allahım! İçki hakkında bize faydalı bir delil indir diye dua etti. Bunun üzerine de Nisâ sûresi 43. ayeti nazil oldu. Bu ayetin inişinden sonra Rasûlullah (s.a.v)in müezzini namaz için kamet edince, sarhoş iken namaza yaklaşmayın diye ilân etti. Ömer çağırılıp bu ayet kendisine okununca, Ömer yine: Allahım içki hakkında bize faydalı bir delil indir diye dua etti ve Mâide sûresi 90. 91. ayetleri nazil oldu yine Ömer çağırılıp bu inen ayetler sonuna kadar okununca, Ömer: Vazgeçtik vazgeçtik dedi. (Ebû Davud, Eşribe: 1; Tirmizî, Tefsirül Kuran: 6)
1- İÇKİ HARAM KILININCA HEPSİ DÖKÜLDÜ MÜ?
5446- Enes b. Malik (r.a) şöyle anlatıyor: Bir toplantıda amcalarımla beraberdim ve yaşça en küçükleri ben idim, onlara şarap dağıtıyordum. O sırada bir adam gelerek: Şarap haram kılındı dedi. Oradakiler de: Bana elindeki şarabı dök dediler. Ben de elimdeki şarabı döktüm. Enese: O içki neden yapılmıştı? diye sordum. O da: Kuru ve çağla hurmadan yapılmıştı dedi. Ebu Bekir b. Enes: O gün içkileri o idi dedi. Enes te o sözü yadırgamadı. (Ebû Davud, Eşribe: 2; Dârimi, Eşribe: 1)
5447- Enes (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ensardan bir topluluk içerisinde Ebu Talha, Ubey b. Kab ve Ebu Dücaneye şarap dağıtıyordum. O sırada bir adam gelerek, önemli bir haber var içkinin haram kılınmasıyla alakalı ayet indi dedi. Biz de elimizdeki şarap kaplarını ters çevirdik o günlerde şarap kuru hurma ile hurmanın çağlasından yapılıyordu. Enes diyor ki içki haram kılındığı anda içkiler kuru hurma ile hurma çağlasından yapılıyordu. (Ebû Davud, Eşribe: 2; Dârimi, Eşribe: 1)
5448- Enes (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: İçki haram kılındığı dönemlerde o günkü insanların içkileri kuru hurma ile hurma çağlasından yapılırdı. (Ebû Davud, Eşribe: 2; Dârimi, Eşribe: 1)
5449- Câbir b. Abdullah (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Hurma çağlasından ve kuru hurmadan yapılan içki şaraptır. (Tirmizî, Eşribe: 9; Müslim, Eşribe: 5)
5450- Câbir b. Abdullah (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Hurma çağlasından ve kuru hurmadan yapılan içki şaraptır. (Tirmizî, Eşribe: 9; Müslim, Eşribe: 5)
5451- Câbir (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Asıl şarap Üzüm ve kuru hurmadan yapılandır. (Tirmizî, Eşribe: 9; Müslim, Eşribe: 5)
3- BEKLETİLMİŞ ŞERBETİN ŞARAP OLACAĞI İÇİN İÇİLMEMESİ
5452- Rasûlullah (s.a.v)in ashabından bir adamdan rivâyete göre, Peygamber (s.a.v), yaş ve kuru hurma ile kuru üzüm ve kuru hurmadan yapılan bekletilmiş şerbetin içilmesini yasak etti. (Ebû Davud, Eşribe: 10)
4- HER TÜRLÜ MEYVE KARIŞIMINDAN YAPILAN İÇKİLER YASAKTIR
5453- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v): İçki için kullanılan kabak, testi, ziftlenmiş küp ve oyularak yapılmış ağaç kapları kullanmayı yasak etti. Yaş hurma ile hurma çağlasından meşrubat yapmayı da yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 10; Müslim, Eşribe: 6)
5454- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v): Şarap için kullanılan kabakları, ziftlenmiş küpleri -bir başka rivâyetle- oyularak yapılmış ağaçtan kapları ve hurma çağlası ile hurma karışımından kuru hurma, hurma çağlası ve üzüm karışımından yapılan meşrubatı da yasak etmiştir. (Ebû Davud, Eşribe: 10; Müslim, Eşribe: 6)
5455- Ebu Said el Hudrî (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) Kuru hurma ile hurma çağlasından, kuru üzüm ve hurma karışımından Meşrubat yapmayı yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 10; Müslim, Eşribe: 6)
5- HURMA ÇAĞLASI İLE YAŞ HURMA KARIŞIMINDAN MEŞRUBAT YAPMAK
5456- Ebu Katade (r.a) babasından rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Kuru hurma ile kuru üzümü; hurma çağlası ile yaş hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
5457- Ebu Katade (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Yaş hurma ile hurma çağlasını birlikte; kuru üzümle yaş hurmayı birlikte karıştırarak meşrubat yapmayın. (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
6- HURMA ÇAĞLASIYLA KURU HURMA KARIŞTIRILARAK MEŞRUBAT YAPILMAZ
5458- Ebu Said el Hudrî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) kuru hurma ile kuru üzümü karıştırarak meşrubat yapmayı ayrıca hurma kurusu ile hurma çağlasını karıştırarak meşrubat yapmayı yine çağla hurma ile kuru hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı, yasakladı. (Tirmizî, Eşribe: 9; İbn Mâce, Eşribe: 11)
7- KURU VE YAŞ HURMA KARIŞTIRILARAK YAPILAN MEŞRUBAT
5459- Câbir (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) kuru üzümü karıştırarak meşrubat yapmayı, yaş ve kuru hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
5460- Câbir (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Kuru hurma ve kuru üzümü karıştırarak meşrubat yapmayınız. Kuru hurma ile olmuş hurmayı da karıştırarak meşrubat yapmayın. (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
8- KURU HURMA İLE YAŞ HURMA KARIŞIMI YAPILAN MEŞRUBAT
5461- Câbir (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v): Kuru hurma ile kuru üzüm karışımından meşrubat yapmayı, yine yaş hurma ile kuru hurma karışımından meşrubat yapmayı yasakladı. (İbn Mâce, Eşribe: 11; Tirmizî, Eşribe: 7)
5462- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şarap için kullanılmış kabakları kullanmayı, oyulmuş ağaçtan yapılan şarap kaplarını kullanmayı, ziftlenmiş küpleri kullanmayı ve şarap testilerini kullanmayı yasaklamıştır. Kuru hurma ile olgun hurma karışımıyla meşrubat yapmayı, kuru üzümle kuru hurma karışımıyla yapılan meşrubatı yasakladı ve Hecerlilere de kuru üzüm ile hurmayı karıştırarak şerbet yapmayın diye yazdı. (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
5463- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Sadece ham hurmadan yapılan ve ham hurma ile olmuş hurmadan yapılan içki haramdır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
9- KURU ÜZÜMLE KURU HURMA KARIŞIMI İÇKİLER
5464- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) kuru üzümle kuru hurma karışımından yapılan içkileri, olgun hurma ile kuru hurma karışımıyla yapılan içkileri yasaklamıştır. (Ebû Davud, Eşribe: 8; İbn Mâce, Eşribe: 11)
5465- Amr b. Dinar (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Câbir b. Abdullah (r.a)tan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s.a.v), hurma ile kuru üzüm karışımından yapılan içkilerle, olgun hurma ile kuru hurmanın karışımından yapılan içkileri yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 8; İbn Mâce, Eşribe: 11)
10- YAŞ HURMA İLE KURU ÜZÜM KARIŞIMI YAPILAN İÇKİLER
5466- Ebu Katade (r.a)nin babasından naklettiğine göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Yaş hurma ile çağla hurma karışımından meşrubat yapmayın, yaş hurma ile kuru üzümü birlikte meşrubat yapmakta kullanmayın. (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 7)
11- HURMA İLE KURU ÜZÜM KARIŞIMI YAPILAN MEŞRUBAT
5467- Câbir (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kuru üzüm ve kuru hurmayı karıştırarak, kuru hurma ve yaş hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 7)
12- İKİ CİNS MEYVE KARIŞIMINDAN MEŞRUBAT YAPMANIN YASAKLIĞI
5468- Enes b. Malik (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) sahibine biri gerekli iken keskinleşen iki şeyi karıştırıp içki yapmamızı yasak etti. Ravi diyor ki: Çağla durumundaki meyveden yapılabilir mi? diye sordum. Onu da yasakladı; hurma çağlasının ucu olgunlaşınca iki cins olmasından korkarak ondan da meşrubat yapmamızı yasak etti biz de o yüzden onların olgunlaşan ucunu koparırdık. (Müsned: 12138)
5469- Ebu İdris (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes b. Malikin yanındaydım. Bir tarafı olgunlaşmış hurma getirildi, olmuş tarafını koparmaya başladı. (Müsned: 14440)
5470- Katade (r.a)den rivâyete göre, Enes bir ucu olmuş hurmanın ucunun koparılmasını emrederdi de koparılırdı. (Müsned: 14440)
5471- Enes (r.a)ten rivâyete göre, meyvelerin olgunu ile yaşını karıştırmaksızın tek çeşitle meşrubat yapardı. (Müsned: 14440)
13- TEK ÇEŞİT MEYVELERDEN MEŞRUBAT YAPILMALI
5472- Ebu Katade (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Ham meyve ile olgunlaşmış meyveyi birlikte meşrubat yapmayın, kuru hurma ile kuru üzümü de karıştırarak meşrubat yapmayın, her birini kendi başına kullanarak meşrubat yapabilirsiniz. (Müslim, Eşribe: 5; Tirmizî, Eşribe: 7)
14- AĞZI BAĞLI KAPLARDA MEŞRUBAT YAPMANIN DAHA İYİ OLACAĞI
5473- Katade (r.a)nin babasından rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) olgun hurma ile çağla olan hurmanın karışımından meşrubat yapmayı yasakladı. Kuru hurma ile olgun hurma ve yaş hurmanın karışımından da meşrubat yapmayı yasakladı ve şöyle buyurdu: Bunların her birinden ayrı ayrı meşrubat yapabilirsiniz, ağzı kapanabilen kaplarda olursa şaraplaşması (ekşimesi) daha geç olacağından daha faydalı olur. (Ebû Davud, Eşribe: 8; İbn Mâce, Eşribe: 11)
15- TEK ÇEŞİT OLARAK HURMADAN MEŞRUBAT YAPILABİLİR
5474- Ebu Said el Hudrî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) olgunlaşmamış hurma ile olgunlaşmış hurmayı yahut üzüm ile hurmayı veya üzüm ile ham hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasakladı ve şöyle buyurdu: Sizden kim meşrubat yapmak isterse, bu sayılanlardan ayrı ayrı meşrubat yapıp içsin sadece hurmadan sadece olgunlaşmamış hurmadan veya sadece kuru üzümden yapıp içsin. (Müslim, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 8)
5475- Ebu Said el Hudrî (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) olgunlaşmamış hurma ile olgunlaşmış hurmanın karıştırılmasını ve o şekilde meşrubat yapılmasını yasakladı. Veya kuru üzüm ile kuru hurmanın karıştırılarak meşrubat yapılmasını yasakladı. Veya kuru üzümle olgunlaşmamış hurma karışımından meşrubat yapmayı yasakladı. Meşrubat yapacak kimse bunların her birinden ayrı olarak yapıp içsin buyurdu. (İbn Mâce, Eşribe: 11; Tirmizî, Eşribe: 9)
16- SADECE KURU ÜZÜMDEN MEŞRUBAT YAPMAK
5476- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) ham olgunlaşmamış hurmayı üzüme karıştırıp meşrubat yapmayı ve ham hurmayı olgunlaşmış hurmayla karıştırıp meşrubat yapmayı yasakladı. Onların her birinden ayrı ayrı meşrubat yapabilirsiniz buyurdu. (Müslim, Eşribe: 5; Tirmizî, Eşribe: 9)
17- TEK BAŞINA OLGUNLAŞMAMIŞ HURMADAN MEŞRUBAT YAPILABİLİR
5477- Ebu Said el Hudrî (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) hurma ile kuru üzümü karıştırarak, hurma ile olgunlaşmamış hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasak etti ve şöyle buyurdu: Kendi başına kuru üzümden meşrubat yapabilirsiniz, hurmadan tek başına yapabilirsiniz, hurma çağlasından da tek başına meşrubat yapabilirsiniz. (Müslim, Eşribe: 5; Tirmizî, Eşribe: 9)
18- NAHL SÛRESİ 67. AYETİN YORUMU: Hurma ağacının meyveleriyle üzümlerinden de hem şarap yapasınız hem de güzel rızıklar elde edersiniz. Şüphe yok ki bunda aklını kullanan bir toplum için ders ve ibret vardır.
5478- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: İçki bu iki ağaçtan yapılır. Süveyd bu iki ağaç hakkında: Hurma ve üzümdür demiştir. (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
5479- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Şarap hurma ve üzüm ağacından yapılır. (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
5480- İbrahim ve Sabî (r.anhüma) şöyle dediler: Ayette geçen: Sekr kelimesi şarap anlamındadır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5481- Said b. Cübeyr (r.a) ayette geçen Sekr kelimesi şarab anlamındadır dedi. (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
5482- Said b. Cübeyr (r.a) ayette geçen Sekr kelimesi şarab anlamındadır dedi. (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
5483- Said b. Cübeyr (r.a): Ayette geçen Sekr kelimesi haram olan şaraptır güzel rızık kelimesi de hurma ve üzümden yapılan helâl gıdalardırdedi. (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
19- İÇKİNİN HARAM KILINDIĞI SIRALARDA İÇKİ NELERDEN YAPILIRDI?
5484- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Ömer (r.a)den işittim Medinede minber üzerinde şöyle diyordu: Ey İnsanlar! İyi bilin ki içkinin haram kılındığı dönemlerde içki şu beş şeyden yapılıyordu: Üzüm, hurma, bal, buğday ve arpa, hamr (içki) aklı gideren şeydir. (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
5485- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b. Hattabtan işittim, Rasûlullah (s.a.v)in minberinde şunları söylüyordu: İçkinin haram kılındığı ayet indiğinde içki beş şeyden yapılıyordu: Üzüm, buğday, arpa, hurma ve bal. (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
5486- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İçki beş şeyden yapılır: Hurma, buğday, arpa, bal ve üzüm. (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
20- SARHOŞLUK VEREN HER ŞEY İSMİ NE OLURSA OLSUN HARAMDIR
5487- İbn Şirin (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömerin yanına bir adam gelerek şöyle dedi. Ailemiz bize akşam şerbet yapıyor biz de onu sabahleyin içiyoruz. İbn Ömer dedi ki: Sarhoşluk veren her şeyden az da olsa çok da olsa seni sakındırırım. Allahı sana şahit kılarak sarhoş eden şeyin azından ve çoğundan seni sakındırırım. Allahı şahit kılarım ki Hayberliler şundan ve bundan içkiler yapıyorlar ve değişik isimler veriyorlardı onların hepsi şaraptır. Fedekliler de şudan bundan içki yapıyorlar ve onlara değişik isimler veriyorlardı, onların da hepsi şaraptır. İçki yapılan dört şeyi saydı onlardan biri de bal idi. (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
21- SARHOŞLUK VEREN HER İÇKİYE HAMR DENİLİR
5488- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren haramdır. Her sarhoşluk eden içkidir. (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
5489- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren haramdır. Her sarhoşluk veren içkidir. (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
5490- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren içkidir. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5491- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren içkidir. Her sarhoşluk veren haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5492- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren içkidir. Her sarhoşluk veren haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
22- SARHOŞ EDEN HER İÇKİ HARAMDIR
5493- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5494- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5495- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) oyulmuş kabaklarda, sırlı küplerde, ağaçtan oyma kaplarda ve testilerde meşrubat yapmayın her sarhoşluk veren haramdır buyurmuştur. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5496- Âişe (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Oyulmuş kabaklarda, sırlanmış küplerde, ağaçtan oyma kaplarda meşrubat yapmayın. Her sarhoşluk eden haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5497- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: İçilen her şey sarhoşluk veriyorsa haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5498- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, köpürmüş bal şerbetinden soruldu da: Sarhoşluk veren her şey haramdır buyurdular. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5499- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v)e köpürmüş bal şerbetinden soruldu da şöyle buyurdu: Sarhoşluk veren her içecek haramdır. Bitu baldan yapılan köpürmüş şerbete denir. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5500- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v)e köpürmüş bal şerbetinden soruldu. O da: Sarhoşluk veren her içki haramdır buyurdu. Bitu baldan yapılan bir içecektir. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5501- Ebu Musa (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Sarhoşluk veren her şey haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5502- Ebu Bürde (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) ben ve Muazı Yemene gönderirken Muaz: Bizi çok meşrubat içilen bir memlekete gönderiyorsun, orada ne içelim? diye sordu. Rasûlullah (s.a.v)de: Her şeyi iç sarhoşluk veren şeyi içme buyurdu. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5503- Ebu Musa (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren şey haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5504- Esved b. Şeyban es Sedûşî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir adam, Ataya biz seferlere çıkıyoruz pazarlarda çeşitli içkiler görüyorum ve nasıl kaplarda yapıldığını bilmiyoruz diye sorunca, Ata: Her sarhoşluk veren şey haramdır dedi. Adam biraz gitti ve sözünü tekrar etti. Ata yine: Sarhoş eden her içki haramdır dedi. Adam aynen tekrar sorunca, Ata: O sana dediğim gibidir dedi. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5505- İbn Sirin (r.a) şöyle demiştir: Her sarhoşluk veren şey haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5506- Abdülmelik b. Tufeyl el Cezerî (r.a) anlatıyor: Ömer b. Abdülaziz bize şunu yazdı: Sırlanmış kaplardaki içkileri -köpüğün- üçte ikisi gidip üçte biri kalıncaya kadar içmeyin. Her sarhoşluk veren şey haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5507- Sak b. Hazen (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b. Abdülaziz Adiy b. Ertaeye şöyle yazdı: Her sarhoşluk veren şey haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5508- Ebu Musa el Eşarî (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren şey haramdır. (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5509- Ebu Musa (r.a) babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v), beni Yemene göndereceğinde şöyle dedim: Ey Allah'ın Rasûlü orada pek çok meşrubat var onlardan hangisini içmeliyim? hangisini içmemeliyim? Rasûlullah (s.a.v): Nedir onlar buyurdu. Ben de: Bitı ve Mizr dedim. Bitı ve Mizr nedir? deyince. Ben: Bitı, baldan yapılan bir meşrubattır. Mizr ise, mısırdan yapılan bir meşrubattır dedim. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): Sarhoşluk veren hiç bir şeyi içme. Ben sarhoşluk veren her şeyi haram kıldım buyurdu. (Müslim, Eşribe: 7; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5510- Ebu Bürde (r.a) babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) beni Yemene gönderirken şöyle dedim: Ey Allah'ın Rasûlü! Orada pek çok meşrubat türü var onlara Bitı ve Mizr deniliyor. Bitı ve Mizr nedir? deyince, ben de şöyle dedim: Bitı baldan yapılan bir meşrubattır Mizr ise arpadan yapılan meşrubattır. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): Her sarhoşluk veren şey haramdır buyurdular. (Müslim, Eşribe: 7; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5511- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) hutbede içki ayetinden bahsedince bir adam kalkarak: Ey Allah'ın Rasûlü! Mizr hakkında ne dersin? dedi. Rasûlullah (s.a.v)de: Mizrde nedir? deyince, adam: Yemende hububattan yapılan bir içkidir dedi. Rasûlullah (s.a.v): Sarhoşluk verir mi? deyince, adam: Evet dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): Her sarhoşluk veren haramdır buyurdular. (Müslim, Eşribe: 7; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5512- Ebul Cüveyriyye anlatıyor: İbn Abbas (r.a)tan işittim kendisine Bazak hakkında bize fetva verir misin? denildi. O da şöyle dedi: Muhammed (s.a.v), Bazaktan önce geldi. Sarhoş eden her şey haramdır buyurdu. (Müslim, Eşribe: 7; Ebû Davud, Eşribe: 5)
24- ÇOĞU SARHOŞ EDEN TÜM İÇKİLERİN AZI DA HARAMDIR
5513- Amr b. Şuayb, babasından ve dedesinden rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır. (Ebû Davud, Eşribe: 5; İbn Mâce, Eşribe: 11)
5514- Âmir b. Sad (r.a)nın babasından rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Çoğu sarhoşluk veren şeyin azını da yasaklayıp haram kılıyorum. (Ebû Davud, Eşribe: 5; İbn Mâce, Eşribe: 11)
5515- Âmir b. Sad (r.a)ın babasından rivâyete göre, Peygamber (s.a.v): Çoğu sarhoşluk veren şeyin azını da yasaklayıp haram etti. (Ebû Davud, Eşribe: 5; İbn Mâce, Eşribe: 11)
5516- Ebu Hüreyre den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)in oruç tuttuğunu biliyordum. Ona oyulmuş kabakla yaptığım bir meşrubatı getirmek için oruçlu olmadığı günü kolladım, o gün o meşrubatı Ona getirince; Yaklaştır bakayım buyurdu. Yanına yaklaştırdım iyice ekşiyip köpürdüğünü görünce, şöyle buyurdu: Bunu bahçeye dök, bu Allaha ve ahiret gününe inanmayanların içkisidir. Ebu Abdurrahman der ki: Bu hadis (alkollü içkilerin) sarhoşluk veren her şeyin haramlığına delildir. Kendi kendilerini aldatanların dedikleri gibi, sarhoşluğu açığa çıkaran son yudumlar haramdır öncekiler helaldir dedikleri gibi değildir. İlim adamları tüm içkilerin ilk yudumundan son yudumuna kadar hepsi haramdır. Sarhoşluk son yudumlarda değildir hepsi sarhoşluk verir. (Ebû Davud, Eşribe: 12; İbn Mâce, Eşribe: 15)
25- ARPADAN YAPILAN İÇKİLER (BİRA) DE HEPSİ HARAMDIR
5517- Ali (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v), bize: Altın yüzük kullanmayı, ipekli kumaşı giymeyi, binit üzerine ipekli minder koyup binmeyi ve arpa suyundan yapılan ciayı (Birayı) yasaklamıştır. (Ebû Davud, Eşribe: 12; İbn Mâce, Eşribe: 15)
5518- Malik b. Umeyr (r.a) anlatıyor ve şöyle diyor: Sasaa, Müminlerin emiri Hz. Aliye: Rasûlullah (s.a.v) size yasakladığı şeyleri sen de bize yasakla deyince, şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v) şarap koymak için oyulmuş kabaklara ve testilere meşrubat koymamızı yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 12; İbn Mâce, Eşribe: 15)
26- RASÛLULLAH (S.A.V)E MEŞRUBAT YAPILAN KAP
5519- Câbir (r.a)den rivâyete göre: Rasûlullah (s.a.v)in içeceği şeyler taştan yapılmış bir kapta yapılırdı. (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 13)
27- İÇERSİNDE MEŞRUBAT YAPILMASI YASAK EDİLEN KAPLAR VE YAPILABİLECEK KAPLAR
28- TESTİ DE MEŞRUBAT YAPMAK YASAKTIR
5520- Tavus (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir adam İbn Ömere Rasûlullah (s.a.v) testide meşrubat yapmayı yasakladı mı? diye sordu. İbn Ömerde: Evet dedi. Tavus ta: Vallahi bu gerçeği ondan işittim dedi. (Buhârî, Eşribe: 8; Müslim, Eşribe: 6)
5521- Süleyman et Teymî ve İbrahim b. Meysere
(r.anhüma) dediler ki Tavustan işittik şöyle diyordu: Bir adam
İbn Ömere gelerek: Rasûlullah (s.a.v) testide meşrubat yapmayı
yasakladı mı? dedi. O da: Evet dedi. -İbrahim kendi
rivâyetinde kabağı da ilave etti.- (Buhârî, Eşribe: 8; Müslim, Eşribe: 6)
5522- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) testide yapılan meşrubatı yasakladı. (Buhârî, Eşribe: 8; Müslim, Eşribe: 6)
5523- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) meşrubat yapmak için hantem kullanmayı yasakladı. Ben hantem nedir? deyince Testidir buyurdular. (Buhârî, Eşribe: 8; Müslim, Eşribe: 6)
5524- Basralı Esîd et Tahî (r.a) şöyle diyor: İbn Zübeyre testilerde meşrubat yapıp bekletmenin hükmü soruldu da: Rasûlullah (s.a.v) bizi ondan yasakladı dedi. (Müsned: 180)
5525- Said b. Cübeyr (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömere testide yapılan meşrubattan sorduk, o da: Rasûlullah (s.a.v) onu haram kıldı dedi. İbn Abbasa geldim ve bugün hayret verici bir şey işittim dedim. İbn Abbas: Nedir o? deyince, İbn Ömere testideki meşrubatın hükmünü sordum. Rasûlullah (s.a.v) onu haram kıldı dedi. İbn Abbas, İbn Ömer doğru söylemiş dedi. Ben de Testi nedir? diye sordum. Topraktan yapılan her türlü kaptır dedi. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5526- Said b. Cübeyr (r.a)den rivâyete göre, şöyle anlatmıştır: İbn Ömerin yanındaydık testide meşrubat bekletmenin hükmü soruldu. Rasûlullah (s.a.v) onu haram kıldı dedi, bu duyduğum bana ağır geldi. İbn Abbasın yanına gittim ve ona dedim ki: İbn Ömere bir şeyden soruldu da verdiği hüküm bana çok ağır geldi. İbn Abbas: Nedir o? deyince, ben de testide meşrubat bekletmenin durumu soruldu. (O da Rasûlullah (s.a.v)in haram kıldığını söyledi) dedim. İbn Abbas: İbn Ömer doğru söylemiş dedi. Ben de Testi nedir? diye sordum. Topraktan yapılan her kaptır dedi. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5527- Şeybanî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ebî Evfadan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s.a.v) yeşil testilerde meşrubat bekletmeyi yasakladı. Ben de: Ya beyaz testiler nasıl olacak? dedim. O da: Bilmiyorum dedi. (Müsned: 18353)
5528- Ishak eş Şeybanî şöyle diyor: İbn Ebî Evfadan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s.a.v) yeşil ve beyaz testilerde meşrubat bekletmeyi yasak etti. (Müsned: 18353)
5529- Ebu Reca (r.a) anlatıyor: Hasan-ı Basrîye: Testide meşrubat bekletmenin haram mı? olduğunu sordum. O da: Haramdır dedi ve şöyle devam etti: Bize yalan söylemeyenler Rasûlullah (s.a.v)in testide, kabakta, sırlı küplerde ve fıçılarda meşrubat bekletmeyi yasakladığını haber verdiler. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
30- KABAKLARDA MEŞRUBAT BEKLETMEK YASAKTIR
5530- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasak etti. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5531- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasak etti. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
31- KABAK VE SIRLANMIŞ KAPLARDA MEŞRUBAT BEKLETMEK YASAKTIR
5532- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) ziftlenmiş (sırlı) kaplarda ve kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5533- Ali (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) sırlanmış kaplarda ve kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5534- Abdurrahman b. Yamer (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) sırlanmış kaplar ve kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5535- Enes b. Malik (r.a)ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kabaklarda ve sırlanmış kaplarda meşrubat saklamayı yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5536- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kabaklarda ve sırlanmış kaplarda meşrubat saklamayı yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5537- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) ziftlenmiş (sırlı) kaplarda ve kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
32- KABAK TESTİ VE AĞAÇTAN OYULMUŞ KAPLAR
5538- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kabak, testi ve oyulmuş ağaçlardan yapılan kaplarda meşrubat bekletmeyi yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; İbn Mâce, Eşribe: 15)
5539- Ebu Said el Hudrî (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) testilerde, kabaklarda ve ağaç fıçılarda bekletilmiş meşrubatı içmeyi yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
33- KABAK TESTİ VE ZİFTLENMİŞ (SIRLI) KAPLAR
5540- Muharib (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömerden işittim şöyle diyordu. Rasûlullah (s.a.v) kabak, testi ve sırlanmış kaplarda meşrubat bekletmeyi yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; İbn Mâce, Eşribe: 15)
5541- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) her türlü testide, kabaklarda ve ziftlenmiş (sırlanmış) kaplarda meşrubat bekletmeyi yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5542- Zeyneb binti Nasr ve Cümeyle binti Abbâd (r.anhüma) ikisi birlikte Âişeden duymuşlardır. Âişede şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)den işittim testi, kabak ve ziftlenmiş kaplarda yağ ve sirkeden başka meşrubat bekletilmesini yasakladı. (İbn Mâce, Eşribe: 15)
34- KABAK, AĞAÇ FIÇI, SIRLI KÜP VE TESTİLER
5543- Muhammed b. Ziyad (r.a) anlatıyor: Ebu Hureyreden işittim şöyle diyordu. Rasûlullah (s.a.v) kabak, testi, ağaç fıçı ve ziftlenmiş (sırlı) kaplarda meşrubat bekletmeyi yasakladı. (İbn Mâce, Eşribe: 13; Müslim, Eşribe: 6)
5544- Sümâme b. Hazn el Kuşeyrî (r.a) anlatıyor: Âişe ile karşılaştığımda ona içilecek şeylerden sormuştum, o da şöyle anlattı: Rasûlullah (s.a.v)in huzuruna Abdul Kays kabilesinden temsilcileri gelmişti, içecekleri şeyler hakkında sormuşlardı da; Rasûlullah (s.a.v): Kabak, fıçı, sırlı küpler ve testilerde meşrubat bekletmelerini yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
5545- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Kabakta meşrubat bekletmek yasaktır. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
5546- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) ağaç fıçılarda, kabaklarda, sırlı küp ve testilerde meşrubat bekletmeyi yasakladı. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
5547- Şerik b. Ebanın kızı Hüneyde (r.a) anlatıyor: Hureybe denilen yerde Âişeye rastladım sarhoşluk veren bir içki olan Akeri sordum yasak olduğunu söyledi. Akşam yaptığın meşrubatı sabahleyin iç kabın ağzını bağla, kabak, fıçı, ziftlenmiş kaplar ve testileri meşrubat bekletmekte kullanmamı yasak etti. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
5548- Enes (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) tüm ziftlenmiş (sırlı) kaplarda meşrubat saklamayı yasakladı. (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 14)
36- PEYGAMBERİN YASAKLADIĞI TÜM BU KAPLAR KESİNLİKLE HARAMDIR
5549- İbn Ömer ve İbn Abbas (r.anhüma) ikisi birden anlatıyorlar: Rasûlullah (s.a.v)in yanında idik, Rasûlullah (s.a.v): Kabak, testi, ziftlenmiş kaplar ve ağaç fıçılarda meşrubat bekletmeyi yasak etti ve Haşr sûresi 7. ayetini okudu: Bu sebeple Peygamber (s.a.v) size ne getirdiyse onu alın ne emrederse onu yapın ve sizi nelerden sakındırırsa ondan elinizi çekin (Buhârî, Eşribe: 7)
5550- Yezidin kızı Esma amcası oğlu Enesten naklederek anlatıyor: İbn Abbas: Allah şöyle buyurmadı mı? dedi. Haşr sûresi 7. ayetini okudu: Bu sebeple Peygamber (s.a.v) size ne getirdiyse onu alın ve ne emrederse onu yapın ve sizi nelerden sakındırırsa ondan da elinizi çekin Ben de: Evet dedim. İbn Abbas tekrar Allah şöyle buyurmadı mı? diyerek, Ahzâb sûresi 36. ayetini okudu: Allah ve elçisi bir konuda hüküm verdikten sonra artık inanmış bir erkek ve kadının kendi işlerinde tercih hakları yoktur. Ben de: Evet dedim. Bunun üzerine İbn Abbas: O halde Allahın Peygamberi şarap için kullanılan fıçıları, sırlı küpleri, kabakları ve testileri meşrubat bekletmekte kullanmayı yasaklamıştır. Ben buna şahitlik ederim dedi. (Buhârî, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
37- İÇKİ YAPILAN KAPLARDA MEŞRUBAT SAKLANMAZ
5551- Amr b. Mürre (r.a) anlatıyor: Zazandan işittim şöyle diyordu: Abdullah b. Ömere içki yapılan kaplar hakkında Rasûlullah (s.a.v)den işittiğin şeyleri bana anlat ve izah et dedim. O da şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v) testi adını verdiğiniz dübba, hurma kütüğünden oyularak yapılan fıçı, ziftlenmiş (sırlanmış) her türlü kaplara meşrubat koyulmasını yasakladı. (Buhârî, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
38- MEŞRUBAT KONULMASINA İZİN VERİLEN KAPLAR
5552- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v), Abdi Kays oğullarından gelen heyete: Kabak, ağaçtan oyulmuş fıçı, ziftlenmiş kaplar ve ağzı kesilmiş dağarcıkları meşrubat saklamakta yasak kılmıştır ve meşrubatı su kabında yap ağzını iyi bağla ekşimeden tatlı iken iç buyurdular. Heyettekilerden bir kısmı Ey Allah'ın Rasûlü bu tür kaplarda meşrubat yapmama bana izin ver dediğinde Rasûlullah (s.a.v) öyleyse bu tarif ettiğim gibi yaparsın dedi ve eliyle işaret etti. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, Eşribe: 6)
5553- Ebuz Zübeyr (r.a) diyor ki: Câbirden işittim şöyle diyordu. Rasûlullah (s.a.v) testi, ziftlenmiş kaplar, kabak ve ağaç fıçılarında meşrubat yapmayı ve saklamayı yasak etti. Rasûlullah (s.a.v) için şerbet yapılacak bir kap bulunamaz ise taştan oyulmuş büyükçe bir kapta yapılırdı. (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 13)
5554- Câbir (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)e meşrubat su kaplarında yapılırdı. Su kabı bulunamaz ise taştan bir kap içersinde yapılırdı. Câbir diyor ki: Rasûlullah (s.a.v) kabak, ağaç fıçı ve ziftlenmiş kaplarda meşrubat muhafazasını yasakladı. (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 13)
5555- Câbir (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kabak, ağaç fıçı, testi ve ziftlenmiş kaplarda meşrubat yapılmasını ve saklanmasını yasakladı. (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 13)
39- TESTİDE MEŞRUBAT YAPIMINA İZİN VERİLMİŞTİR
5556- Abdullah (r.a)tan rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) ziftlenmemiş (sır yapılmamış) testi de meşrubat yapılmasına izin verdi. (Buhârî, Eşribe: 7; Tirmizî, Eşribe: 6)
40- BAZI ŞEYLERE YASAKLANMADAN SONRA İZİN VERİLMESİ
5557- Büreyde (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Kurban etlerini saklamanızı yasaklamıştım şimdi onlardan yiyin ve ayırıp saklayın, (Kabirleri ziyaret etmeyi de yasaklamıştım) kim kabirleri ziyaret etmek isterse ziyaret etsin çünkü o ahireti hatırlatır. Her şeyi içiniz fakat sarhoşluk veren şeylerden kaçınınız. (Müslim, Edahî: 5; Tirmizî, Edahî: 17)
5558- Abdullah b. Büreyde (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Önceleri size kabirleri ziyaret etmekten alıkoymuştum şimdi ziyaret edebilirsiniz. Üç günden fazla kurban etini saklamanızı yasaklamıştım kendinize dilediğiniz kadar ayırabilirsiniz. Su kaplarından başka kaplarda meşrubat yapmanızı yasaklamıştım. Her türlü kaptan ve içkiden için sarhoşluk verenlere yaklaşmayın! (Müslim, Edahî: 5; Tirmizî, Edahî: 17)
5559- İbn Büreyde (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Sizi üç şeyden yasaklamıştım. Kabir ziyareti ki şimdi ziyaret edebilirsiniz. Kabirleri ziyaret etmek hayrınızı artırır. Kurban etlerini üç günden fazla saklamanızı yasaklamıştım dilediğiniz kadar yiyip saklayabilirsiniz. Bazı kaplarda meşrubat yapıp saklamanızı yasaklamıştım şimdi istediğiniz kaplarda meşrubat yapıp içebilirsiniz sadece sarhoşluk veren şeyleri içmeyiniz. (Müslim, Edahî: 5; Tirmizî, Edahî: 17)
5560- Abdullah b. Büreyde babasından rivâyetle şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Bazı kaplardan meşrubat yapıp içmenizi yasaklamıştım bundan sonra istediğiniz kaplarda meşrubat yapıp içebilirsiniz fakat sarhoşluk veren meşrubattan sakınınız. (Müslim, Edahî: 5; Tirmizî, Edahî: 17)
5561- Abdullah b. Büreyde babasından naklederek şöyle diyor: Bir ara Rasûlullah (s.a.v) aramızda dolaşıyordu. Bir topluluğa yaklaşıp gürültülerini duyunca Nedir bu gürültü? dedi. Onlar da: Ey Allah'ın Rasûlü! Onların içecek meşrubatları var onu içiyorlar dediler. Rasûlullah (s.a.v) adam gönderip onları çağırttı ve: İçtiğiniz şeyleri hangi kaplarda yapıyorsunuz? buyurdu. Onlar da: Oyulmuş ağaç fıçılarda ve kabaklarda yapıyoruz başka kaplarımız yoktur dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): Ağzını bağladığınız kapların dışında meşrubat yapmayın buyurdu: Bir süre geçtikten sonra Rasûlullah (s.a.v) onların yanına uğradığında onları veba hastalığına yakalanmış ve yüzleri sapsarı kesildiğini gördü ve onlara: Neden böyle hasta oldunuz dedi. Onlarda: Ey Allah'ın Peygamberi! Ülkemizde veba salgını var ağzını bağladığımız kaplar dışında tüm kapları da yasak ettin dediler. Rasûlullah (s.a.v): Her kaptan ve her içkiden için sadece sarhoşluk veren içkilerden sakının. Çünkü sarhoşluk veren her içki haramdır buyurdu. (Buhârî, Edahî: 15; Müslim, Edahî: 5)
5562- Câbir (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şarap konulan kapların kullanılmasını yasaklayınca Ensar şikayet ederek Ey Allah'ın Rasûlü! başka kullanacak kaplarımız yoktur dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v) Öyle ise onları da kullanabilirsiniz buyurdu. (Buhârî, Edahî: 7; Tirmizî, Eşribe: 6)
5563- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)e: Miraç gecesi iki bardak meşrubat getirildi birinde şarap diğerinde süt vardı. Rasûlullah (s.a.v) onların ikisine de baktı ve sütü aldı. Bunun üzerine Cibril: Seni insan tabiatına uygun olanı almana hidayet eden Allaha hamdolsun eğer şarap alsaydın ümmetin azgınlaşır ve helak olup giderdi. (Buhârî, Edahî: 3)
5564- Muhayriz (r.a) Rasûlullah (s.a.v)in ashabından birinden nakleder: Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Ümmetimden bir kısmı şarap içerler ve onlara değişik isimler verirler. (Buhârî, Edahî: 3)
42- ŞARAP İÇMENİN HARAMLIĞINA DAİR DEĞİŞİK RİVAYETLER
5565- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Zina eden kimse zina ettiği anda Mümin değildir. İçki içen kimse de Mümin olarak içki içmez. Hırsızlık yapan da Mümin olarak hırsızlık yapmaz. İnsanların gözü önünde başkalarının mallarına göz dikenler Mümin oldukları halde başkalarının malını alamazlar. (Tirmizî, İman: 11; Buhârî, İman: 18)
5566- Ebu Hüreyre (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Zina eden kimse Mümin olarak zina etmez. Hırsızlık yapan Mümin olarak hırsızlık yapamaz. İçki içen Mümin olduğu halde içki içemez. İnsanların gözü önünde başkalarının değerli mallarına göz dikenler Mümin olarak o malları alıp gasb edemezler. (Tirmizî, İman: 11; Buhârî, İman: 18)
5567- İbn Ömer ve Ashabtan bir gurup (r.anhüm) rivâyet ederler: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Bir kimse içki içerse onu ceza olarak değnekleyin sonra yine içerse yine değnekleyin daha sonra yine içerse yine değnekleyin sonra içerse onu öldürün. (Tirmizi, Hudud: 15; Ebû Davud, Hudud: 37)
5568- Ebu Hüreyre (r.a)ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Bir kimse içki içer ve sarhoş olursa onu ceza olarak değnekleyin, sonra yine içerse tekrar değnekleyin yine içerse tekrar değnekleyin dördüncü sefer içerse boynunu vurun. (Tirmizi, Hudud: 15; Ebû Davud, Hudud: 37)
5569- Ebu Bürde b. Ebu Musa (r.a)nın babasından rivâyete göre, şöyle derdi: Allahı bırakıp ta şu direğe tapmam ile içki içmem arasında hiçbir fark yoktur. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5570- İbn-ul Deylemî (r.a) Abdullah b. Amrın yanına girdi ve Ey Abdullah Rasûlullah (s.a.v)den içki hakkında duyduğun bir şey var mıdır? dedi. Bunun üzerine Abdullah: Evet, Rasûlullah (s.a.v)den işittim şöyle diyordu: Ümmetimden şarap içen kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz. (Dârimi, Eşribe: 3; İbn Mâce, Eşribe: 4)
5571- Mesruk (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Hâkim hediye yerse haram yemiş olur. Rüşvet kabul ederse küfre kadar gider. Yine Mesruk derki: Şarap içen kafir olur. Küfrüne delil namazının kabul edilmemesidir. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
44- İÇKİ İÇMENİN MEYDANA GETİRDİĞİ DİĞER GÜNAHLAR
5572- Abdurrahman b. Haris (r.a) babasından naklederek şöyle diyor. Osmandan işittim şöyle diyordu: İçki içmekten uzak durun çünkü o kötülüklerin anasıdır. Sizden önceki ümmetler arasında ibadetle meşgul olan bir adam vardı. Fahişe bir kadın ona kafayı taktı ve hizmetçisini göndererek; şahitlik için seni istiyoruz diye onu çağırttı, o hizmetçiyle beraber onun yanına kadar geldiler. Her bir kapıdan içeri girince hizmetçi kapıları kilitliyordu sonunda güzel bir kadının yanına geldi kadının yanında bir çocuk, bir kap içersinde de içki vardı. Kadın o gelen adama: Allaha yemin olsun ki ben seni şahitlik için çağırmadım ya benimle ilişki kurarsın veya bu içkiden içersin veya bu çocuğu öldürürsün. Adam öyleyse bana bir kadeh içki ver dedi. Kadın bir kadeh içki verdi, adam tekrar ver dedi ve sarhoş olunca kadınla zina etti çocuğu da öldürdü. (İşte bu olaydan ibret alıp) içkiden uzak durun! Allaha yemin ederim ki şarap alışkanlığı ile iman bir arada olamaz mutlaka biri diğerini uzaklaştırır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5573- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Kim, sarhoş olmasa bile içki içerse, midesine ve damarlarında şaraptan bir damla bulunduğu sürece namazı kabul olunmaz. O halde ölürse kafir olarak ölür. İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kafir olarak ölür. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5574- Abdullah b. Amr (r.a)dan rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Kim içki içerse midesinde bulunduğu sürece Allah onun yedi gün sürece namazını kabul etmez. O süre içersinde ölürse kafir olarak ölür, içtiği içki aklını giderirse kırk gün namazı kabul olunmaz o süre içersinde ölürse kafir olarak ölür. (Dârimi, Eşribe: 3; İbn Mâce, Eşribe: 4)
45- İÇKİ İÇENİN TEVBESİ KABUL EDİLİR Mİ?
5575- Abdullah ed Deylemî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah b. Amr b. Asın yanına girmiştim, kendisi Taifte Veht ismi verilen bahçesinde idi. Kureyşten bir gençte -içki içtiği söylenen- onunla birlikteydi. Abdullah Rasûlullah (s.a.v)den şöyle işittiğini söyledi: Kim bir yudum içki içerse kırk gün namazı kabul olunmaz. İçkiyi bırakıp tevbe ederse yine de Allah tevbesini kabul eder yine içki içmeye başlarsa kırk gün tevbesi kabul olunmaz. Yine tevbe ederse Allah tevbesini kabul eder. Yine içki içmeye dönerse Kıyamet günü Cehennemliklerden akan şeyleri o kimseye içirir. (Müslim, Eşribe: 8; Dârimi, Eşribe: 3)
5576- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Kim dünyada içki içerse ve tevbe etmeden de ölürse Ahirette Cennet içkilerinden içmekten mahrum kalır. (Müslim, Eşribe: 8; Dârimi, Eşribe: 3)
46- İÇKİ TİRYAKİLERİ CENNETE GİREMEZ Mİ?
5577- Abdullah b. Amr (r.a)dan rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Yaptığı iyiliği başa kakan, ana babaya isyan eden ve içki tiryakileri Cennete giremez. (Müsned: 6251)
5578- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Kim dünyada içki içer tevbe etmeden içki içerken ölürse ahirette Cennet içkilerinden içemez. (Müslim, Eşribe: 8; Dârimi, Eşribe: 3)
5579- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Kim dünyada içki içer tevbe etmeden içki içerken ölürse ahirette Cennet içkilerinden içemez. (Müslim, Eşribe: 8; Dârimi, Eşribe: 3)
5580- Dahhak (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Kim içki tiryakisi olarak ölürse son nefesinde dünyadan ayrılırken yüzüne Cehennem suyu (hamim) serpilir. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
47- İÇKİ İÇEN CEZA OLARAK SÜRGÜN EDİLİR Mİ?
5581- Said b. Müseyyeb (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b. Hattab Rabia b. Ümeyyeyi şarap içtiği için Haybere sürgün olarak göndermişti. O da Hirakla varıp dinini terkederek Hristiyanlık dinine girdi. Bunun üzerine Ömer bundan sonra hiçbir Müslümanı sürgün etmeyeceğim dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
48- İÇKİNİN HER ÇEŞİDİNİN HARAM OLUŞUNA DAİR DEĞİŞİK RİVAYETLER
5582- Ebu Bürde b. Niyar (r.a)dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Bazı kaplarda bulunan meşrubattan için fakat sarhoşluk veren içkileri içmeyin. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5583- Büreyde (r.a)nin babasından rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v): Kabak, testi, tahta fıçı ve sırlı küplerde meşrubat yapmayı ve bekletmeyi yasak etti. (Dârimi, Eşribe: 3; Müslim, Eşribe: 6)
5584- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Her türlü meşrubatı için fakat sarhoşluk verenleri içmeyin. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5585- Amirî kabilesinden Decace kızı Cisre (r.anha)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Âişeden işittim kendisine Nebîz = Bir nevi bira hakkında şöyle sormuşlardı: Hurmayı sabah suya ıslatıp akşam içiyoruz akşam ıslatıp sabah içiyoruz (caiz) midir? O da şöyle demişti: Sarhoşluk veren hiçbir şeyi helâl kılacak şekilde fetva verecek değilim, ekmek bile su bile olsa dedi ve üç sefer tekrarladı. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5586- Hemmamın kızı Kerime (r.anha), müminleri annesi Âişenin şöyle dediğini işitmiştir: Kabakta meşrubat yapmaktan yasaklandınız, testide meşrubat yapmaktan yasaklandınız, ziftlenmiş kaplarda da şerbet yapmanız yasaklandı. Sonra kadınlara dönerek: Yeşil küplerde meşrubat yapmaktan sakının! Sevdiğiniz su bile olsa ve sizi sarhoş etse ondan asla içmeyin. (İbn Mâce, Eşribe: 15; Müslim, Eşribe: 6)
5587- Eban b. Sumanın annesinden (r.anhüma) rivâyete göre, Âişeye içilecek şeylerden soranlara Âişe şöyle derdi: Rasûlullah (s.a.v) sarhoşluk eden her şeyi yasaklardı. (Müslim, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 7)
5588- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: İçkinin azı çoğu ve sarhoşluk veren her içkinin hepsi haram kılınmıştır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5589- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: İçkinin kendisi, azı ve çoğu ve her sarhoşluk veren meşrubat haram kılınmıştır. (Müslim, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 7)
5590- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: İçkinin kendisi, azı ve çoğu ve her sarhoşluk veren meşrubat haram kılınmıştır. (Müslim, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 7)
5591- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: İçkinin kendisi, azı ve çoğu ve her sarhoşluk veren meşrubat haram kılınmıştır. (Müslim, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 7)
5592- Ebul Cüveyriyye el Cermî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Sırtını Kâbeye dayamış olduğu İbn Abbasa Bazak isimli içkiden sormuştum. O da şöyle dedi: Bazak içkisi Peygamber (s.a.v)den sonra çıkmıştır sarhoşluk veren her şey (adı ne olursa olsun) haramdır. Ravi diyor ki bunu Araplardan ilk soran benim. (Buhârî, Eşribe: 9)
5593- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Allah ve Rasûlünün haram kıldığı şeyleri haram kılmaktan kim sevinecekse nebiz = bir çeşit birayı haram kılsın. (Müsned: 2991)
5594- Uyeyne b. Abdurrahman (r.a) babasından naklederek şöyle diyor: Bir adam İbn Abbasa: Ben Horasanlıyım ülkemiz soğuktur, üzümden, kuru üzümden ve diğer meyvelerden içkiler yapıp içiyoruz. Bu konu beni rahatsız ediyor dedi ve pek çok içki çeşidi saydı. İbn Abbasta bu kadar içki çeşidini anlıyamadı sanıyorum. İbn Abbas o adama: Pek çok içki isimleri söyledin hurma, üzüm ve diğer meyvelerden yapılan ve her sarhoşluk veren içkiden uzak dur dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5595- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Sadece ham (Çağla) hurmadan yapılan Nebîz = (bir çeşit bira) da haramdır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5596- Ebu Cemre (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İnsanlarla İbn Abbas arasında tercümanlık yapıyordum. Bir kadın gelerek testide yapılan meşrubatın hükmünü sordu, ona o meşrubatın haram (yasak) olduğunu söyledi. Ben de Ey İbn Abbas ben yeşil çanakta tatlı şerbet yapıyorum, onu içince karnım gurulduyor dedim. Bunun üzerine bana: Baldan tatlı bile olsa ondan içme! dedi. (Müsned: 2991)
5597- Ebu Cemre Nasr (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Abbasa şöyle dedim: Ninem testide tatlı şerbet yapıyor ondan içiyorum çok içip toplum arasına oturunca sarhoş olup dengesizlik yapacağımdan da korkuyorum Bunun üzerine İbn Abbas şöyle dedi: Abdülkays kabilesinden bir heyet Rasûlullah (s.a.v)in yanına gelmişti, Rasûlullah (s.a.v) onlara: Hoş geldiniz geldiğiniz iyi oldu, geldiğinizden dolayı pişman da olamazsınız rezil de olamazsınız buyurdu. Onlar da: Ey Allah'ın Rasûlü! Seninle bizim aramızda müşrik bir toplum var bu yüzden Sana her zaman gelip gidemeyiz ancak hac mevsiminde yani haram aylarda gelebiliriz. Bu yüzden bize öyle bir şey söyle ki onu yapınca Cennete girelim ve onunla kavmimizi uyarıp davet edelim dediler. Rasûlullah (s.a.v)de şöyle buyurdu: Size üç şeyi emredip dört şeyden de sizi sakındıracağım; emredeceklerim Allaha imandır. Allaha iman ne demektir bilir misiniz? Onlar da: Allah ve Rasûlü en iyi bilendir dediler. Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Allahtan başka gerçek hiçbir ilâh olmadığını kabul etmenizdir. Sonra namazlarınızda devamlı ve duyarlı olmanızdır. Zekatı güzelce verip ganimetlerin beşte birini vermenizdir. Sizi dört çeşit kapta yapılan içkilerden de yasaklıyorum kabak, tahta fıçı, testi ve ziftlenmiş (sırlanmış) küplerde yapılan içkiler. (Ebû Davud, Eşribe: 7; Müslim, İman: 6)
5598- Kays b. Vehban (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Abbasa sordum: Bir testim var içinde şerbet yapıyorum, iyice köpürüp köpüğü yok oluncada içiyorum. İbn Abbas: Bunu ne kadar zamandır yapıp içersin diye sordu. O da: Yirmi yıldır -bir rivâyette kırk yıldır- dedi. Bunun üzerine İbn Abbas: Ne kadar çok zamandır damarların necis şeylerle sulanmış ve o şeyle tiryaki olmuşsun dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5599- İbn Ömer (r.a) şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v) Kâbede, Rüknün yanında iken bir adam elinde bir bardakla bir meşrubat ikram etmişti. Rasûlullah (s.a.v) onu içmek için bardağı ağzına götürdü ve çok keskin buldu bardağı sahibine iade etti, orada bulunanlardan biri; Ey Allah'ın Rasûlü o haram mıdır? diye sordu. Rasûlullah (s.a.v): Adamı bana çağır dedi. Adamı bulup getirdiler. Adamdan bardağı aldı bir bardak su istedi o suyu o meşrubatın içersine döktü ve ağzına götürdü içti ve yüzünü ekşitti sonra aynı şekilde tekrar su getirtti ve o meşrubatın içersine döktü ve şöyle buyurdu: Bu kaplarınızdaki meşrubatlarınız fazla keskinleşince onların keskinliğini su ile hafifletin buyurdu. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5600- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Bir adam içilecek şeylerden sormuştu da: Keskinleşip köpüren ve içki haline gelen her şeyden sakın demişti. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5601- Zeyd b. Cübeyr (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömere içilecek şeylerden sormuştum. O da şöyle demişti: Keskinleşip köpüren ve içki haline gelen her şeyden sakın. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5602- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Sarhoşluk veren her şeyin azı da çoğu da haramdır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5603- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Her sarhoşluk veren içkidir ve her sarhoşluk veren de haramdır. (Dârimi, Eşribe: 8; Müslim, İman: 21)
5604- Sâlim b. Abdullah (r.a)in babasından rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Allah içkiyi haram kılmıştır ve her sarhoşluk veren haramdır. (Dârimi, Eşribe: 8; Müslim, İman: 21)
5605- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Her sarhoşluk veren şey haramdır. Her sarhoşluk veren de içkidir. (Dârimi, Eşribe: 8; Müslim, İman: 21)
5606- Amr b. Saidin kızı Rukayye (r.anha)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömerin evindeyim kendisi için akşamleyin kuru üzüm suya ıslatılıyor sabahleyin de onun şerbetini içiyordu sonra suyu alınan üzüm kurutuluyor üzerine tekrar kuru üzüm ilave ediliyor ve ikisi birlikte suya ıslatılıyor yine ertesi sabah onun şerbetini de içiyordu ertesi gün iki sefer suyu alınan üzümü atıyordu. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5607- Ebu Mesud (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Kâbenin yanında Rasûlullah (s.a.v) susamıştı su istedi tulumdan şerbet verdiler. Rasûlullah (s.a.v) eline aldı kokladı ve yüzünü ekşitti. Bunun üzerine bana biraz zemzem verin dedi zemzemi o şerbete döktü ve içti. Bunun üzerine bir adam o haram mıdır? Ey Allah'ın Rasûlü dedi. Peygamber (s.a.v)de: Hayır buyurdu. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5608- Halid b. Hüseyin (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu Hüreyre (r.a)den işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s.a.v)in bazı günlerde oruç tuttuğunu biliyordum, iftar edeceği saati bekleyip akşam vakti kabak içersinde yaptığım şerbeti götürdüm ve: Ey Allah'ın Rasûlü! Bu gün oruçlu olduğunu öğrendim iftar için Sana şerbet hazırladım. Rasûlullah (s.a.v): Ey Ebu Hüreyre onu bana ver dedi. Ben de Onu ona verdim çok ekşimiş ve keskinleşmişti bunun farkına varınca: Al bunu bahçeye dök çünkü bu Allaha ve ahiret gününe inanmayanların içkisidir buyurdu. (İbn Mâce, Eşribe: 16; Ebû Davud, Eşribe: 12)
5609- Ebu Rafi (r.a)den rivâyete göre, Ömer b. Hattab şöyle demiştir: Şerbetleriniz çok ekşiyip keskinleşince su katarak hafifletin. Abdullah kendi rivâyetinde ekşiyip keskinleşmeden demiştir. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5610- Said b. Müseyyeb (r.a) anlatıyor: Sekîf, Ömerle karşılaştı ve ona şerbet verdi. Ömer nebizi alıp ağzına yaklaştırınca keskinleştiğinden dolayı hoşuna gitmedi ve biraz su katarak hafifletti ve siz de böylece yapın dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5611- Utbe b. Ferkad (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömerin içtiği şerbet sirkeye dönüşmüştü aşağıdaki hadis bu hadisin sahih olduğuna delildir. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5612- Saib b. Yezid (r.a) anlatıyor: Ömer yanımıza geldiğinde: Ben falan kimsede içki kokusu seziyorum sanki ıtıla = bir çeşit içki kokusudur. Ona ne içtiğini soracağım eğer içtiği içki sarhoşluk verici ise kendisini değnekleyeceğim dedi. Dediği gibi çıkınca adama tam ceza uygulayarak değnekledi. (Muvatta', Eşribe: 1)
49- İÇKİ İÇENLERE ALLAHIN AZABI
5613- Câbir (r.a)den rivâyete göre, Yemenden ceyşan ve ceysan kabilesinden bir adam gelerek Rasûlullah (s.a.v)e kendi memleketlerinde Mısırdan yapılan ve mizr adını verdikleri içkiden sordu. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): O dediğiniz içki sarhoşluk verir mi? buyurdu. O da: Evet deyince, Rasûlullah (s.a.v): Her sarhoşluk veren haramdır. Allah sarhoşluk veren şeyleri içenlere kıyamette Tıynet-i habal içireceğini bildirmiştir buyurdu. Oradakilerden Tıynet-i habal nedir diye sorduklarında şöyle buyurdu: Cehennemliklerin teridir veya onlardan akan şeylerdir. (Ebû Davud, Eşribe: 5; Müsned: 14351)
50- ŞÜPHELİ ŞEYLERİ TERKETMEK GEREKİR
5614- Numan b. Beşir (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Helal olan şeyler bellidir haram olan şeyler de bellidir. İkisi arasında şüpheli olan şeyler vardır -Bazı rivâyetlerde ikisi arasında birbirine benzeyen şeyler vardır şeklindedir- bu konuda size bir örnek vereceğim Allahın da koruma altına aldığı bir koruluğu vardır. Allahın koruluğu haram kıldığı şeylerdir. Kim koruluğun çevresinde hayvanlarını otlatırsa koruluğa karışması mümkündür -Bazı rivâyetlerde korulukta otlatmasından korkulur şeklindedir- Kim şüpheli şeylere karışırsa haramı işlemeye kendisinde cesaret bulur. (Ebû Davud, Büyü: 3; Dârimi, Büyü: 1)
5615- Ebul Havra es Sadî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Hasan b. Aliye: Rasûlullah (s.a.v)den ne ezberledin? diye sordum. Hasan da şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v)den şunu ezberledim: Şüpheli olanı bırak şüphesiz olana bak (Dârimi, Büyü: 1; Tirmizî, Sıfatil Kıyame: 60)
5616- İbn Tavus (r.a) babasından rivâyete göre, şarap yapan kimseye üzüm satmayı hoş görmezdi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
52- ÜZÜM KİME SATILMALI?
5617- Musab b. Sad (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Sadın bağları ve çok üzümleri vardı, işlerini gören güvendiği bir kimsesi vardı. Bir yıl üzümleri çok olmuştu bu sebeple o güvendiği kimse Sada mektup yazarak; Bu yıl üzümlerin boşa gideceğinden korkuyordum. Uygun görürsen içki yapan kimselerse verip öylece değerlendireyim dedi. Bunun üzerine Sad bir mektup yazarak: Mektupun sana ulaşır ulaşmaz işimden el çek, Allaha yemin olsun ki bundan sonra hiçbir konuda sana güvenim kalmamıştır dedi ve adamı işinden uzaklaştırdı. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5618- İbn Sirin (r.a) şöyle demiştir: Üzümü pekmez yapana sat içki yapana satma. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
53- ÜZÜM SUYU NE KADAR KAYNATILIRSA PEKMEZ OLUR?
5619- Süveyd b. Gafele (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b. Hattab bazı valilerine şöyle yazdı: Müslümanlar üzüm suyunun üçte biri kalıp ikisi buhar olarak üçüncüye kadar kaynatılarak meydana getirilmiş pekmezden içmelerine ve yemelerine izin veriniz. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5620- Amir b. Abdullah (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömerin Ebu Musaya yazdığı şu mektubu okumuştum. Şimdi yanıma Şamdan bir kafile geldi yüklerinde, deveye sürülen katran gibi siyah ve katı şerbet (pekmez) var. Kendilerine bunu ne kadar kaynattıklarını sordum. Bana üçte biri kalıp üçte ikisi buharlaşıncaya kadar kaynattıklarını haber verdiler, üzüm suyu kaynatılırken üçte biri kayboluncaya kadar kaynatılırsa sarhoşluk veren durumu diğer üçte biri kayboluncaya kadar kaynatılırsa da şarap kokusu yok olurmuş, bu sebeple oradaki insanlara emret üzüm suyu üçte biri kalıncaya kadar kaynatılan pekmezden içsinler. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5621- Abdullah b. Yezid el Hatmî (r.a) anlatıyor: Ömer bize şu mektubu yazmıştı şimdi içtiklerinizin üçte ikisi olan şeytanın payı buharlaşıncaya kadar kaynatın; o içeceklerinizden ikisi şeytanın payıdır biri de sizin payınızdır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5622- Şabî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ali insanlara katılaşıncaya kadar kaynatılan şıranın yenmesini emrederdi. Bir sinek o kaynatılan pekmezin içersine düşerse, katılığından dolayı pekmezden çıkamıyordu. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5623- Davud (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Saide Ömerin hangi tür pekmezi helâl saydığını sordum. Üçte ikisi buharlaşıp biri kalıncaya kadar kaynatılan pekmezleri dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5624- Said b. Müseyyeb (r.a)ten rivâyete göre, Ebud Derda şıralardan üçte biri kalıp üçte ikisi buharlaşıncaya kadar kaynatılanları içerdi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5625- Ebu Musa el Eşarî (r.a)den rivâyete göre, üzüm suyunun kaynatılıp üçte ikisi buharlaşıp üçte biri kalıncaya kadar kaynatılanından içerdi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5626- Yala b. Ata (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Said b. Müseyyebten işitmiştim bir bedevi yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılan şıra (Pekmez) içilir mi? diye sormuştu. O da: Hayır üçte biri kalıncaya kadar kaynatılmalıdır dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5627- Said b. Müseyyeb (r.a) şöyle derdi: Üzüm suyu üçte biri kalıncaya kadar kaynatılırsa onun yenilip içilmesinde bir sakınca yoktur. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5628- Ebu Reca (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Hasan-ı Basriye: Üzüm suyu yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılırsa içilir mi? diye sordum. Hayır onu içme dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5629- Beşir b. el Muhacir (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Hasan-ı Basriye: Meyve sularının kaynatılmalarının hükmünü sordum. Üçte biri kalıncaya kadar kaynatılmalıdır dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5630- Enes b. Sirin (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes b. Malik (r.a)ten işittim söyle diyordu: Nuh (a.s) ile şeytan üzüm ağacının meyvesi konusunda münakaşa ettiler. Nuh (a.s): Benimdir; insanlar helâl gıda olarak yiyecekler dedi. Şeytan da: Benimdir içki olarak içecekler dedi. Üçte biri Nuh (a.s)a yani helâl olarak yiyeceklere üçte ikisi de içki olarak kullanacaklara kalmak üzere anlaştılar. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5631- Abdülmelik b. Tufeyl el Cezerî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b. Abdülaziz bize şunu yazmıştı: Üzüm suyunu üçte biri kalıncaya kadar kaynatılmadan içmeyiniz. Tüm sarhoşluk veren şeyler haramdır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5632- Mekhül (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Her sarhoşluk veren haramdır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
54- MEYVE SULARI HANGİ DURUMLARDA İÇİLİR?
5633- Ebu Sabit es Salebi (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Abbasın yanındaydım bir adam geldi ve meyve sularının hükmünü sordu. İbn Abbas: Taze ise iç dedi. Adam kaynattım fakat kalbimde şüphe var dedi. İbn Abbas: Peki onu kaynatmadan önce içer miydin? dedi. Adam: Hayır deyince, İbn Abbas: Öyleyse ateş (Kaynatmak) haram olan bir şeyi helâl kılmaz dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5634- İbn Abbas (r.a)tan işittim şöyle diyordu: Vallahi ateş bir şeyi ne helâl kılar ne de haramlaştırır. İbn Abbas bu sözünü içki kaynatılınca helâl olur sözü üzerine açıklama şeklinde söylemiştir. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
55- MEYVE SUYU NE KADAR SÜRE İLE İÇİLİR?
5635- Said b. Müseyyeb (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Meyve sularını köpüklenmeden iç. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5636- Hişam b. Âiz el Esedî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbrahime meyve sularının hükmünü sordum. Köpürmediği tadı ve keskinliği normal olduğu sürece iç dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5637- Atadan rivâyete göre, meyve suları hakkında şöyle demiştir: Köpürünceye kadar iç. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5638- Şabî (r.a)den rivâyete göre, (meyve suları hakkında) Köpürüp ekşimemişse üç gün süreyle iç dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
56- MEYVE SULARI HANGİ DURUMLARDA İÇİLMEZ
5639- Feyrûz (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)in yanına giderek şöyle dedim: Ey Allah'ın Rasûlü! Bağlarım var, Allah da içkiyi haram kıldı üzümlerimi ne yapmalıyım? Rasûlullah (s.a.v): Kurutursun buyurdu. Kurusunu ne yapacağım? deyince Akşam ıslatır suyunu sabah içersiniz sabah ıslatıp akşam içersiniz buyurdu. Keskinleşinceye (eşiyinceye) kadar bekletebilir miyiz? diye sordum. Şöyle buyurdu: Testilere koymayın tulumlara koyun, tuluklarda bekleyince sirke olur buyurdu. (Ebû Davud, Eşribe: 10; Dârimi, Eşribe: 13)
5640- İbn-üd Deylemî babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Ey Allah'ın Rasûlü dedik. Bizim üzümlerimiz var onları nasıl değerlendirelim? Kurutursunuz. Akşam ıslatırsınız sabah içersiniz sabah ıslatıp akşam içersiniz, şerbeti tulumlarda yapınız testilerde yapmayınız tulumlarda bekleyince sirke olur buyurdu. (Ebû Davud, Eşribe: 10; Dârimi, Eşribe: 13)
5641- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)e şerbet yapılırdı. Yapılan şerbeti o gün ertesi gün ve üçüncü gün akşamına kadar içerdi kapta kalan şerbet dökülürdü. (Müslim, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 10)
5642- İbn Abbas (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v)e üzüm şerbeti yapılırdı onu o gün ertesi gün ertesi gün ve daha sonraki gün içerdi. (Müslim, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 10)
5643- İbn Abbas (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)e kuru üzümden şerbet yapılırdı ve bir kaba koyulurdu ve o gün ertesi gün ve ondan sonraki gün o şerbetten içerdi, üçüncü günün sonunda ya kendisi içer veya başkasına içirirdi yine bir şeyler kalırsa dökülürdü. (Müslim, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 10)
5544- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, kendisine kuru üzümden bir kapta şerbet yapılır o günün akşamına içerdi. Akşamleyin yapılanı da gündüz içerdi ve o kapları tertemiz yıkar ve içersinde tortu bırakmazdı. Biz de bu kaplarda yapılan şerbeti bal gibi içerdik. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5645- Bessam (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu Cafere şerbetin hükmünü sormuştum, o da: Ali b. Hüseyine akşamdan şerbet yapılır sabahleyin içer sabahleyin yapılanı da akşam içerdi dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5646- Abdullah (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Süfyana şerbetten soruldu. O da şöyle dedi: Akşam yap sabah iç (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5647- Ebu Osman (Nehdi değil)dan rivâyete göre, Ümmül Fadl Enes b. Malike bir adam göndererek testide yapılan şerbetin hükmünü sordu. Eneste oğlu Nadrın testide şerbet yaptığını ve sabah yapılan şerbeti akşam içtiğini söyledi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5648- Said b. Müseyyeb (r.a)ten rivâyete göre, şerbetin tortusunu keskinleşmesi ekşiyip şarap haline gelmesinden dolayı yeni şerbete katılmasını hoş görmezdi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5649- Said b. Müseyyeb (r.a) şöyle demiştir: Şerbetin tortusu onun şarabıdır. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5650- Said b. Müseyyeb (r.a)ten rivâyete göre, içkiye aklı giderip bulanık hale getirdiği için Hamr denilmiştir. Said b. Müseyyeb her şeyin tortusu üzerine yenisini ilave ederek şerbet yapmayı hoş görmezdi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
57- BU KONUDA DEĞİŞİK RİVÂYETLER
5651- İbrahim (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir kimse bir şey içer de sarhoş olursa onu bir daha içmemesi gerekir. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5652- Ebu Maşer (r.a)den rivâyete göre, İbrahim şöyle demiştir: Kaynatılmış şerbet içmekte bir sakınca yoktur. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5653- Ebu Miskin (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbrahime şöyle sordum: Biz üzüm suyunun tortusunu temizliyoruz sonra kuru üzüm koyup üç sefer tortusunu süzüyoruz sonra da onu ekşiyinceye kadar bekletip içiyoruz. O da şöyle dedi: Mekruh olur. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5654- İbn Şübrüme (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbrahime Allah rahmet etsin meşrubat konusunda insanlar işi zorlaştırdı İbrahim ise ruhsat verip kolaylaştırdı. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5655- Ebu Usâme (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn-ül Mübarekten işittim şöyle diyordu: Sarhoşluk veren şeyler hakkında kolaylık gösteren İbrahimden rivâyet olunan hadislerden başka hiç sahih hadis görmedim. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5656- Abdullah b. Said (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu Usâme (r.a)den işittim şöyle diyordu: Şam, Mısır, Yemen ve Hicaz bölgesinde ilme düşkün Abdullah b. Mübarekten başka kimse görmedim. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5657- Enes (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ümmü Süleymin ağaçtan oyularak yapılmış bir bardağı vardı. Ümmü Süleym (r.anha) der ki: Rasûlullah (s.a.v)e her türlü meşrubatı, suyu, bal şerbetini, süt ve şerbeti onunla verirdim. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5658- Said b. Abdurrahman b. Ebza (r.a)nin babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: Ubey b. Kaba içilecek şeylerden sordum, o da şöyle söyledi. Bal şerbeti iç, su iç, sevik iç ve küçükken alışıp içtiğin sütü iç. Ben: Şarap hakkında ne dersin? deyince: Şarap mı istiyorsun? Şarap mı istiyorsun? dedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5659- İbn Mesud (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: İnsanlar mahiyetini bilmediğim pek çok isimler vererek bir çok meşrubat ortaya koydular. Yirmi yıldan beri -Bir rivâyette kırk yıldan beri- su ve sevikten başka bir şey içmiyorum dedi ve meyve sularını zikretmedi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5660- Ubeyde (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İnsanlar ne olduğunu bilmediğim içecekler ortaya koydular yirmi yıldır bal şerbeti, su ve sütten başka bir şey içmiyorum. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5661- İbn Şübrüme (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Talha, Küfelilere: Ekşimiş meyve suları fitnedir aldatıcıdır. Küçükleri besler büyütür yaşlıları da daha çabuk ihtiyarlatır dedi ve sözünü şöyle sürdürdü. Talha ve Zübeyd Küfelilerin düğünlerinde süt ve bal şerbeti dağıtırlardı. Talhaya denildi ki: Onlara şerbet dağıtmıyor musun? O da şöyle dedi: Benim sebebimle bir Müslümanın sarhoş olmasını istemem. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
5662- Cerir (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Şübrüme su ve sütten başka bir şey içmezdi. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)