2-
DEVLET BAŞKANI KURBANINI BAYRAM NAMAZI KILINAN YERDE Mİ KESMELİ?
3-
CEMAAT DE KURBANLARINI NAMAZ KILINAN YERDE KESER Mİ?
4-
HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLMAZ?
5-
TOPAL OLAN HAYVANLAR KURBAN EDİLMEZLER
8-
KULAĞI ARKADAN KESİK OLANLAR
12-
KURBANLIK HAYVANIN YAŞI NE OLMALI?
14-
BÜYÜK BAŞ HAYVANLAR, KAÇ KİŞİYE KURBAN
EDİLİR?
15-
SIĞIR KAÇ KİŞİYE KURBAN EDİLİR?
16-
BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE KURBAN KESİLİR Mİ?
17-
KESKİN TAŞLA DA KESİM YAPILABİLİR Mİ?
18-
KESKİN AĞAÇLA DA KESİM YAPILABİLİR Mİ?
21-
KESİM YAPILACAK BIÇAK BİLENMELİDİR
22-
AT DEVE GİBİ BOĞAZLANARAK KESİLİR
23-
YIRTICI HAYVANIN DİŞLEDİĞİ HAYVAN MUTLAKA
KESİLMELİDİR
24-
KUYUYA DÜŞEN HAYVANIN BOĞAZLAMASI NASIL OLUR?
25-
KAÇAN HAYVANLAR NASIL YAKALANIR?
26-
HAYVAN İNCİTMEDEN KESİLMELİ
27-
KURBAN KESERKEN AYAK HAYVANIN BOYNUNA KONUR
28-
KURBAN KESERKEN BESMELE ÇEKİLİR
29-
KURBAN KESERKEN TEKBİR ALMAK
30-
KİŞİ KURBANINI KENDİ ELİYLE KESMELİ
31-
KİŞİ BAŞKASININ KURBANINI DA KESEBİLİR Mİ?
33-
ALLAHTAN BAŞKASI ADINA KURBAN KESİLEMEZ
34-
KESİLEN KURBAN ETİ KAÇ GÜN SAKLANABİLİR?
35-
KURBAN ETLERİ SAKLANABİLİR
36-
KURBAN ETLERİNDEN AYIRMAK CAİZDİR
37-
YAHUDİNİN KESTİĞİ HAYVANIN YAĞI YENİR
Mİ?
38-
KİMİN KESTİĞİ BİLİNMEYEN HAYVANLAR
YENİR Mİ?
39-
ENAM SÛRESİ 121. ayetinin yorumu
40-
CANLI HAYVAN HEDEF YAPILIR MI?
41-
BOŞ YERE SERÇE ÖLDÜRMEK CAİZ DEĞİLDİR
42-
PİSLİK YİYEN HAYVANIN ETİ YENMEZ
43-
PİSLİK YİYEN HAYVANIN SÜTÜ DE İÇİLMEZ
4285- Ümmü Seleme (r.anha)dan rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Zilhicce ayı girince kurban kesmek isteyen kurban kesinceye kadar saçını ve tırnağını kesmesin. (İbn Mâce, Edâhâ: 11; Ebû Davud, Dahâyâ: 3)
4286- Peygamber (s.a.v)in hanımlarından Ümmü Seleme (r.anha)dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Kim kurban kesecekse zilhiccenin ilk on günü saçından ve tırnağından hiçbir şey kesmesin. (İbn Mâce, Edâhâ: 11; Ebû Davud, Dahâyâ: 3)
4287- Said b. Müseyyeb (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Kim kurban kesecekse Zilhicce ayının ilk onu girince saçından ve tırnaklarından bir şey kesmesin. Bu durumu İkrimeye anlattım. O da: Kokuda sürmemeli kadınlardan da uzak durmalıdır dedi. (İbn Mâce, Edâhâ: 11; Ebû Davud, Dahâyâ: 3)
4288- Ümmü Seleme (r.anha)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Zilhicce ayının ilk onu girince kurban kesmek isteyen kimse saçından ve vücudundaki kıllarından hiç birine dokunmasın. (İbn Mâce, Edâhâ: 11; Ebû Davud, Dahâyâ: 3)
4289- Abdullah b. Amr b. Âs (r.a)tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Allah, bu ümmet için kurban günlerini bayram kıldı. Bir adam: Sütü için beslediğim hayvandan başka hayvanım yok, onu kurban edeyim mi? dedi. Rasûlullah (s.a.v)de: Hayır saçından biraz alırsın, tırnaklarını kesersin, bıyıklarını kısaltırsın ve etek traşı olursun. Böyle yapman Allah katında kurban kesmiş gibi sevap kazandırır buyurdu. (İbn Mâce, Edâhâ: 11; Ebû Davud, Dahâyâ: 3)
2- DEVLET BAŞKANI KURBANINI BAYRAM NAMAZI KILINAN YERDE Mİ KESMELİ?
4290- Abdullah (r.a)tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kurban bayramı namazı kılınan yerde deve veya koyununu kurban ederdi. (Ebû Davud, Dahaya: 8; Buhârî, Edâhî: 6)
4291- Abdullah b. Ömer (r.a)den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) Medinede kurban bayramı günü deve kesti. Deve kesmediği bayramlardan namaz kılınan meydanlarda koyun keserdi. (Ebû Davud, Dahaya: 8; Buhârî, Edâhî: 6)
3- CEMAAT DE KURBANLARINI NAMAZ KILINAN YERDE KESER Mİ?
4292- Cündüp b. Süfyan (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Kurban bayramında Rasûlullah (s.a.v) ile beraberdim. Cemaate namaz kıldırdı namazı bitirdiğinde orada kesilmiş kurbanlar gördü ve şöyle buyurdu: Kim namazdan önce kurban kesmişse yerine tekrar bir kurban kessin; kesmeyenler ise Allahın ismiyle kurbanlarını kessinler. (Ebû Davud, Dahaya: 8; Buhârî, Edâhî: 6)
4- HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLMAZ?
4293- Benî Şeybanın azâdlı kölesi Ubeyed b. Feyrûz (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Beraya şöyle dedim: Rasûlullah (s.a.v)in yasakladığı kurbanlıklardan bahset. O da şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v) kalktı ve şöyle buyurdu: Şu dört çeşit hayvan kurban olmaz 1. Tek gözü tamamen kör olmuş 2. Hastalığı tamamen belli olan hayvan 3. İyice topal 4. yürümeyecek kadar ayağı kırık olanlar. Ben boynuz ve dişleri eksik olanları da hoş görmüyorum dedim. Peygamber (s.a.v)de: Hoş görmediğini kurban etme! Fakat, başkasına da haram kılma buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 6; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
5- TOPAL OLAN HAYVANLAR KURBAN EDİLMEZLER
4294- Ubeyd b. Feyrûz (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bera b. Âzibe: Rasûlullah (s.a.v)in yasakladığı kurban olmayacak hayvanları söyler misin? dedim. O da şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v) şöylece eliyle işaret ederek -benim elim Rasûlullah (s.a.v)in elinden kısadır- Dört hayvanın kurban edilmesi caiz değildir. 1. Tek gözü tamamen kör olan 2. Çok hasta olan 3. Topallığı iyice belli olan 4. Yürümeyecek kadar ayağı kırık olanlar. buyurdu. Ben: Kulağı ve boynuzu kırık ve kesik olanların da hoş görmüyorum dedim. Rasûlullah (s.a.v): Hoş görmediklerini kesme fakat onları başka bir kimseye de haram kılma buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 6; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
4295- Bera b. Âzib (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)den işittim eliyle işaret ederek -benim parmaklarım Rasûlullah (s.a.v)den kısadır- şöyle diyordu: Şu hayvanlar kurban olmaz 1. Tek gözü tamamen kör 2. İyice topal 3. Çok hasta 4. İyileşemeyecek kadar zayıf olandır. (Ebû Davud, Dahâyâ: 6; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
4296- Ali (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) kurbanlık hayvanların göz ve kulaklarının kusurlu olup olmadığına iyice bakmamamızı emreder. Kulağı yarık ve delik olanlarla önden ve arkadan kesik olanları kurban etmememizi bize emrederdi. (Ebû Davud, Dahâyâ: 6; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
8- KULAĞI ARKADAN KESİK OLANLAR
4297- Ali (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) kurbanlık hayvanların göz ve kulaklarının kusurlu olup olmadığına iyice bakmamızı emreder. Kulağı yarık ve delik olanlarla önden ve arkadan kesik olanları kurban etmememizi bize emrederdi. (Ebû Davud, Dahâyâ: 6; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
4298- Ali b.
Ebî T
4299- Ali b.
Ebi T
4300- Huceyye b. Adiy (r.a) şöyle demiştir: Aliden işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s.a.v) kurbanlık hayvanların göz ve kulaklarına iyice bakmamızı emrederdi. (Ebû Davud, Dahâyâ: 6; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
4301- Cüzey b. Küleyb (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Aliden işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s.a.v) boynuzu kırık hayvanların kurban edilmesini yasakladı. Bunu Said b. Müseyyebe anlattığımda, Said: Evet, boynuzunun yarısı yarıdan fazlası kırılmışsa kurban olmaz dedi. (Tirmizî, Edahî: 9; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
12- KURBANLIK HAYVANIN YAŞI NE OLMALI?
4302- Câbir (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: İki yaşını geçmeyen hayvanları kurban etmeyin fakat bulamaz iseniz altı ayını doldurmuş kuzuları kesiniz. (Ebû Davud, Dahâyâ: 5; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
4303- Ukbe b. Âmir (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) ashaba dağıtmam için bana bir sürü koyun vermişti onları dağıttım bir toklu kalmıştı. Durumu Rasûlullah (s.a.v)e aktarınca: Sen de kalan tokluyu kurban et buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 5; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
4304- Ukbe b. Âmir (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) ashabına kurbanlık koyun dağıtmıştı. Bana da toklu düştü. Ey Allah'ın Rasûlü! Bana bir toklu düştü ne yapayım dedim. O da: Sen de onu kurban et buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 5; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
4305- Ukbe b. Âmir (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) ashabı arasında kurban dağıtmıştı bana da bir toklu düşmüştü. Ben de: Ey Allah'ın Rasûlü bana bir toklu kaldı dedim. Sen de onu kurban et buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 5; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
4306- Ukbe b. Âmir (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) ile birlikte koyundan bir toklu kurban kesmiştik. (Ebû Davud, Dahâyâ: 5; İbn Mâce, Edâhâ: 8)
4307- Asım b. Küleyb (r.a), babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Bir yolculukta idik. Kurban bayramı geldi aramızdan bazı kimseler iki veya üç toklu karşılığında bir koyun alıyorlardı. O sırada Müzeyne kabilesinden bir adam şöyle dedi: Bir yolculukta Rasûlullah (s.a.v) ile birlikteydik. Kurban günü gelmişti. Bazı arkadaşlarımız iki ve üç toklu vererek bir koyun almak istiyordu. Bunu gören Rasûlullah (s.a.v): Toklu da koyun gibi kurban yerine geçer buyurdu. (Müsned: 22043)
4308- Asım b. Küleyb (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Babamdan işittim bir adamdan şöyle aktarıyordu: Rasûlullah (s.a.v) ile birlikte kurbandan bir iki gün önce birlikteydik. İki toklu vererek bir koyun alıyorduk. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): Toklu da aynen koyun gibi kurban edilir buyurdu. (Müsned: 22043)
4309- Enes (r.a)ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) iki koç kurban ederdi. Ben de iki koç kurban ediyorum. (Müsned: 22043)
4310- Enes (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) boynuzlu ve alacalı iki koç kurban etmişti. (Buhârî, Edâhî:7; Ebû Davud, Dehâyâ: 4)
4311- Enes (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) Alaca renkli boynuzlu iki koç kurban etmişti. Besmele ve tekbirde kendi eliyle kesmişti. Ayağını da koçların boynuna koymuştu. (Buhârî, Edâhî:7; Ebû Davud, Dehâyâ: 4)
4312- Enes b.
M
4313- Ebu Bekre (r.a) babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) kurban bayramı günü iki koç kurban etti ve sonra koyun sürüsünün yanına döndü ve kalan koyunları bize dağıttı. (İbn Mâce, Edâhî: 2; Tirmizî, Edâhî: 1)
4314- Ebu Said (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) kurban bayramında gözleri, karın altı, ve ayakları siyah, boynuzları büyük koç kurban etti. (İbn Mâce, Edâhî: 2; Tirmizî, Edâhî: 1)
14- BÜYÜK BAŞ HAYVANLAR, KAÇ KİŞİYE KURBAN EDİLİR?
4315- Rafi b. Hadîc (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) ganimet dağıtırken bir deveyi on koyuna denk tutmuştu. (İbn Mâce, Edâhî: 2; Tirmizî, Edâhî: 1)
4316- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir yolculukta Rasûlullah (s.a.v) ile beraberdik. Kurban bayramı geldi. Bir deveye on kişi ortak olduk bir sığıra da yedi kişi ortak olarak kesmiştik. (İbn Mâce, Edâhî: 2; Tirmizî, Edâhî: 1)
15- SIĞIR KAÇ KİŞİYE KURBAN EDİLİR?
4317- Câbir (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) ile birlikte Temettü haccı yaptıktan sonra yedi kişi ortaklaşa bir sığırı kurban etmiştik. (İbn Mâce, Edâhî: 2; Tirmizî, Edâhî: 1)
16- BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE KURBAN KESİLİR Mİ?
4318- Bera (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) bayram günü cemaate hitâb ederek şöyle buyurdu: Kıblemize yönelen, namazlarımız gibi namaz kılan, bizim gibi kurban kesen bayram namazını kılmadan kurban kesmesin. Bunu duyan dayım kalkarak: Ey Allah'ın Rasûlü! çoluk çocuğuma, aileme ve komşulara yedirmek için acele ederek kurbanımı namazdan önce kesmiştim deyince, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Tekrar başka bir kurban kes. Dayım: Yanımda iki koyundan daha değerli süt için beslediğim bir oğlak var onu kurban etsem olur mu? dedi. Rasûlullah (s.a.v): Onu kes, o senin kurbanının en hayırlısıdır. Ama senden başkası için oğlak asla kurban olmaz buyurdular. (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Davud, Dahâyâ: 5)
4319- Bera b. Azib (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) kurban bayramı günü namazdan sonra bize bir hutbe verdi ve şöyle buyurdu: Kim bizim gibi namaz kılarsa, bizim gibi kurban keserse, kurbanını doğru kesmiş olur. Kim de namazdan önce kurbanını keserse o kimse et için kesmiş sayılır denince Ebu Bürde şöyle dedi: Ey Allah'ın Rasûlü! Bu günün yeme içme günü olduğunu bildiğim için kurbanımı acele ederek namazdan önce kestim; etinden yedim, çoluk çocuğuma ve komşularıma da yedirdim. Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: O kestiğin et için kesilmiş sayılır. Ebu Bürde dedi ki: Benim yanımda o kestiğim etlik için olan iki koyuna denk bir süt için beslediğim oğlak var onu kurban etsem olur mu? Rasûlullah (s.a.v): Evet olur fakat bundan sonra kimse için oğlak kurban olmaz buyurdular. (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Davud, Dahâyâ: 5)
4320- Enes (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) bayram günü hutbesinde şöyle buyurdu: Kim namazdan önce kurbanını kesmişse yeniden kessin. Bir adam kalkarak: Ey Allah'ın Rasûlü bu gün et yeme günüdür ondan dolayı çoluk çocuğuma ve komşularıma yedirmek için namazdan önce kestim. Rasûlullah (s.a.v), sanki bu sözlerimi tasdik eder gibi oldu. Adam sözlerine şöyle devam etti: Ben de bu kestiğim etlik hayvanının ikisine bedel olabilecek çok sevdiğim bir oğlağım var onu kessem olur mu? dedi. Rasûlullah (s.a.v)de ona izin verdi. Bilmiyorum oğlak kesme izni sadece o kimseye mi mahsus yoksa başkaları için de geçerli mi? Rasûlullah (s.a.v) hutbeden sonra iki koç kurban etti. (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Davud, Dahâyâ: 5)
4321- Ebu Bürde b. Niyar (r.a)dan rivâyete göre, kendisi Peygamber (s.a.v)den önce kurbanını kesmişti. Rasûlullah (s.a.v)de tekrar kesmesini emretmişti. O da şöyle dedi: Bir oğlağım var ama iki koyundan daha çok seviyorum. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): Onu kes buyurdular. (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Davud, Dahâyâ: 5)
4322- Cündüb b. Süfyan (r.a) Rasûlullah (s.a.v) ile beraber bir bayram günü kurban kesmiştik. Bazı kimseler kurbanlarını bayram namazından önce kesmişlerdi. Rasûlullah (s.a.v) namazdan dönünce onların kurbanlarını kesmiş olduklarını görünce: Kim namazdan önce kurbanını kesmişse onun yerine yeni bir kurban kessinler. Bizimle namaz kılıp kurban kesmeyenler ise Allahın adını anarak kurbanlarını kessinler buyurdu. (İbn Mâce, Edâhî: 12; Ebû Davud, Dahâyâ: 5)
17- KESKİN TAŞLA DA KESİM YAPILABİLİR Mİ?
4323- Muhammed b. Safvan (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: İki tavşan yakalamıştım onları kesmek için bıçak bulamadım ve keskin bir taşla kestim. Peygamber (s.a.v)in yanına gelerek: Ey Allah'ın Rasûlü iki tavşan avladım, kesecek bir şey bulamayınca onları keskin taşla kestim, onları yiyebilir miyim? dedim. O da: Ye buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 15; İbn Mâce, Sayd: 17)
4324- Zeyd b. Sabit (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir kurt koyunu dişledi, kesecek bir şey bulamayınca koyunu keskin bir taşla kestiler. Rasûlullah (s.a.v)de onu yemeye izin verdi. (İbn Mâce, Sayd: 17; Müsned: 20614)
18- KESKİN AĞAÇLA DA KESİM YAPILABİLİR Mİ?
4325- Adiy b. Hatim (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ey Allah'ın Rasûlü! Köpeğimi gönderiyorum avı yakalayıp getiriyor fakat kesecek bir şey bulamıyorum keskin bir taşla ve keskin bir ağaç parçasıyla kesebilir miyim? dedim. Besmele çek kanını akıt ne ile kesersen kes buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 15)
4326- Ebu Said el Hudrî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ensardan bir adamın bir devesi vardı. Onu Uhud dağı çevresinde otlatırken o deveye bir hal oldu. Ensar o deveyi bir kazıkla kesti. Ravi, Zeyde sordum o kazık demir mi yoksa ağaç mı idi diye. O da: Ağaç idi diye cevap verdi. Adam gelip olayı Rasûlullah (s.a.v)e aktarınca Rasûlullah (s.a.v) ondan yemesini emretti. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
4327- Rafi b. Hadîc (r.a)ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Besmele çekerek kan akıtın ne ile keserseniz kesin sadece diş ve tırnakla kesmeyin. (Ebû Davud, Dahâyâ: 15; İbn Mâce, Zebaih: 5)
4328- Rafi b. Hadîc (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ey Allah'ın Rasûlü! Biz düşmanla karşılaşacağız yanımızda da bıçak bulunmaz ise hayvanları ne ile keseceğiz? dedim. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): Besmele çekilerek diş ve tırnaktan başka kan akıtabilecek her şeyle kesip yiyebilirsiniz. Bunun sebebi şudur: Diş kemiktir. Tırnak ise Habeşlilerin bıçağıdır (Onlara benzemeyiniz) buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 15; İbn Mâce, Zebaih: 5)
21- KESİM YAPILACAK BIÇAK BİLENMELİDİR
4329- Şeddad b. Evs (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)den iki şeyi ezberlemiştim şöyle buyurmuştu: Allah her şeyde iyi davranmayı emretti. O halde bir şeyi öldüreceğinizde bile onu incitmeden, ızdırap çektirmeden öldürün. Hayvan kestiğinizde de onu incitmeden kesin, bıçağınızı iyi bileyin ve hayvanı fazla incitmeyin. (Ebû Davud, Dahâyâ: 15; İbn Mâce, Zebaih: 5)
22- AT DEVE GİBİ BOĞAZLANARAK KESİLİR
4330- Ebu Bekirin kızı Esma (r.anha)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) zamanında atı deve boğazlar gibi kesip yerdik. (Buhârî, Zebaih: 27; İbn Mâce, Zebaih: 12)
23- YIRTICI HAYVANIN DİŞLEDİĞİ HAYVAN MUTLAKA KESİLMELİDİR
4331- Zeyd b. Sabit (r.a)den rivâyete göre, Bir kurt bir koyunu dişlemişti. Bıçak bulamayınca onu keskin bir taşla kesmişlerdi. Rasûlullah (s.a.v)de onun yenilmesine izin vermişti. (İbn Mâce, Zebaih: 12; Müsned: 20614)
24- KUYUYA DÜŞEN HAYVANIN BOĞAZLAMASI NASIL OLUR?
4332- Ebul Uşera (r.a) babasından naklederek şöyle demiştir: Ey Allah'ın Rasûlü! Hayvan boğazından başka bir yerinden kesilemez mi? diye sordum. O da: Budundan da olsa kesip kan akıtarak öldürürsen yeterlidir buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 16; Tirmizî, Etıme: 5)
25- KAÇAN HAYVANLAR NASIL YAKALANIR?
4333- Rafi (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ey Allah'ın Rasûlü! Yarın düşmanla karşılaşacağız, yanımızda bıçak bulunmazsa hayvanı ne ile keselim? Şöyle buyurdular: Diş ve tırnaktan başka kanını akıtacak ne ile kesersen kes caizdir. Besmele çekerek kes ve ye. Bir seferinde Rasûlullah (s.a.v)in elde ettiği ganimet develerinden biri kaçmıştı. Bir adam onu okla vurdu ve yakaladı. Bunu gören Rasûlullah (s.a.v): Bazen bu hayvanlarda vahşileşirler, bunları kaçırırsanız yakalamak için böyle yaparsınız buyurdu. (Buhârî, Zebaih: 25; Ebû Davud, Dahâyâ: 13)
4334- Rafi b. Hadîc (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ey Allah'ın Rasûlü! Yarın düşmanla karşılaşacağız, yanımızda bıçak olmaz ise hayvanları ne ile kesebiliriz? dedim. Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Kanı akıtan her şeyle kesebilirsiniz diş ve tırnak hariç. Besmele çek kes ve ondan ye. Diş kemiktir. Tırnak ise Habeşlilerin bıçağıdır. Bir seferde bir deve veya koyun kaçmıştı ve yakalanmamıştı. Bir adam onu okla vurarak yakaladı. Bunu gören Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Bu develer de vahşî hayvanlar gibi bazen vahşileşirler, bunları kaçırırsanız ve yakalayamaz iseniz böyle yaparsınız. (Buhârî, Zebaih: 25; Ebû Davud, Dahâyâ: 13)
4335- Şeddat b. Evs (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)den işittim şöyle diyordu: Allah her şeyde iyi davranmamızı emretti; öldürürken bile incitmeden öldürün, hayvan keserken hayvanı fazla acıtmayın, keseceğinizde bıçağınızı iyice bileyin ki hayvan acı çekmesin. (Buhârî, Zebaih: 25; Ebû Davud, Dahâyâ: 13)
26- HAYVAN İNCİTMEDEN KESİLMELİ
4336- Şeddat b. Evs (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)den işittim şöyle diyordu: Allah her şeyde iyi davranmamızı emretti. Öldürürken bile incitmeden öldürün, hayvan keserken hayvanı fazla acıtmayın, keseceğinizde bıçağınızı iyice bileyin ki hayvan acı çekmesin. (Ebû Davud, Dahâyâ: 12; İbn Mâce, Zebaih: 3)
4337- Şeddat b. Evs (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v)den şu iki şeyi işitmiştim: Allah her şeyde iyi davranmamızı emretti. Öldürürken bile incitmeden öldürün, hayvan keserken hayvanı fazla acıtmayın, keseceğinizde bıçağınızı iyice bileyin ki hayvan acı çekmesin. (Ebû Davud, Dahâyâ: 12; İbn Mâce, Zebaih: 3)
4338- Şeddat b. Evs (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Şu iki şeyi Rasûlullah (s.a.v)den ezberledim: Allah her şeyde iyi davranmamızı emretti; öldürürken bile incitmeden öldürün, hayvan keserken hayvanı fazla acıtmayın, keseceğinizde bıçağınızı iyice bileyin ki hayvan acı çekmesin. (Ebû Davud, Dahâyâ: 12; İbn Mâce, Zebaih: 3)
27- KURBAN KESERKEN AYAK HAYVANIN BOYNUNA KONUR
4339- Katade (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Enesten işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s.a.v) alaca renkli, boynuzlu iki koç kurban etmişti. Keserken tekbir getirip besmele çekiyordu. Ayağı ile koçun boynuna basarak eliyle bizzat kendisi keserken gördüm. Ravi diyor ki: Bunları bizzat sen mi gördün? dedim. Evet diye cevap verdi. (Müslim, Edâhî: 3; Tirmizî, Edâhî: 2)
28- KURBAN KESERKEN BESMELE ÇEKİLİR
4340- Enes b.
M
29- KURBAN KESERKEN TEKBİR ALMAK
4341- Enes (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)i eliyle bizzat kendi kurbanı keserken gördüm. Ayağını hayvanın boynuna koymuş vaziyette iki tane boynuzlu alaca koçu kurban etmişti. (Müslim, Edâhî: 3; Tirmizî, Edâhî: 2)
30- KİŞİ KURBANINI KENDİ ELİYLE KESMELİ
4342- Enes (r.a)ten rivâyete göre: Peygamber (s.a.v) iki tane boynuzlu alaca koç kurban etmişti. Ayağını hayvanın boynuna basıp besmele çekip tekbir getirerek ikisini de kendisi kesmişti. (Tirmizî, Edâhî: 2; İbn Mâce, Edâhî: 14)
31- KİŞİ BAŞKASININ KURBANINI DA KESEBİLİR Mİ?
4343- Câbir b. Abdullah (r.a)tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kurbanlık develerin bir kısmını kendisi bir kısmını da başkaları kesmişti. (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir.)
4344- Esma (r.anha)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) zamanında atı deve keser gibi boğazlar ve yerdik. Kuteybe hadisinde: Etinden yerdik demiştir. (Buhârî, Zebaih: 27; İbn Mâce, Zebaih: 12)
4345- Esma (r.anha)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz Rasûlullah (s.a.v) zamanında Medinede iken at kesip yerdik. (Buhârî, Zebaih: 27; İbn Mâce, Zebaih: 12)
33- ALLAHTAN BAŞKASI ADINA KURBAN KESİLEMEZ
4346- Âmir b. Vâsile (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir adam Aliye: Rasûlullah (s.a.v) sana diğer insanlara söylemediği gizli bir şeyler söyledi mi? diye sordu. Bunun üzerine Ali öfkelendi ve yüzü kıpkırmızı oldu şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v) bana gizli bir şeyler söylemedi fakat ikimiz bir evde iken şu dört şeyi söyledi: 1. Anasına babasına lanet edene Allah lanet etsin. 2. Allahtan başkası için kurban keseni Allah kahretsin. 3. Dinde yenilik ve Bidat çıkarana da Allah lanet etsin. 4. Arazilerin sınırlarını değiştirene de Allah lanet etsin. (Müsned: 908)
34- KESİLEN KURBAN ETİ KAÇ GÜN SAKLANABİLİR?
4347- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v): Üç günden fazla süre kurban eti bulundurmayı yasakladı. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
4348- İbn Avfın azâdlı kölesi Ebu Ubeyd (r.a) anlatıyor: Kurban bayramında Alinin yanında bulunmuştum. Ezansız ve kametsiz bayram namazını kıldırmış sonra hutbeyi okumuştu ve şöyle demişti: Rasûlullah (s.a.v)den işittim: Kurban etlerini üç günden fazla elde tutulmasını yasak etti. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
4349- Ali b.
Ebî T
35- KURBAN ETLERİ SAKLANABİLİR
4350- Câbir b. Abdullah (r.a)tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) ilk zamanlarda kurban etlerinin üç günden fazla yenmesini yasaklamıştı sonra da şöyle buyurdu: Kurban etlerinden yiyiniz ve istediğiniz kadar da ayırınız. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
4351- Abdullah b. Habbab (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu Said el Hudrî bir seferden dönünce ailesi kendisine kurban eti takdim etmişti. Ebu Said bunun yenilip yenilmeyeceğini sormadan yemeyeceğim dedi. Ve Bedir savaşına katılan ana bir kardeşi Katade b. Numanın yanına giderek kurban etinin hükmünü sordu. O da: Son sefere gittikten sonra Rasûlullah (s.a.v) kurban etlerinin üç günden fazla süre içersinde yenilmeyeceği hükmünü kaldırdı artık yiyebilirsin dedi. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
4352- Ebu Said el Hudrî (r.a)den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) kurban kesenlerin kurban etlerinden üç günden fazla yemelerini yasaklamıştı. Daha sonraları Bedir savaşına katılan anadan kardeşim Katade b. Numan bir yolculuktan gelmiş ve kendisine kurban eti ikram edilince: Rasûlullah (s.a.v) kurban etlerini üç günden fazla yenmesini yasak etmemiş miydi? dedi. Ebu Said de şöyle dedi: Bu konuda yeni emir verildi. Rasûlullah (s.a.v) önceleri kurban etlerinden üç günden fazla yemeyi yasaklamıştı sonradan dilediğimiz kadar yememize ve ayırmamıza izin verdi. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
4353- Büreyde (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle diyor: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Size üç şeyi yasak etmiştim: 1. Kabirleri ziyaret etmeyi ki artık ziyaret edebilirsiniz. Kabirleri ziyaret etmek hayrınızı artırır. 2. Kurban etlerini üç günden fazla yemenizi yasaklamıştım artık dilediğiniz kadar yer ve ayırabilirsiniz. 3. Bazı kaplardan içmenizi yasaklamıştım artık dilediğiniz kaplardan içebilirsiniz ama sarhoşluk verici içkileri içmeyiniz. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
4354- İbn Büreyde (r.a) babasından rivâyetle şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Kurban etlerinden üç günden fazla yemenizi, bazı kaplarda şerbet yapmanızı ve kabirleri ziyaret etmenizi yasaklamıştım. Bundan sonra kurban etlerinden dilediğiniz kadar yiyin ve saklayın. Kabirleri ziyaret etmek isteyen ziyaret etsin çünkü kabristanı ziyaret ahireti hatırlatır ve her türlü kaptan içiniz sarhoşluk veren şeylerden kaçınınız. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
36- KURBAN ETLERİNDEN AYIRMAK CAİZDİR
4355- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Kurban etlerinden almak için çölden bedeviler gelmişti. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v): Kurban etlerinden yiyin ve üç günlük yiyeceğinizi ayırıp gerisini fakirlere dağıtın buyurdu. Sonradan ashab: Ey Allah'ın Rasûlü! İnsanlar kurbanlarının yağlarını eritiyor ve derilerinden tulum yapıyorlar dedik. Rasûlullah (s.a.v): Niçin böyle yapıyorsunuz? buyurdu. Ashab: Kurban etlerini evimizde saklamamızı yasak ettiğin için dediler. Rasûlullah (s.a.v)de: Ben çölden gelen fakirlere dağıtmanız için yasak etmiştim artık şimdi dilediğinizi yiyip ayırabilir ve sadaka verirsiniz buyurdular. (Ebû Davud, Dahâyâ: 10; Tirmizî, Edâhî: 13)
4356- Abdurrahman b. Âbis (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle diyor: Aişenin yanına giderek ona şöyle dedim: Rasûlullah (s.a.v), kurban etlerinin üç günden fazla yenmesini yasak etmiş miydi? Âişe: Evet, kıtlık olduğu için Rasûlullah (s.a.v) fakirlere zenginlerin kurban eti yedirmesi için öyle yapmıştı. Daha sonra Âişeye: Rasûlullah (s.a.v)in ailesini görüyorum kurbandan on beş gün sonra paça yiyorlar bunu nereden buluyorlar dedim. Âişe, güldü ve şöyle dedi: Peygamber (s.a.v) Allaha kavuşuncaya kadar ailesi üç gün üst üste doyasıya ekmek katık yememişlerdi. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
4357- Abdurrahman b. Âbis (r.a) babasından naklederek şöyle demiştir: Âişeye kurban etlerinden sormuştum o da şöyle demişti: Rasûlullah (s.a.v) için koyun paçalarını bir ay saklardık sonra onları yerdi. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
4358- Ebu Said el Hudrî (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) önceleri kurban etinin üç günden fazla yenilmesini yasak etmişti sonra ise şöyle buyurdu: İstediğiniz kadar yiyin ve yedirin. (Müslim, Edâhî: 5; Tirmizî, Edâhî: 13)
37- YAHUDİNİN KESTİĞİ HAYVANIN YAĞI YENİR Mİ?
4359- Abdullah b. Muğaffel (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Hayber günü bir tulum yağ buldum ve onu aldım ve ondan hiç kimseye vermeyeceğim dedim. Bir de baktım ki Rasûlullah (s.a.v) o sırada gülümsüyordu. (Ebû Davud, Cihad: 137; Darimi, Siyer: 326)
38- KİMİN KESTİĞİ BİLİNMEYEN HAYVANLAR YENİR Mİ?
4360- Âişe (r.anha)dan rivâyete göre, bedeviler bize et getiriyorlardı. Keserken besmele çekip çekmediklerini bilmiyorduk. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v) Besmele çekerek yiyin buyurdular. (İbn Mâce, Zebaih: 4)
39- ENAM SÛRESİ 121. ayetinin yorumu
4361- İbn Abbas Enâm 12. ayeti olan: Bu sebeple üzerine Allahın adı anılmayan şeylerden yemeyin zira bu gerçekten yoldan çıkmaktır ayeti hakkında müşrikler Müslümanlara; Allahın kestiğini yemiyorsunuz da kendi kestiğinizi yiyorsunuz dediler. Bunun üzerine Allah bu ayeti indirdi. (Ebû Davud, Dahâyâ: 13)
40- CANLI HAYVAN HEDEF YAPILIR MI?
4362- Ebu Salebe (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Canlı hayvanları hedef yaparak nişan alıp atış öğrenmek caiz değildir. (Ebû Davud, Dahâyâ: 13; Müslim, Sayd: 12)
4363- Hişam b. Zeyd (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes ile birlikte Hakem b. Eyyubun yanına gitmiştim. O sırada insanlar bir tavuğu hedef alıp nişan alıyorlardı. Bunu gören Enes: Rasûlullah (s.a.v) canlı hayvanların hedef yapılarak nişan alınmasını yasak etti dedi. (Ebû Davud, Dahâyâ: 13; Müslim, Sayd: 12)
4364- Abdullah b. Cafer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v), bir koçu hedef alarak ona ok atan insanların yanından geçerken canı sıkıldı ve Canlı hayvanları hedef yapmayın buyurdu. (Ebû Davud, Dahâyâ: 13; Müslim, Sayd: 12)
4365- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v): Canlı hayvanları hedef yapanlara lanet etmiştir. (Ebû Davud, Dahâyâ: 13; Müslim, Sayd: 12)
4366- İbn Ömer (r.a)den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v)den işittim şöyle diyordu: Allah canlı hayvanı hedef yapanlara lanet etsin. (Ebû Davud, Dahâyâ: 13; Müslim, Sayd: 12)
4367- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Canlı hayvanları hedef yapmayınız. (Ebû Davud, Dahâyâ: 12; Müslim, Sayd: 12)
4368- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Canlı hayvanları hedef yapmayınız. (Ebû Davud, Dahâyâ: 12; Müslim, Sayd: 12)
41- BOŞ YERE SERÇE ÖLDÜRMEK CAİZ DEĞİLDİR
4369- Abdullah b. Amr (r.a)dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Boş yere bir serçe veya daha büyük bir kuşu öldüren kimseden Allah hesap soracaktır. Denildi ki: Ey Allahın Rasûlü boş yere olmaksızın nasıl öldürülür? Şöyle buyurdu: Başını koparıp atmaksızın kesilip yenmesidir. (Müsned: 6666)
4370- Amr b. Şerîd (r.a)ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Şeridten işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s.a.v)den işittim şöyle diyordu: Kim boş yere bir serçe öldürürse kıyamet günü o serçe öldüreni Allaha şikayet ederek Ey Rabbim falan kimse beni yemek için değil de boş yere öldürdü diyecek. (Müsned: 18651)
42- PİSLİK YİYEN HAYVANIN ETİ YENMEZ
4371- Abdullah b. Amr (r.a)dan rivâyete göre, Abdullah bir seferinde babasından başka bir sefer de dedesinden diyerek şöyle demişti: Rasûlullah (s.a.v), Hayber günü ehlî eşek etlerini ve pislik yiyen hayvanların üzerine binmeyi ve etlerini yemeyi yasaklamıştı. (Ebû Davud, Cihad: 52; İbn Mâce, Zebaih: 11)
43- PİSLİK YİYEN HAYVANIN SÜTÜ DE İÇİLMEZ
4372- İbn Abbas (r.a)tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v), canlı hayvanların hedef yapılmasını, pislik yiyen hayvanların sütlerinin içilmesini ve bazı kaplardan bir şeyler içmeyi yasak etmiştir. (Ebû Davud, Cihad: 52; İbn Mâce, Zebaih: 11)