SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’T-TAHARE

<< 156 >>

32- Ğuslün (Boy Ahdestinin) Farzları

 

(:-228-:) Ubey b. Ka'b der ki: "Su (yani boy abdesti almak), sudan (yani meninin gelmesinden) dolayıdır" kuralı ancak islam'ın ilk dönemlerinde bir izin olarak vardı, sonra bu izin kaldırıldı.

 

- - -

İsnadı sahihtir. İbn Huzeyme, Sahih (226) ve Ahmed, Müsned (5/116)

 

 

 

(:-229-:) Başka bir kanaıla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

- - -

lsnadı sahihtir. ihsan (1176); Ebıl Davud, Sünen (215) ve Beyhaki (1/166)

 

 

 

(:-230-:) Zühri anlatıyor: Urve'ye, cinsel ilişkide bulunup boşalma durumu olma(yan kişinin durumunu) sordum. O da:

 

"insanlara (düşen görev), son uygulamayı almalarıdır. Son uygulama, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in (yıkanma) emridir" dedi.

 

Hz. Aişe bana şunu bildirdi: Resulullah cinsel ilişkide bulunur, (boşalma durumu olmaması halinde) boy abdest almazdı. Bu uygulama, Mekke'nin fethinden önce geçerli idi. Mekke'nin fethinden sonra ise (cinsel ilişkide bulunup da boşalma durumu olmaması halinde) boy abdesti aldı. insanlara da (bu durumda) yıkanmalarını emretti.

 

- - -

İbn Hibban, (1177) ve Darakutni (1/126-7)