SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’S-SALAT

<< 176 >>

4- Sabah Namazı vakti

 

(:-262-:) Ebu Hureyre anlatıyor: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bize sabah namazını (bir gün) kıldırdı. Bu sırada hava alaca karanlıktı. Sonraeki gün yine) sabah namazını kıldırdı. Bu sırada etraf iyice aydınlıktı. Sonra Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

"Sabah namazının vaktini(n ne zaman olduğunu) soran kişi nerede? İşte sabah namazının vakti, dünkü ve bugünkü (kıldırdığım) iki namazın arasındadır" buyurdu.

 

- - -

İsnadı hasendir. ihsan (1491) ve Ebu Ya'la, Müsned (5938)

 

 

 

(:-263-:) Rafi b. Hadic'in bildirdiğine göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmaktadır:

 

"Fecir doğunca hemen sabah namazını kılınız. Çünkü sabah namazını tan ağardığında kılmanız, sevaplarınız -veya (o anda) sabah namazını kılmanın sevabı-daha büyüktür."

 

- - -

İsnadı hasendir. ihsan (1487); Nesai (549) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir (4283, 4284,

4287)

 

 

 

(:-264-:) Başka bir kanaıla yukarıdaki hadisin aynısı şu farklı ifade ile rivayet edilmiştir:

 

"Sabah namazını etraf iyice aydınlanıncaya kadar erteleyiniz. Çünkü bunun sevabı daha büyüktür."

 

- - -

İsnadı sahihtir. İbn Hibban, İhsan (1488); Ahmed, Müsned (3/456), Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebıl' (4286), Ebu Nuaym, Hilye (7/94) ve Tirmizi (154)

 

 

أخبرنا إسحاق بن إبراهيم بن إسماعيل قال حدثنا بن أبي عمر العدني قال حدثنا سفيان عن محمد بن عجلان عن عاصم بن عمر بن قتادة عن محمود بن لبيد عن رافع بن خديج عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه قال أسفروا بصلاة الصبح فإنه أعظم للأجر أو قال أعظم لأجوركم قال أبو حاتم رضى الله تعالى عنه أراد النبي صلى الله عليه وسلم بقوله أسفروا في الليالي المقمرة التي لا يتبين فيها وضوح طلوع الفجر لئلا يؤدي المرء صلاة الصبح إلا بعد التيقن بالإسفار بطلوع الفجر فإن الصلاة إذا أديت كما وصفنا كان أعظم للأجر من أن تصلى على غير يقين من طلوع الفجر

 

(:-265-:) Başka bir kanaıla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

- - -

İsnadı sahihtir. İbn Hibban, Sahih (1491)

 

 

 

(:-266-:) Muğis b. Sumeyy bildiriyor: Abdullah b. ez-Zübeyr bize sabah namazını kıldırdı. Bu sırada hava alaca karanlıktı. Derken Abdullah b. Ömer'e döndüm:

 

"Bu namaz da nedir böyle?" dedim. Abdullah b. Ömer: "Bu; Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Ebu Bekir ile Ömer'le birlikte kıldığımız namazdır. Ömer şehid edilince, Osman bu (sabah) namazını etraf iyice aydınlanıncaya kadar erteledi" dedi.

 

- - -

İsnadı sahıhtir. Ihsan (1494) ve Ebu Ya'la, Müsned (5747)

 

Derim ki: Alaca karanlıkta namaz kılmak ile ilgili Ebu Mes'ud hadisi, Namaz Vakitleri Bölümünde kapsamlı olarak gelecektir. (279 no'lu hadis)