SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 437 >>

2- Malının Zekatını Gönlünün Hoşluğuyla Veren Kimse

 

(:-796-:) Ubey b. Ka'b anlatıyor: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem beni Beliyy kabilesi ile Uzre kabilesinin zekatını almakla görevlendirmişti. Derken Beliyy kabilesinden birine uğradım. Onun otuz devesi vardı. Ona:

 

"Bu develerin üzerine (zekat olarak), iki yaşını doldumıuş dişi bir deve vermen gerekmektedir" dedim. O da: "Bunun sırtına binme durumu ve sütü yoktur. Doğrusu ben, malımın kötü olanını Allah'a vermeyi hoş karşılamıyorum. Fakat sen onu alıp almamakta serbestsin" dedi. Bunun üzerine Ubey b. Ka'b, ona:

 

"Senin (zekat olarak) vereceğinin üstünde bir şey alamam" dedi. işte şu, Resuluilah s.a.v.'dir. Onun yanına var (durumunu ona anlat)" dedi. Bunun üzerine ikisi de, (söz konusu deveyi de yanlarına alarak) Resuluilah s.a.v.'in yanına vardılar. Adam, Resuluilah s.a.v.'e; Ubey'e söylediğinin aynısını söyledi. Resuluilah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, ona:

 

"Bu (iki yaşını doldurmuş deve), sana aittir. Eğer sen, bunun üstünde bir şey vermek istersen biz onu senden kabul ederiz" buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! işte şu, besili büyük dişi bir devedir. (Zekat olarak) onu almasını emret" dedi. Bunun üzerine Resuluilah s.a.v., (Ubey'e) onu almasını emretti ve ona malı hususunda bereketle dua etti.

 

(Hadisin ravisi) Umare der ki: Zaman geçti. Mervan beni Muaviye zamanında Beliyy kabilesi ile Uzre kabilesinin zekatını almakla görevlendirdi. Derken bu adama uğradım. Bin beşyüz deveye karşılık erkek deveye çekilebilen üç yaşını doldumıuş otuz tane dişi deveyi malının zekatı olarak aldım.

 

ibn ishak der ki: Ben, Abdullah b. Ebi Bekr'e: "Erkek deveye çekilebilen deve nedir?" diye sordum. O da: "Kişinin zekatı, üç yaşını doldurmuş otuz deveye ulaştığında erkek deveye çekilebilen deve alınması sünnettir" dedi.

 

- - -

isnadı sahihtir. ibn Hibban 5/113-114 (3258), Abdullah b. Ahmed müsned'in zevaidi

olarak (5/142), Ahmed, müsned (5/142), Ebu Davud, sünen (1583), İbn Huzeyme 4/24 (2277) ve Beyhaki, sünen (4/96-97)

 

 

 

(:-797-:) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resuluilah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmaktadır:

 

"Malının zekatını verdiğin zaman üzerindeki malın hakkını ödemiş olursun. Kim bir haram malı biriktirir, sonra da onu sadaka / zekat olarak verirse o malda o kişi için bir sevap olmaz. Onun günahı ise o kimseye aittir.

 

- - -

isnadı ceyyiddir. ibn Hibban 5/89 (3206), Tirmizi, sünen (618), ibn Huzeyme 4/110

(2471), Hakim (1/390), Beyhaki, sünen (4/84), Beğavı Şerhu's-sünne 6/67 (1591) ve İbn Mace, sünen (1788)