SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1549 >>

DEVAM: 37- MEZARLIKTA OTURMAK HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أبو كريب. حَدَّثَنَا أبو خالد الأحمر، عَن عمرو بْن قيس، عَن المنهال بْن عمرو، عَن زاذان، عَن البراء بْن عازب؛ قَالَ:

 - خرجنا مع رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ في جنازة فانتهينا إلى القبر. فجلس. كأن على رؤسنا الطير.

 

Bera' bin A'zib (r.a.)'den; şöyle demiştir: Biz, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde bir cenazeye çıktık da kabrin yanına vardık. Efendimiz oturdu. Biz de sanki başlarımızın üstünde kuşlar konmuş gibi oturduk.  

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un rivayetinde Bera' (r.a.) mealen şöyle demiştir: "Biz, Resulullah (s.a.v.)'in beraberinde Ensar'dan bir adam'ın cenazesine çıktık da kabrin yanına vardık. Henüz kabrin kazılması tamamlanmamıştı. Nebi (s.a.v.) kıbleye doğru oturdu. Biz de Onunla beraber oturduk."

 

Nesai'nin rivayetinde ise hadisin son kısmı şöyledir: "Biz de başlarımızın üstüne kuşlar konmuş gibi O'nun etrafımda oturduk."

 

Başlarımızın üstünde kuşlar varmış gibi oturmak sahabilerin efendimizin huzurunda çok edebli, sakin ve mütevazi bir tarzda oturmalarından kinayedir. Bilindiği gibi kuş, hareketsiz olan şeylerin üzerine konar. Konduğu yerde hareket oldu mu kuş durmaz.

 

Sindi'nin beyanına göre sahabiler, efendimizin durum ve zamanlarına çok riayet ederlerdi. Bazen Onun huzurunda konuşurlar, hatta gülümserlerdi. Bazen de çok sakin ve sessiz otururlardı.

 

Hadis, ölünün defninden önce kabrin yanında oturmanın meşruluğuna ve otururken kıbleye doğru oturmanın müstehablığına delalet ediyor. Ayrıca sahabilerin edeb timsali olarak Nebi (s.a.v.)'e karşı davranışlarını yansıtıyor.

 

Büyüklerin huzurunda edepli, mütevazi ve sakin oturmanın müstehablığı hükmü de çıkarılıyor.