SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1442 >>

2- BİR HASTAYI ZİYARET EDENİN SEVABI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا عثمان بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا أبو معاوية. حَدَّثَنَا الأعمش، عَن الحكم، عَن عَبْدُ الرحمن بْن أبي ليلى، عَن علي؛ قَالَ:

 - سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقول: ((من أتى أخاه المسلم عائداً، مشى في خرافة الجنة حتى يجلس. فإذا جلس غمرته الرحمة. فإن كان غدوة صلى عليه سبعون ألف ملك حتى يمسي. وإن كان مساء صلى عليه سبعون ألف ملك حتى يصبح)).

 

Ali (bin Ebi Talib) (r.a.)'den: şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den işittim. Buyurdu ki:

 

«Hasta ziyaretçisi olarak müslüman kardeşinin yanına varan bir kimse, hastanın yanında oturuncaya kadar Cennet meyvelerini kopara kopara (veya Cennet meyveleri içinde) yürümüş olur. Oturduğu zaman rahmet onu kaplar. Eğer ziyareti sabahleyin olursa geceleyinceye kadar yetmiş bin melek ona dua ve istiğfar eder. Ziyareti akşam olursa sabahlayıncaya kadar yetmiş bin melek ona dua ve istiğfar eder.»

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ahmed ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hırafet ve Harafet, Nihaye'de meyveleri koparmak diye tarif edilmiştir. Kamus'ta ise bu kelime koparılan meyve diye tarif edilmiştir. Kamus'un tarifine göre hasta ziyaretine giden kişi onun yanında oturuncaya kadar Cennet meyveleri içinde yürümüş olur, diye hadis yürumlanır. Sindi'nin beyanına göre: .... ifadesi yerine bazı rivayetlerde: .... ifadesi bulunur.

 

Hurfe: koparılan hurma meyvesidir.

 

Ebu Bekir b. el-Enbari: Resulullah (s.a.v.) tarafından hasta ziyaretine giden kimsenin elde ettiği sevab; bahçecinin koparıp topladığı meyvelere benzetilmiştir. Hırafe veya Hurfe kelimesiyle yol manasının kastedildiğini söyliyenler de vardır. Buna göre cümlenin manası: 'Hasta ziyaretine giden kişi hastanın yanında oturuncaya kadar Cennet yolunda yürümüş sayılır' olur. Yani Cennet'e götürücü bir yol izlemiş olur.

 

Ebu Davud da Ali (r.a.)'den mevküf olarak bunun bir benzerini rivayet etmiştir.

 

EI-Menhel yazarı hadisteki 'Sabah' ve 'Mesir kelimelerini şöyle yorumlamıştır: Sabah: Gece yarısından gündüzün ortasına kadardır.

 

Mesa: Gündüzün ortasından yani. öğle vaktinden gece yarısına kadar olan süredir ..

EI-Menhel yazarının beyanına göre bu mükafat müslüman hastanın ziyaretine ait olup ziyaretçinin Allah rızası için ziyaret etmesi haline mahsustur. Çünkü Ebu Davud'un Enes (r.a.)'den merfu' olarak rivayet ettiği bir hadiste:

 

«Güzelce abdest alIp Allah rızası için müslüman kardeşini hasta ziyareti niyetiyle giden kişi Cehennem'den yetmiş yıl mesafe uzaklaştırılmış olur» buyurulmuştur. Zenginlere, etiket sahiplerine ve nüfuzlu kimselere yapılan hasta ziyaretinde zaman zaman görüldüğü gibi riya ve gösteriş gibi mülahazalarla yapılan ziyaretler bu mükafatlara vesile olmaz.