SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 1625 >>

DEVAM: 64- RESULULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN (SON) HASTALlĞININ ANLATILMASI HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا يزيد بْن هارون. حَدَّثَنَا همام، عَن قتادة، عَن صالح أبي الخليل، عَن سفينة، عَن أم سلمة؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ كان يقول في مرضه الذي توفي فيه ((الصلاة، وما ملكت أيمانكم)). فما زال يقولها حتى ما يفيض بها لسانه.

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح على شرط الصحيحين.

 

Ümmü Seleme (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) vefat ettiği hastalığında:

 

«Namaz'a ve sağ ellerinin malik olduğu şeylere (önem veriniz. İhmal etmeyenizi.)» buyuruyordu. Mubarek dili bu kelimeyi döndürmeyecek kadar devamlı bunu söylüyordu.

 

Not: Bunun senedinin Buharl ve Müslim'in şartı üzerine sahlh olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA: Bu hadisin Zevaid türünden olduğu notta belirtilmiştir. "Eyman'' kelimesi "Yemin"in çoğuludur. Yemin; Sağ el demektir.

 

Eşya genellikle sağ el ile alındığı için hadiste: ''...sağ ellerinizin malik olduğu" ifadesi kullanılmıştır Aslında malik. kişinin sağ eli değil, kendisidir. Burada bu ifade ile mallar kastedilmiş olabilir. Buna göre Nebi (s.a.v.) : «Sahip olduğunuz mallara önem veriniz.» buyurmuş olur. Yani malların zekatına önem veriniz, hakkıyla ve usülüne uygun olarak ödenmesinde gevşeklik etmeyiniz.

 

Hadiste bu ifade namazIa beraber zikredildiği için namaza en muvafık yorum budur. Çünkü genellikle şer'i Şerif örfünde namaz ile zekat beraber zikredilir. Kur'an-ı Kerim'de yirmiden fazla yerde beraber zikredilmiştir.

 

«....Ellerinizin malik olduğu...» ifadesiyle köleler ve cariyeler kastedilmiş olabilir. Bu yoruma göre Nebi (s.a.v.) bunların haklarının ödenmesini, onlara karşı iyi davranılmasını ve onlara şefkatle bakılmasını tavsiye etmiş olur. Kur'an-ı Kerim örfünde bu ifade ile kölelerin ve cariyelerin kastedilmesi öncelikle hatıra gelir. Ümmü Seleme (r.anha) Nebi (s.a.v.)'in son hastalığında devamlı olarak bu tavsiyeyi tekrarladığını ve mübarek dili bu kelimeleri söyleyemiyecek hale gelinceye kadar, yani son anlarına kadar bu tavsiyeyi tekrarladığını söylemiştir.