SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3215 >>

DEVAM: 7- Mİ'RAZ (UCU SİVRİ DEĞNEK VEYA BİR NEVİ OK) İLE AVLANAN AV (IN HÜKMÜNÜN BEYANI) BAB!

 

حدّثنا عَمْرُو بْنُ عَبْدِ اللهِ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ أَبِيهِ، عَنْ مَنْصُورٍ، عَنْ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ هَمَّامِ بْنِ الْحَرِثِ النَّخَعِيِّ، عَنْ عَدِيِّ بْنِ حَاتِمٍ؛ قَالَ: سَأَلْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنِ الْمِعْرَاضِ؟ فَقَالَ  ((لاَ تَأْكُلْ إِلاَّ أَنْ يَخْزِقَ)).

 

Adîy bin Hatim (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben mi'râz (ile av vurma meselesin) i Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e sordum. O buyurdu ki: (Mi'raz ile vurduğun av'ı) yeme. Meğer ki mi'râz (avı) yaralayıp vücûdunu dele. (Yâni o takdirde ye.)

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin iki senedie rivayet ettiği bu iki hadisin benzeri Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet olunmuştur.

 

Mi'raz: Bu kelimenin' manası hakkında değişik açıklamalar yapılmıştır. Bazılarına göre Mi'raz, iki tarafı ince, sivri olup orta kısmı kalın ve enli olan ok zarı ve kalemidir. Bazılarına göre ise ağır bir ağaç parçası veya sopadır, çoğunlukla ucunda sivri demir parçası bulunur.

 

Mrraz hangi şekilde tarif ediİirse edilsin hüküm şudur: Böyle bir alet ava atıldığı zaman sivri ucu avın vücudunu delip yaralamak suretiyle öldürürse, avın eti helaldır. Aletin başka bir tarafı ava değip öldürürse av murdar sayılır. Bir taş veya sopanın değmesiyle öldürülen hayvan gibidir. Böyle öldürülen hayvan'a Mevkuze ve Vakiz denilir.

Dört mezheb imamları ve Cumhur bu hadisle amel ederek yukardaki hükmü vermişlerdir.

 

OK, BIÇAK, KILIÇ, UCU SİVRİ VE KESKİN HERHANGİ BİR ALET, SAÇMA, MERMİ, AĞAÇ VE TAŞ İLE AVLANAN AVIN HÜKMÜ

 

Yukarda sayılan cisimlerle avlanan avın hükmü hakkında, Abdurrahman el-Cezeri'nin dört mezheb fıkhına ait eserinden aşağıdaki bilgiyi aktarmayı uygun buldum.

Avcı hayvanlarla avlama nevi yanında ok gibi cansız cisimlerle av avlamak da meşrudur. Cansız cisimlerle avlanan avın helal olması için bazı şartlar aranır. Şartlardan birisi, ava atılan cismin keskin tarafı veya sivri ucuyla avı vurup yaralamaktır. Şu halde avcı, bıçak, kılıç hançer ve ok gibi bir aleti ava attığı zaman, onun keskin tarafı veya sivri ucu ava isabet edip yaralamak suretiyle öldürürse, av helal sayılır. Şayet attığı aletin başka bir tarafı ava değip ağırlığıyla öldürürse ve avcı onu ölü olarak ele geçirirse, o av haramdır. Ancak av henüz ölmemiş iken avcı yetişip boğazlarsa o zaman helal sayılır.

Keza avcı, taş, sopa ve tahta parçası gibi keskin olmayan bir cismi atıp avı öldürürse o av murdardır.

 

Keza saçma veya mermi ile vurulup öldürülen ve ölü olarak ele geçirilen av da haramdır. Av hayvanı büyük olup atılan kurşunla hemen ölmeyip diri iken avcı yetişip boğazlarsa o zaman hel al olur. Şu halde saçma ve mermi ile avlamak isteyen avcı meharetli olup av hayvanı aldığı saçma veya kurşunla hemen ölmeyip dayanabilecek güçte olur ve avcı yetişip boğazlarsa bu şartlarla bu nevi avlamak caizdir. Aksi takdirde caiz değildir.

 

Saçma veya mermi ile avlanıp öldürülen avın haramlığının sebebi şudur: Vurulan avın atılan kurşunun değmesi şiddetiyle mi, yaralanmasıyla mı öldüğü bilinmez. Değmesiyle ölmesi halinde taşın değmesiyle ölmesi gibi sayılır ki Mevküze hükmüne girer.

Hanefiler: Saçma ve mermi ile avlama hükmünün dönüm noktası şudur: Vurulan avın aldığı yaradan dolayı mı, atılan kurşunun şiddetli değmesiyle mi öldüğünün kesinlikle bilinmesi veya bunda tereddüt edilmesidir. Eğer a vın ölümünün, atılan kurşunun değmesinden dolayı olduğu bilinir veya muhtemel ise ölü olarak ele geçirilen av haramdır. Şayet bundan dolayı olmadığı ve kurşunun açtığı yaradan dolayı olduğu kesinlikle bilinir ise o zaman ölü olarak ele geçirilen av helal sayılır.

 

Avlanan hayvanın büyük gövdeli ve güçlü olduğundan dolayı, kurşunun değmesiyle değil vücudunda açılan yaradan dolayı öldÜğÜ bilinirse helM sayılır. Ama keklik gibi zayıf bir av hayvanının saçmaların değmesiyle ölmesi düşünülebildiği için böyle bir av hayvanı ölü olarak ele geçirildiği zaman haramdır. yenilmez, demişlerdir.

 

Malikiler ise: Saçmalarla avlanan hayvanlar hakkında ilk alimler tarafından beyan edilen bir kesin hüküm yoktur. Son alimlerden güvenilir zatların çoğu ise demişler ki, saçmalarla vurulup öldürülen av hayvanının eti yenir. Çünkü saçmalar avın kanını akıtır ve ok gibi aletlerden daha hızlı öldürücüdür. Avın helal sayılması için vücudunun yarılması şart değildir, vücüdunun delinmesi de kafidir, derler.

 

Aletle avlanan hayvanın helal olmasının şartlarından birisi de vurulan avın yaralanması ve kanının akıtılmasıdır. Diğer bir şart da avın, atılan ok ve benzeri keskin veya sivri bir cismin isabet etmesiyle öldüğünün bilinmesi ve ölmesinde başka bir sebebin etkisinin bulunmadığının bilinmesidir. Avcının okla vurduğu bir av henüz ölmemiş iken bir suya düşerse ve suyun içinde ölürse eti yenmez. Çünkü aldığı yaradan mı, suda boğulmaktan mı öldüğü bilinemez.

 

Bu konu hakkında geniş bilgi için fıkıh kitabIarına başvurmayı tavsiye ederek konuyu böylece kapatalım.