SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3145 >>

DEVAM: 8- BAYRAMDA KURBAN EDİLMESİ YASAK OLAN HAYVANLAR BABI

 

حدّثنا حُمَيْدُ بْنُ مَسْعَدَةَ. حدّثنا خَالِدُ بْنُ الْحَارِثِ. حدّثنا سَعِيدٌ عَنْ قَتَادَةَ؛ أَنَّهُ ذَكَرَ أَنَّهُ سَمِعَ جُرَيَّ بْنَ كُلَيْبٍ يُحَدِّثُ أَنَّهُ سَمِعَ عَلِيّاً يُحَدِثُ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم نَهَى أَنْ يُضَحَّى بَأَعْضَبِ الْقَرْنِ وَالأُذُنِ.

 

Alî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), boynuzunun veya kulağının yarısından fazlası kesilmiş olan hayvanı kurban etmeyi yasaklamıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud, Nesai, Ahmed ve Tahavi de rivayet etmişlerdir.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Kulağının tamamı veya yarısından fazlası kesilmiş olan hayvan kurban edilemez. Alimler bu hususta ittifak hc\lindedir.

 

2. Boynuzunun tamamı veya çoğu kesilmiş veya kırılmış olan hayvan kurban edilemez. Alimler bu hususta ihtiIaf halindedir. Şöyle ki: ehai. Ebü Yüsuf, Muhammed ve Ahmed bu hadisle amel etmişlerdir. Ebü Hanife'ye göre ise boynuzu kırılmış veya kesilmiş olan hayvan kurban edilebilir. Şafii de böyle demiştir. Ancak şu farkla ki, boynuzun kırılması veya kesilmesi, hayvanın etine olumsuz yönde etki yapmış ise, yani bu nedenle hayvanın etinden bir parça kesilmiş ise kurban edilemez.

 

Malik ise şöyle demiştir: Hayvanın boynuzu kesilmiş olup bu yüzden kanama varsa kurban edilemez. Kanama yok ise kurban edilebilir .