SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3456 >>

DEVAM: 8- MANTAR VE (MEDİNE-İ MÜNEVVERE'NİN) ACVE HURMASI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ مَهْدِيٍّ. حدّثنا الْمُشْمَعِلُّ بْنُ إِيَاسٍ الْمُزَنِيُّ. حَدَّثَنِي عَمْرُو بْنُ سُلَيْمٍ؛ قَالَ: سَمِعْتُ رَافِعَ بْنَ عَمْرٍو وَالْمُزَنِيَّ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((الْعَجْوَةُ وَالصَّخْرَةُ مِنَ الْجَنَّةِ)).

قَالَ عَبْدُ الرَّحْمنِ: حَفِظْتُ الصَّخْرَةَ مِنْ فِيهِ.

 

في الزوائد: إسناده صحيح، رجاله ثقات.

 

Râfi bin Amr el-Müzenî (r.a.)'den; Şöyle demiştir; Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu işittim: «Acve hurması ve sahra (ismi verilen Mescid-i Aksâ'daki büyük taş) cennet'tendir.»

 

Râvi Abdurrahmân demiştir ki: Ben sahra kelimesini şeyhimin ağzından belledim.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedi sahih olup ravileri sika zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisi notta belirtildiği gibi Zevaid nevindendir, ancak Nesai ve Ahmed bunun benzerini Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.

 

Cennetle müjdelenmiş on sahabiden olan Said bin Zeyd (r.a.)'ın hacisini Buhari. Müslim, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivay'et etmişlerdir.

 

Rafi bin Amr (r.a.)'ın hadisi ise Zevaid nevindendir.

 

Hadislerde geçen baZ! kelimeleri açıklayalım: Kem'e: Bu kelimenin anlamının tayin ve tesbitinde iki görüş vardır: Bunlar; Mantar dediğimiz bitki ve yer elmasıdır. Alimlerin ekserisi bunun mantar olduğu görüşündedir. El-Hafız, el-Fetih'te ve Tuhfe yazarı Tirmizi'nin şerhinde bununla ilgili olarak özetle şu bilgiyi verirler: Kem'e, yaprağı ve dalı olmayan ve ekilmeden kendiliğinden biten bir bitkidir. Arabistan'da, Suriye' de ve Mısır'da bol yetişen bir bitkidir. En iyi nevi, kumsal ve çorak arazide yetişenidir. Bunun kırmızımsı olanı öldürücüdür.

 

Beyazımsı olanı ile toz renginde olanı daha iyidir.

Menn: Nimet manasına geldiği gibi kudret helvası manasına da gelir.    '

Acve: Medine-i Münevvere'nin bir nevi hurmasıdır, rengi siyahımsıdır. En-Nihaye'de belirtildiğine göre Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in diktiği hurmadır.

 

Bu babın ikinci hadisinde "Mantar, Allah'ın İsrail oğullanna indirdiği kudret helvasındandır. buyurulmuştur. Halbuki mantar ve kudret helvası ayrı ayrı şeylerdir.

Bakara süresinin 57. ayetinde Allah Teala, İSrail oğullarına hitaben; ''Ve ey israil oğulları! üzerinizc o (beyaz) bulutları gölge yaptık. Size kudret helvası vc bıldırcın indirdik ... '' buyurmuştur.

 

Ayet-i Kerime'de geçen Menn kelimesi kudret helvası manasına yorumlanmıştİr. Bu durum karşısında yukardaki hadis çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Tuhfe yazarı Nevevi 'den naklen şöyle der: "Kem'e, Menn'dendir" cümlesinin manası hakkında ihtilM olmuştur: Ebü Ubeyd ve çok sayıda ilim adamları: Resül-i Ekrem, (s.a.v.), mantan İsrail oğullarına indirilen kudret helvasu;a benzetilmiştir. Çünkü kudret helvası İsrail oğullarının bir çalışması, emeği ve gayreti olmaksızın elde edildiği gibi mantar da külfetsiz olarak verilen bir nimettir, ekilmeden, sulanmadan kendiliğinden biten bir bitkidir, demişterdir.

 

Diğer bir görüşe göre mantar da Allah'ın İsrail Oğullarına indirdiği nimet nevindendir. (Nevevi'nin sözü bitti.)

 

Bu görüşe göre yukardaki ayette geçen Men, kudret helvasından ibaret değildir, kudret helvası ve mantan ifade eden nimet manasınadır. Nitekim Sindi de el-Kadı'nın şöyle dediğini nakteder: Bu hadis, Allah'ın İsrail oğullarına indirdiği "Mennilin müfessirlerin dediği gibi bir yiyecek maddesinden ibaret olmadığını, çeşitli yiyecekler olduğunu ve mantarın da onlardan biri olduğunu ifade eder.

 

Bu babın ilk iki hadisinde mantar suyunun göz hastalığına şifa olduğu bildirilmiştir.

Tuhfe yazarı bu husüsla ilgili olarak da Nevevi 'den naklen şu bilgiyi verir:

Bu cümle de değişik şekillerde yorumlanmıştır: Bir ka vle göre sır! mantar suyu göze şifa verir. Diğer bir kavle göre, hadisten maksad, mantar suyu yararlı bir iIaca katılmak süretiyle tedavi yapılırsa göz hastalığından şifa elde edilir. Üçüncü bir kavle göre. gözün harareti giderilmek isteniyorsa sırf mantar suyu yeterli ilaçtır. Şayet başka bir hastalık varsa, mantar suyu başka bir lIaçla beraber kullanılır. Fakat sağlıklı, hatta en doğru yorum ve mana şudur: Göz hastalığı ne olursa olsun sırf mantar suyu buna şifadır. Mantar suyu sıkılıp bundan göze damlatılır. Ben ve başka adamlar şu olaya şahid olduk:

Hadis alimlerinden olup takva sahibi olan es-Şeyh el-Emin el-Kemal bin Abdillah ed-Dimeşki'nin gözü görmez oldu ve tamamen kapandı. Bu Zat, bu hadislere inanarak ve teberrüken sırf mantar suyunu gÖZÜLe sürme gibi sürdü ve bundan şifaya kavuşarak gözü ıtçıldı.

 

Bu babın üçüncü hadisinde acve hurmasının zehirlenme hastalığına şifa olduğu bildirilmiştir: Tuhfe yazarı: Bu durum, ya Nebi (s.a.v.)'in duası sayesindedir veya bu nevi hurmadaki bir özelliktendir, der.

 

Buhari'nin Sa'd bin Ebi Vakkas (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadiste; "Resulullah (s.a.v.): ''Kim her gün sabahleyin aç karnına yedi aded Medine-i Münevvere'nin acve hurmasım yerse, o gün içinde o kimseye ne zehir ne de sihir zarar verir,. buyurmuştur."

Bu babın birinci, üçüncü ve sonuncu hadislerinde acve hurmasının Cennet'ten olduğu bildirilmektedir. Bundan kasdedilen mana şudur: Yani Acve hurması isim ve şekil bakımından cennet meyvelerine benzer. Fakat lezzet ve tat bakımından olan benzetme kasdedilmemiştir.

 

BU BABTAKİ HADİSLERDEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER:

 

ı. İyi cins mantar Allah'ın kullarına verdiği külfetsiz bir nevi nzıktır.

2. Mantar suyu göz hastalığına şifadır.

3. Acve denilen hurma nevi, şekil ve isim bakımından cennet meyvelerine benzer.

4. Acve hurması zehirlenmeyi önler ve zehirlenme hastalığına şifadır.

5. Acve hurması delilik hastalığı için şifadır.