SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3612 >>

DEVAM: 25- MURDAR HAYVAN DERİLERİ TABAKLANINCA GİYME BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا خَالِدُ بْنُ مَخْلَدٍ عَنْ مَالِكِ بْنِ أَنَسٍ، عَنْ يَزِيدَ ابْنِ قُسَيْطٍ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ، عَنْ أُمِّهِ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: أَمَرَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ يُسْتَمْتَعَ بِجُلُودِ الْمَيْتَةِ، إِذَا دُبِغَتْ.

 

Âişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ölü hayvanların derilerinden tabaklandığı zaman yararlanmayı emretti.

 

 

AÇIKLAMA:      İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Müslim, Tirmizi, Ebü Davud ve Nesai ile Ahmed de rivayet etmişlerdir. Bazı rivayetlerdeki hadis metni şöyledir: ''Deri tabaklandığı zaman (şer'an) temizlenmiş olur.'' Bu ve bundan sonraki hadislerde geçen "İhab" kelimesinin anlamı hakkında lügat alimleri ihtilaf etmişlerdir. Nevevi: Lügat alimlerinin bazısına göre deri henüz tabaklanmamış iken ona İhab denilir ve tabaklandıktan sonra ise ona İhab denmez. Bazılanna göre ise İhab, tabaklanmış veya tabaklanmamış olan deri demek,tir, der.

Hattabi de: Bir gurup demiş ki, eti yenmeyen hayvan derisine İhab denmez ve dolayısıyla eti yenmeyen hayvan derisi tabaklanmakla şer'an temiz sayılmaz. Tabaklanma yalnız eti yenen ölü hayvan derisini temizler. Halbuki bu gurubun dediği şey yanlıştır. İhab kelimesi eti yenen hayvan derisine şümullü olduğU gibi, eti yenmeyen hayvan derisine de şümullüdür, der ve buna dair delilleri anlatır.

 

Avnü'I-Mabud yazarı bu hadisin izahı bölümünde: Hadisin ifade tarzı ve İhab kelimesi; tabaklamanın her nevi ölü hayvan derisini şer'an temizlediğine delalet eder. Eti yenmeyen hayvan derisi de hadisin kapsamı içine girer, der.

 

Alimlerin bu konudaki görüşlerini aşağıda beyan edeceğim.

Meymune (r.anha)'nın hadisini Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Buhari de bunun bir benzerini İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi olarak rivayet etmiştir.

Bu hadis eti yenen hayvan ölüsünün, yalnız etinin yenmesinin haram olduğuna ve derisinin tabaklanmak süretiyle şer'an temiz hale getirilmesinin mümkün olduğuna delalet eder. Bilindiği gibi murdar hayvanın haramlığı Maide süresinin üçüncü ayetindeki;

''Size murdar hayvan haram kılındı,. cümlesiyle sabittir. Bu ilahi ferman murdar hayvanın her şeyine şümulIüdür. Bu hadis ise onun hükmünü husüsileştiriyor, açıklama yapıyor ve bundan maksad murdar hayvanın yenmesidir, diyor. Bundan şu hüküm de çıkar: Sünnet, yani sabit ve sahih hadis, Kitab'ın, yani Kur'an-ı Kerim'in hükmünü husüsileştirebilir.

Selman (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir.

 

Aişe (r.anha)'nın hadisi ise Ebu Davud ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir. Aişe (r.anha)'nın hadisi de eti yenen ve yenmeyen murdar hayvan derisinin tabaklanmakla şer'an temiz ve kullanılır hale getirilmesinin mümkün olduğuna delalet ediyor.

Ölü hayvan derisinin tabaklanmakla temizlenmesi meselesi hakkında müteaddid görüşler bulunur. Avnü'l-Mabüd yazarı bu görüşleri özlü olarak şöyle anlatıyor:

 

1. Ebu Hanife'ye göre her nevi ölü hayvan derisi tabaklanma'da temiz olur. Yalnız domuz derisi bu hül{mün dışındadır.

 

2. Şafii'ye göre bütün hayvanların ölüsünün derisi tabaklanmakla temizlenmiş olur. Ancak köpek, domuz ve bunlardan birisi ile başka hayvanın birleşmesinden dOğan hayvan derileri tabaklanmakla da temizlenmez. Yukarıda belirtilen hüküm, eti yenen veya yenmeyen hayvanlara şümullüdür. Bu görüş Ali bin Ebi Talib (r.a.) ile İbn-i Mes'üd lr.a.)'den de rivayet edilmiştir.

 

3. Eti yenen ölü hayvan derisi tabaklanmakla temiz olur. Fakat eti yenmeyen hayvan derisi tabaklanmakla da temizlenmez. Evzai. İbnü'l-Mübarek. Ebü Sevr ve İshak bin Raheveyh'in mezhebi budur.

 

4. Ölü hiç bir hayvan derisi tabaklanmakla temiz olmaz. Bu görüş Ömer bin el-Hattab, oğlu AbduIlah ve Aişe lr.anha)'dan rivayet olunmuştur. Ahmed bin Hanbel'den rivayet olunan meşhur görüşü de budur. Malik'den yapılan iki rivayetten birisi de böyledir.

 

5. Bütün ölü hayvanların derisi tabaklanmakla temiz olur. Ancak şu var ki, derinin dış kısmı temizlenmiş olur, fakat iç kısmı temizlenmiş sayılmaz. Bu itibarla böyle bir deri kuru işlerde kullanılır da yaş ve sıvı işlerde kullanılmaz. Keza üzerinde namaz kılınır. Fakat içinde, yani mesela böyle bir deri giyilmiş olduğu halde namaz kılınmaz. Malik'den yapılan meşhur rivayet de böyledir.

 

6. Köpek ve domuz dahil tüm ölü hayvanların derileri tab aklanmakla temizlenmiş olur. Zahiriye mezhebi imamı Davud' un görüşü böyledir. Bu görüş Ebü Yüsuf'tan da rivayet edilmiştir.

 

7. Ölü hayvan derileri tabaklanmasa bile kullanılabilir. Bu, Zühri'nin görüşüdür. Fakat geçerli bir görüş sayılamaz.