SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-LİBAS

<< 3615 >>

DEVAM: 27- AYAKKABILARIN BİÇİMİ BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا يَزِيدُ بْنُ هَارُونَ عَنْ هَمَّامٍ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ أَنَسٍ؛ قَالَ: كَانَ لِنَعْلِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قِبَالاَنِ.

 

Enes (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ayakkabısının iki kıbâlesi (parmaklar arasına geçirilen tasmacık) vardı.

 

 

AÇIKLAMA:      İbn Abbas (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. Tirmizi tarafından da Şemail'de rivayet edilmiş

 

Enes (r.a.)'ın hadisi ise Buhari, Tirmizi Ebu Davud ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Ayakkabının kıbalesi, ayağın orta parmak aralığına geçirilen tasmadır,

Hadislerde geçen Kıbal ve Şi rak kelimelerini açıklayalım:

Kıbal ve Şirak kelimelerinin ikisi de ayakkabının tasmasıdır. Ancak alimler hadislerdeki Kıbale'yi ayak parmakları arasına geçirilen tasma, Şirak'ı da ayağın tarağının üst kısmı hizasındaki tasma manasına yorumlamışlardır.

 

Avnü'l-Mabıld yazarı Enes (r.a.)'ın hadisinin izahı bölümünde şöyle der: Yani Nebi (s.a.v.)'in ayakkabısının iki tasmacığı vardı, ayak parmakları arasına geçirilirdi. Tasmacıkların geçirildiği parmaklar da orta parmak ile yanındaki parmaktır. El-Cezeri şöyle demiştir: Nebi (s.a.v.)'in ayakkabısının iki tasmacığı vardı. Bunlardan birisini ayağının başparmağı ile yanındaki parmağın aralığına, diğer tasmacığı da orta parmağı ile ondan sonra gelen parmağı aralığına geçirirdi. Bu iki tasmacık O'nun ayağının yüzündeki tasma ile bağlantılı idi.

 

Sindi ve Cevheri parmağı ile ondan sonra gelen demişlerdir.

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisine göre Nebi (s.a.v.)'in ayağının yüzündeki tasma da çift idi.