SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZÜHD

<< 4205 >>

DEVAM: 21- RİYA VE SUM'A BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ خَلَفٍ الْعَسْقلانِيَّ. حدّثنا رَوَّادُ بْنُ الْجَرَّاحِ عَنْ عَامِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ ذَكْوَانَ، عَنْ عُبَادَة بْنِ نُسَيٍّ، عَنْ شَدَّادٍ بْنُ أَوْسٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((إِنَّ أَخْوَفَ مَا أَتَحَوَّفُ عَلَى أُمَّتِي الإِشْرَاكُ بِاللهِ. أَمَا إِنِّي لَسْتُ أَقُولُ يَعْبُدَونَ شَمْساً وَلاَ قَمَراً وَلاَ وَثَناً. وَلكِنْ أَعْمَالاص لِغَيْرِ اللهِ، وَشَهْوَةً خَفِيّةً)).

 

في الزوائد: في إسناده عامر بن عبد الله. لم أر من تكلم فيه. وبافي رجال الإسناد ثقات.

 

Şeddâd bin Evs (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Ümmetim, hakkında en çok korktuğum şey, Allah'a ortak koşma (suçunu işlemeleri) dir. Bilmiş olunuz ki: Şüphesiz onlar güneşe, ay'a veya put'a tapacaklar diyecek değilim ve lâkin bir takım ibadetleri Allah'tan başkası için işliyecekler ve gizli bir şehvet arzulayacaklar.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Âmir bin Abdillah bulunur. Ben onun hakkında konuşan kimseyi görmedim. Senedin kalan ravileri güvenilir zatlardır.

 

 

Diğer tahric: Ebu Sa'd bin Ebi Fadale (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Ahmed, İbni Hibban ve Beyhaki de rivayet etmişler.

 

AÇIKLAMA:    Ebu Said (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. Bu hadiste namazı gösteriş için güzel kılmanın Şirk-i hafi, yani AIlah'a gizlice ortak koşmak olduğu bildirilir. Çünkü namaz Allah rızası tçin güzel. Yani usul ve adabına riayet edilerek kılınmalıdır. Başkası bakıyor diye güzel kılmak ise o bakan adamı bir açıdan Allah'a ortak etmek demektir. Diğer ibadetler ve her türlü hayırlı işler de böyledir.

 

Zevaid türünden olan Şeddad bin Evs (r.a.)'ın hadisinde geçen "Şehvet-i hafiyye = Gizli şehvet" iradesiyle kasdedilen mana hakkında Suyuti ezcümle şöyle der: Ahmed'in Müsned'inde, Nevadirü'l-Usül'de ve el-Müstedrek'te olan bazı rivayetlerde bu hadiste geçen "Şehvet-i bafiyye"yi açıklayıcı şu ilave vardır; "Gizli şehvet nedir? diye soruldu. Resul-i Ekrem (s.a.v.) :

Kul oruçlu olarak sabahlar. Sonra şehvetlerinden biri kendisine sunulur. Kendisi de o şehvete uyar ve orucunu bırakır (yani bozar). buyurdu."

 

Bir hadiste geçen bir ifadenin açıklaması Resulullah (s.a.v.) tarafından buyurulunca başka bir yorumlama yoluna gidilemez.

Sindi gizli şehvet ifadesi ile ilgili başka yorumları da anlatıyor. Fakat yukardaki ilave karşısında o yorumlar kanaatımca cılız kaldığından dolayı buraya aktarmaya gerek görmüyorum.

Bu hadiste, mu'minler için en çok endişe duyulan şeyin onların küfre gitmeleri, putperest olmaları değil de riyakarlık etmek suretiyle gizli şirk günahını işlemeleri olduğu bildirilir.