MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

ABDEST

<< 329 >>

61- Guslü Gecenin Sonuna Bırakmak

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

- - (-)

2420 (1)- Gudayf b. el-Haris der ki: Hz. Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüplükten dolayı gecenin başlangıcında mı, yoksa sonunda mı guslederdi?" diye sordum. O da: "Bazen gecenin başlangıcında, bazen de gecenin sonunda guslederdi" cevabını verdi. Ona: "Allahu ekber! Bu konuda kolaylık veren Allah'a hamd olsun" dedim ve:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazını gecenin başında mı, yoksa sonunda mı kılardı?" diye sordum. O da: "Bazen gecenin başında, bazen de gecenin sonunda kılardı?" dedi. Ona: "Allahu ekber! Bu konuda kolaylık veren Allah'a hamd olsun" dedim ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kur'an'ı açıktan mı, yoksa gizlice mi okurdu?" dedim. O da: "Bazen açıktan, bazen de gizliden okurdu" karşılığını verdi. Bunun üzerine: "Allahu ekber! Bu konuda kolaylık veren Allah'a haınd olsun" dedim.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud, taharet 1/58 (226), Nesai, taharet 1/125 (222) ve İbn Mace, salat 1/374 (1185) rivayet ettiler.

 

 

 

2421 (2)- Abdullah b. Kays der ki: Aişe'ye: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) vitir namazını gecenin başında mı, yoksa sonunda mı kılardı?" diye sordum. O da: "Her ikisini de yapardı. Bazen gecenin başında, bazen de gecenin sonunda kılardı?" cevabını verdi. Ona: "Bu konuda kolaylık veren Allah'a hamd olsun" dedim ve: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Kur'an'ı açıktan mı, yoksa gizlice mi okurdu?" dedim. O da:

"Her ikisini de yapardı. Bazen açıktan, bazen de gizliden okurdu" dedi. Ona: "Bu konuda kolaylık veren Allah'a hamd olsun" dedim ve:

"Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) cünüp olduğu zaman ne yapardı? Uyumadan önce gusleder miydi? Ya da gusletmeden önce uyur muydu?" dedim. O da: "Her ikisini de yapardı. Bazen gusledip uyur, bazen de abdest alıp uyurdu" karşılığını verdi. Bunun üzerine: "Bu konuda kolaylık veren Allah'a hamd olsun" dedim.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2422 (3)- Hz. Aişe der ki: Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) vitir namazını bazen uyumadan önce bazen de uyuduktan sonra kılardı. Bazen uyumadan önce gusleder, bazen de cünüplükten dolayı gusletmeden önce uyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2423 (4)- Yahya b. Ya'mer der ki: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olduğu halde uyur muydu?" diye sorduğumda, bana:

"Bazen uyumadan önce gusleder, bazen de gusletmeden uyurdu. Ancak gusletmeden uyuyacağı zaman önce abdest alırdı" cevabını verdi. Bunun üzerine: "Dinde kolaylık sağlayan Allah'a hamd olsun" dedim.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2424 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüp olduğunda (bazen) uyur kalkıncaya kadar da suya dokunmazdı. Kalktığı zaman da guslederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, taharet 1/58 (228), Tirmizi, taharet 1/202 (118) ve İbn Mace, taharet 1/192 (581) rivayet ettiler.

 

 

 

2425 (6)- Ebu İshak der ki: Esved b. Yezid'e, Aişe'nin kendisine anlatmış olduğu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını sordum. Hz. Aişe şöyle demişti: "(Nebi) gecenin başında uyur ve sonunu ibadet ile ihya ederdi. Sonra ailesinde (münasebet) ihtiyacı varsa ihtiyacını giderir ve suya dokunmadan uyurdu. İlk ezan vakti olduğu zaman yerinden sıçrar" -vallahi: "Kalkardı" demedi- "ve üzerine su dökerdi." -vallahi: "Guslederdi" demedi. Ancak ben onun ne kasdettiğini biliyordum- "Eğer cünüp değil ise kişinin namaz abdesti alması gibi abdest alır ve iki rekat namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, teheccüd 3/32 (1146), Müslim, musafirin 1/510 (1/739), Nesai, kıyamu'l-leyl 3/218 (1640) ve İbn Mace, ikametu's-salat 1/434 (1365) rivayet ettiler.

 

 

 

2426 (7)- Ebu İshak anlatıyor: Benim için bir kardeş veya bir arkadaş olan Esved b. Yezid'in yanına gittim ve: "Ey Ebu Amr! Bana, mu'minlerin annesinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı hakkında sana anlatmış olduğu şeyleri anlat" dedim. Bunun üzerine o şöyle dedi:

"Aişe bana şöyle anlattı: "(Nebi) gecenin başında uyur ve sonunu ibadet ile ihya ederdi. Bazen de ailesinde (münasebet) ihtiyacı olurdu ve (ilişkiden sonra) suya dokunmadan uyurdu. İlk ezan vakti olduğu zaman yerinden sıçrar" -vallahi: "Kalkardı" demedi- "ve üzerine su dökerdi." -vallahi: "Guslederdi" demedi. Ancak ben onun ne kasdettiğini biliyordum- "Eğer cünüp değil ise kişinin namaz abdesti alması gibi abdest alırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, teheccüd 3/32 (1146), Müslim, musafirin 1/510 (1/739), Nesai, kıyamu'l-leyl 3/218 (1640) ve İbn Mace, ikametu's-salat 1/434 (1365) rivayet ettiler.

 

 

 

2427 (8)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) gecenin başında ailesinden nasiplenir ve suya dokunmadan uyurdu. Gecenin sonunda uyandığı zaman da ailesine döner ve sonra guslederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2428 (9)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cima ihtiyacı olduğu zaman ailesine gider ve suya dokunmadan onlara tekrar dönerdi."

 

[-Hasendir-]

 

 

 

2429 (10)- Hz. Aişe der ki: "Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) (bazen) cünüp olur ve uyurdu. Sonra uyanır ve suya dokunmadan tekrar uyurdu."

 

[-Hasendir-]

 

 

 

2430 (11)- Hz. Aişe der ki: "Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) (bazen) cünüp iken suya dokunmadan uyurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2431 (12)- Esved der ki: Aişe'ye: "Bana, Nebi'in (gece) namazından haber ver" dediğimde şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin başında uyur ve sonunu ibadetle geçirirdi. Kalktığı zaman abdest alır ve Allah'ın dilediğince namaz kılardı. Eğer ailesinde (münasebet) ihtiyacı varsa ailesine varırdı. Eğer yoksa yatağına giderdi. (Bazen) ailesine gittiği zanıan olduğu gibi suya dokunmadan uyurdu. İlk ezan vakti olduğu zaman yerinden sıçrar" vallahi: "Kalkardı" demedi- "ve cünüp ise üzerine su dökerdi." -vallahi:

"Guslederdi" demedi- "Eğer cünüp değil ise namaz için abdest alır ve iki rekat namaz kılardı. Sonra da Mescid'e giderdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2432 (13)- Hz. Aişe der ki: "Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) sabah namazı için çıktığı zaman, ihtilamdan değil de cima'dan dolayı (yeni gusletmiş olması sebebi ile) başından su damlar bir şekilde çıkardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Ümmü Seleme (r.anha)

 

- - (-)

2433 (1)- Ümmü Seleme der ki: "Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) cünüp olur ve uyurdu. Sonra uyanır ve tekrar uyurdu."

 

[-Hasendir-]