MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

NAMAZ

<< 353 >>

1- Namazın Farz Kılınması ve Farz Kılındığı Zaman

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

- - (-)

2669 (1)- Enes anlatıyar: Bir adam Allah Resıdü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Bana, Allah'ın bize farz kılmış olduğu namazdan haber ver" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah kullarına beş vakit namazı farz kıldı'' buyurdu. Adam: "Bunlardan önce veya sonra başka bir şey var mıdır?" diye sorunca da, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Allah kullarına beş vakit namazı farz kıldı'' buyurdu. Adam: "Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki bunlara hiçbir şey eklemeyecek ve hiçbir şey eskiltmeyeceğim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer doğru söylüyorsa Cennete girecektir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, zekat (3/31), Tirmizi 3/15 (619) ve Nesai 1/288 (459) rivayet ettiler.

 

176 (4)'te geçti.

 

 

 

2671 (3)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bana uzun boylu, merkepten daha büyükı katırdan daha küçük (ikisi arasında) Burak (denilen binek) getirildi. Bu binek adımını gözünün gördüğü en son yere kadar atacak bir özelliğe sahipti. Ona binip Beytü'l-Makdis'e geldim ve onu, peygamberlerin atlarını bağladıkları halkaya bağladım. Sonra mescide girip iki rekat namaz kıldım ve dışarı çıktım. Bu sırada Cibril bana birinde şarap, birinde de süt olmak üzere iki kapla geldi. Ben içinde süt olan kabı seçinee, Cibril: ''Sen fıtratı seçtin'' dedi. Sonra beni alıp dünya semasına çıktı. Kapının açılmasını isteyince: ''Sen kimsin?'' denildi. Cibril: ''Ben Cibrl'im''. karşılığını verdi. ''Beraberindeki kimdir?'' dediklerinde:

''Muhammed'dir'' dedi. Onlar: ''Muhammed gönderildi mi?'' diye sorunca: ''Evet gönderildi'' dedi. Kapı açıldığında Adem'le karşılaştım. Adem beni iyi bir şekilde karşıladı ve bana hayır duada bulundu.

 

Sonra ikinci semanın kapısına geldiğimizde Cibrll kapının açılmasını istedi.

Ona: ''Sen kimsin?'' denildi. Cibril: ''Ben Cibrilim'' karşılığını verdi.''IBeraberindeki kimdir?'' dediklerinde: ''Muhammed'dir'' dedi. Onlar: ''Muhammed gönderildi mi?'' diye sorunca: ''Evet gönderildi'' dedi. Kapı açıldığında teyzem oğulları Yahya (b. Zekeriyya) ve İsa (b. Meryem) ile karşılaştım. Onlar da beni iyi bir şekilde karşıladılar ve bana hayır duada bulundular.

 

Sonra üçüncü semanın kapısına geldiğimizde Cibrll kapının açılmasını istedi.

Ona: ''Sen kimsin?'' denildi. Cibril: ''Ben Cibrilim'' karşılığını verdi. ''Beraberindeki kimdir?'' dediklerinde: ''Muhammed'dir'' dedi. Onlar:

''Muhammed gönderildi mi?'' diye sorunca: ''Evet gönderildi'' dedi. Kapı açıldığında Yusuf ile karşılaştım. Ona güzelliğin yarısı verilmişti. O da beni iyi bir şekilde karşıladı ve bana hayır duada bulundu.

 

Sonra dördüncü semanın kapısına geldiğimizde Cibril kapının açılmasını istedi. Ona: ''Kimdir o?'' denildi. Cibril: ''Ben Cibrilim'' karşılığını verdi. ''Beraberindeki kimdir? '' dediklerinde: ''Muhammed'dir'' dedi. Onlar:

''Muhammed gönderildi mi?'' diye sorunca: ''Evet gönderildi'' dedi. Kapı açıldığında İdris ile karşılaştım. O da beni iyi bir şekilde karşılayıp hayır duada bulundu ki Yüce Allah, onun hakkında "Biz onu yüce bir yere yükselttik"[Meryem 57] buyurmaktadır.

 

 

Sonra beşinci semanın kapısına geldiğimizde Cibrll kapının açılmasını istedi.

Ona: ''Kimdir o?'' denildi. Cibril: ''Ben Cibrilim'' dedi. ''Beraberindeki kimdir?'' dediklerinde: ''Muhammed'dir'' dedi. Onlar:

''Muhammed gönderildi mi?'' diye sorunca: ''Evet gönderildi'' dedi. Kapı açıldığında Harun ile karşılaştım. O da beni iyi bir şekilde karşıladı ve bana hayır duada bulundu.

 

Sonra altıncı semanın kapısına geldiğimizde Cibrll kapının açılmasını istedi. Ona: ''Kimdir o?'' denildi. Cibril: ''Ben Cibrilim'' karşılığını verdi. ''Beraberindeki kimdir?'' dediklerinde: ''Muhammed'dir'' dedi. Onlar:

''Muhammed (peygamber olarak) gönderildi mi?'' diye sorunca: ''Evet gönderildi'' dedi. Kapı açıldığında Musa ile karşılaştım. O da beni iyi bir şekilde karşıladı ve bana hayır duada bulundu.

 

Sonra yedinci semanın kapısına geldiğimizde Cibril kapının açılmasını istedi. Ona: ''Kimdir o?'' denildi. Cibril: ''Ben Cibrilim'' dedi. ''Beraberindeki kimdir?'' dediklerinde: ''Muhammed'dir'' dedi. Onlar:

''Muhammed (peygamber olarak) gönderildi mi?'' diye sorunca: ''Evet gönderildi'' dedi. Kapı açıldığında İbrahim ile karşılaştım. O sırtını Beytul'l-Ma'mur'a dayamıştı. BeytülI-Ma'mur'a günde yetmiş bin melek giriyor ve geri dönmüyordu. Sonra beni Sidretü'I-Münteha'ya çıkardı. Oradaki yapraklar fil kulağı gibi meyvelerde büyük küpler gibiydi. Allah'ın emri onu bürüyüp kaplayınca değişikliğe uğradı. Orası o kadar güzeldi kiı Allah'ın yarattığı hiç kimse o güzelliği vasfetmeye güç yetiremez. Allah bana vahyedeceğini vahyetti. Her gündüz ve her gecede elli vakit namazı farz kıldı. Gökyüzünden inmeye başladım. Musa'nın yanına vardığımda: ''Rabbin ümmetine neyi farz kıldı?'' diye sordu. Ona: ''Her gündüz ve her gecede elli vakit namazı farz kıldı'' cevabını verince:

''Geri dön ve Rabbinden bunu hafıfletmesini iste. Ümmetin buna güç yetiremez. Ben bu konuda İsrailoğullarını denedim'' dedi. Bunun üzerine Rabbime geri döndüm ve: ''Ey Rabbim! Ümmetime hafiflet'' dedim. Rabbim beş vakti kaldırdı. Tekrar Musa'ya döndüğümde: ''Ne yaptın?'' diye sordu. Ona: ''Beş vakti kaldırdı'' dediğimde: ''Ümmetin buna güç yetiremez. Rabbine dön ve hafifletmesini iste'' dedi. Rabbim ile Musa arasında hep gidip geldim ve her dönüşümde Rabbim beş vakit kaldırdı.

Ta ki Rabbim bana: ''Ey Muhammed! Size gündüz ve gecede beş vakit namaz vardır. Her namazda on kat (sevap) verilir, bu da elli eder. Kim bir iyilik yapmaya azmeder de yapmazsa kendisine bir sevap yazılır. Eğer yaparsa on sevap yazılır. Kim bir kötülüğü yapmaya azmeder de yapmazsa bu ona bir şey yazılmaz. Eğer bu kötülüğü işlerse ona bir günah yazılır'' buyuruncaya kadar. Sonra geri döndüm. Musa'nın yanına vardığımda ona bu durumu haber verdim. O: ''Rabbine geri dön ve hafifletmesini iste, ümmetin buna güç yetiremez'' dedi. Ben: ''Rabbimin katına o kadar geri döndüm ki artık utanmaya başladım'' dedim. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu konuda, "Siyer" bölümünde hadisler geçecektir.

 

Diğer tahric: İbn Ebi şeybe (14/302, 304) ve Müslim (162) rivayet ettiler.

 

 

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

- - (-)

2672 (1)- İbn Abbas der ki: "Peygamberinize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elli vakit namaz farz kılındı. O, Yüce Rabbinden (hafifletmesini) istedi ve (Rabbi elli vakti) beş vakte indirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2673 (2)- İbn Abbas der ki: "Yüce Allah Peygamberine (sallallahu aleyhi veıellem)'e elli vakit namazı farz kıldı. Kendisi, Yüce Rabbinden (hafifletmesini) istedi ve beş vakte indirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2674 (3)- Abdullah b. Usm der ki: İbn Abbas'ın şöyle dediğini işittim: "Peygamberiniz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elli vakit namazIa emrolundu. Kendisi, Yüce Rabbinden (hafifletmesini) istedi ve beş vakte indirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

- - (-)

2675 (1)- Hz. Aişe der ki: "Namaz hazarda ve seferde iken ikişer rekat olarak farz kılındı. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hazar namazına ilavede bulundu ve yolculuk namazını olduğu gibi bıraktı."

 

Bu Hadis Hasendir.

 

Diğer tahric: Buhari, salat 1/464 (350), Müslim, musafirin 1/478 (685), Ebu Davud, sefer 2/3 (1198), Nesai, salat 1/225 (455) ve Darimı, salat 1/424 (1509) rivayet ettiler.

 

 

 

2677 (2)- Hz. Aişe der ki: "Mekke'de iken namaz ikişer rekat farz kılındı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'ye geldiğinde akşam namazının gündüzün vitri oluşu, sabah namazının da uzun bir kıraatı olması sebebi ile bu iki namazın haricindeki namazlara ikişer rekat daha ekledi. Sefere çıktığı zaman da namazları ilk olduğu gibi kılardı."

 

 

 

2677 (3)- Hz. Aişe der ki: Namaz ikişer rekat olarak farz kılındı. Ancak akşam namazı gündüzün vitri oluşu sebebi ile üç rekat kılındı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir sefere çıktığı zaman akşam namazı dışında bütün namazları ilk olduğu gibi kılardı. Mukim olduğu zaman da akşam namazının gündüzün vitri oluşu, sabah namazının da uzun bir kıraatı olması sebebi ile bu iki namazın haricindeki namazlara ikişer rekat daha eklerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2678 (4)- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Aişe der ki: "Namaz Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk farz kılındığı zaman akşam namazı hariç ikişer rekat olarak farz kılındı. Çünkü o zaten üç rekattı. Sonra Allah, ikamet halinde öğle, ikindi ve yatsı namazlarını dört rekata tamamladı ve yolculukta eski halinde bıraktı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4. İbn Abbas (r.a.)

 

- - (-)

2679 (1)- İbn Abbas bildiriyor: Yüce Allah namazı Peygamberinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dili ile mukim kişiye dört seferi kişiye iki ve korku halindeki kişiye bir rekat olarak farz kılmıştır."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, (1/192), Beyhakı (4/135), el-Munteka'da (1 n1) geçtiği üzere Ebu Davud ve Nesai yine Ebu Davud (1/102) rivayet ettiler.

 

 

 

5. İbn Ömer (r.a.)

 

- - (-)

2680 (1)- İbn Ömer der ki: "(Mirac gecesi) namaz elli vakit, cünüplükten dolayı gusül yedi defa ve idrardan dolayı gusül (giysiyi yıkama) yine yedi defa idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz beş vakit, cünüplükten dolayı yıkanma bir defa ve idrardan dolayı yıkama bir defa olana kadar sürekli olarak Allah'tan (hafifletmesini) istedi."