MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

KIBLE

<< 534 >>

DEVAM: 3- Yolculukta Binek Üzerinde, Bineğin Döndüğü Tarafa Doğru Nafile Namaz Kılmanın Caiz Olması

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

- - (-)

4162 (1)- Nafi' der ki: İbn Ömer'in, bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru nafile namaz kıldığını gördüm. Ona bunu sorduğumda: "Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de böyle yaptığını gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1000) rivayet etti.

 

 

 

4163 (2)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru nafile namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4164 (3)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i, bir merkeb üzerinde Hayber'e doğru dönmüş bir şekilde namaz kılarken gördüm.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (1/165), Müslim (1/195) ve Ebu Davud (1/473) rivayet ettiler.

 

 

 

4165 (4)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'den Medine'ye dönüşünde bineğinin üzerinde, hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı. "Nereye dönerseniz Allah'ın yönü orasıdır,, [Bakara 115 ] ayeti de bu konuda nazil oldu.,,

 

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/195) ve İbn Kesir, tefsir (1/289) rivayet ettiler.

 

21335 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4166 (5)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4167 (6)- Abdurrahman b. Sa'd der ki: İbn Ömer ile birlikte bir yolculuktaydık. Bineği üzerinde değişik yönlere doğru namaz kılardı. Bunu ona sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde yaptığını gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4168 (7)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Ömer bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de böyle yaptığını gördüm" derdi. "Bulunduğunuz yerde yüzlerinizi o yöne çevirin" [Bakara 144] buyruğunu bu şekilde yorumlardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberi (0839) rivayet etti.

 

 

 

4169 (8)- Hafs b. Asım bildiriyor: İbn Ömer bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de böyle yaptığını gördüm" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4170 (9)- Abdurrahman b. Sa'd bildiriyor: Medine'den Mekke'ye kadar İbn Ömer'e yoldaşlık yaptım. İbn Ömer bineğinin üzerinde Mekke'ye doğru namaz kılardı. Salim'e: "şayet yönü Medine'ye doğru olsaydı namazı nasıl kılacaktı?" diye sorduğumda, Salim: "Ona sor" dedi. İbn Ömer'e sorduğumda: "Evet, (binek üzerinde) her yöne namaz kılarını. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öyle yapardı" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4171 (10)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4172 (11)- İbn Ömer der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bir merkeb üzerinde Hayber'e doğru dönmüş bir şekilde namaz kılarken gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/150), Şafii (Sünen 79), Müslim (700) ve Ebu Davud (1226) rivayet ettiler.

 

 

 

4173 (12)- Abdullah b. Dinar bildiriyor: "İbn Ömer bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de böyle yaptığını söylerdı"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4174 (13)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4175 (14)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bir merkeb üzerinde Hayber'e doğru giderken doğu yönüne dönmüş bir şekilde namaz kılarken gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4176 (15)- Ebu'l-Hubab Said b. Yesar, İbn Ömer'den bir öncekinin aynısını "Doğu yönüne dönmüş bir şekilde" lafzını zikretmeden rivayet etmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4177 (16)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/145) , Şafii (1/66), Müslim (700) ve Nesai (1/244) rivayet ettiler.

 

 

 

4178 (17)- Abdullah b. Dinar bildiriyor: "İbn Ömer yolculuk sırasında, bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de yolculuklarında böyle yaptığını söylerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4179 (18)- Abdullah b. Dinar bildiriyor: "İbn Ömer'in bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kıldığına ve: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de böyle yapardı'' dediğine şahit oldum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4180 (19)- Abdullah b. Dinar bildiriyor: "İbn Ömer yolculuk sırasında, bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de yolculuklarında böyle yaptığını söylerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4181 (20)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4182 (21)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i dişi veya erkek bir merkeb üzerinde Hayber'e doğru dönmüş bir şekilde namaz kılarken gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4183 (22)- İbn Ömer der ki: "Resulullahim (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği üzerinde, yüzü doğuya doğru dönmüş bir şekilde nafile namaz kılarken gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4184 (23)- Ömer b. el-Hattab'ın azatlısı Abdurrahman b. Said bildiriyor: Abdullah b. Ömer'i bineği üzerinde kıbleden başka bir tarafa dönmüş bir şekilde nafile namaz kılarken gördüm. Ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Ne yapıyorsun?" diye sorduğumda: "Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yapardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4185 (24)- Musa b. Ukbe bildiriyor: "Sajim'in bana dediğine göre Abdullah b. Ömer gece vakti devesi üzerinde nafile namaz ile vitir namazı kılar ve devenin ne tarafa doğru döndüğüne aldırış etmezdi. Salim'in de böyle yaptığını gördüm. Nafi'nin de bana bildirdiğine göre İbn Ömer bunu yapmasını Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4186 (25)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i merkeb üzerinde Hayber'e doğru dönmüş bir şekilde namaz kılarken gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4187 (26)- Salim b. Abdillah bildiriyor: "(Babam) Abdullah b. Ömer gece vakti devesi üzerinde nafile namaz ile vitir namazı kılar ve devenin ne tarafa doğru döndüğüne aldırış etmezdi. İbn Ömer bunu yapmasını Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırırdı" Ravi Musa b. Ukbe der ki: "Salim'in de böyle yaptığını gördüm."

 

6449 (10)'da tekrar edecektir.

 

 

 

4188 (27)- İbn Ömer der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru nafile namazı kılardı Bu namazı ima ile kılar, secdede rükudan daha fazla eğilirdi." Abdullah ekledi: "Doğrusu hadisin Atiyye kanalıyla geldiğidiL"

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, tefsir 5/205 (2958) ve Abdurrezzak, salat 2/576 (4520) rivayet ettiler.

 

 

 

4189 (28)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bineğinin üzerinde namaz kılarken gördüm." Nafi' der ki: "İbn Ömer de bineğinin üzerinde namazı kılardı"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4190 (29)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin üzerinde hayvanın döndüğü tarafa doğru nafile namaz kıldığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4191 (30)- Salim b. Abdillah der ki: "Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği üzerinde başıyla ima ederek nafile namaz kılar ve hangi yöne dönmüş olduğuna aldırış etmezdi. İbn Ömer de aynı şekilde yapardı.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1105) rivayet etti.