MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

YOLCULUK ADABI VE İBADET

<< 912 >>

14- Yolculukta Namazın Cem edilerek Kılınabilmesi

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

- - (-)

6868 (1)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk sırasında akşam ve yatsı namazları ile öğle ve ikindi namazlarını cem ederek kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4404) rivayet etti.

 

 

 

6869 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir yerde konaklayıp da konakladığı yer hoşuna gittiği zaman öğle ile ikindi namazını cemederek kılmak için öğle namazını tehir ederdi. Yolculuk sırasında hoşuna giden bir konaklama yeri bulamadığı zaman da öğleyi tehir eder, öğle ile ikindi namazını cemederek kılardı." Hasan rivayetinde ifade "Yolculuğa çıktığında bir yerde konaklayınca" şeklindedir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Hacer, Feth'te (2/480) zikretmiş vf:"Beyhaki rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

6870 (3)- Miksam'ın bildirdiğine göre İbn Abbas ve Said b. Cübeyr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculukta iki namazı (öğle ve ikindi ile akşam ve yatsı namazını) cemederek kılmıştıL"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6871 (4)- İkrime ile Kureyb bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolculukta nasıl namaz kıldığını size anlatayım mı?" deyince, biz: "Tabii ki anlat" karşılığını verdik. İbn Abbas şöyle dedi:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konaklamışken güneş tepe noktasını aşarsa yola çıkmadan önce öğle ile ikindi namazını cemederek kılardı. Ancak güneş henüz tepe noktasını aşmamışsa ikindi vakti girene kadar yol giderdi. Sonra konaklayıp öğle ile ikindiyi cemederek kılardı. Konaklamışken akşam vakti girdiği zaman akşam ile yatsı namazlarını cemederek kılardı. Ancak henüz akşam vakti girmemişse yola düşer, yatsı vakti girince konaklayıp akşam ile yatsıyı cemederek kılardı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Abdurrezzak (4405) rivayet etti.

 

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

- - (-)

6872 (1)- Nafi bildiriyor: İbn Ömer (yolculukta) akşam vakti ufuktaki kızıllık kaybolduktan sonra akşam ile yatsı namazını cemederek kılar ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (555, "hasen -sahih") rivayet etti.

 

 

 

6873 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara gelmeden önce tüccarların getirdiği malları yollarda karşı(lamayı, müşteri kızıştırmayı yasakladı ve: ''Birbirinizin alışverişi üzerile alışveriş yapmayın'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk -sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Malik, Muvatta'da (1/161, 2/170, 171), Buhari (2165), Ebu Davud (3436) ve Müslim (1517) rivayet ettiler. 15575 (18)' de tekrar edecektir.

 

 

 

6874 (3)- Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kıldığını gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1106), Müslim (703) ve Nesai (1/289) rivayet ettiler.

 

 

 

 

6875 (4)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer, yardım için Safiyye'nin yanına çağrılınca hemen yola düştü. Bir günde üç günlük yol aldı. Akşam olduğunda ona: "Namaz vakti!" dedim, ancak aldırmayıp yola devam etti. Ortalığı karanlık kaplayınca Salim ona: "Be adam! Namaz vakti! Zira akşam oldu" diye uyardı. İbn Ömer şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı. Ben de ikisini cemederek kılmak istiyorum. Onun için yola devam edin!" Ufuktaki kızıllık kayboluneaya kadar yola devam etti. Sonra mola verip akşam ile yatsı namazını kıldı.

 

[-Sahihtir-] 

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/468), Buhari (6/97) ve Nesai (1/99) rivayet ettiler.

 

 

 

6876 (5)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam vakti ufuktaki kızıllık kaybolduhan sonra akşam ile yatsı namazını cemederek kılar ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6877 (6)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6878 (7)- Nilfi' anlatıyor: İbn Ömer ile birlikte Mekke'den dönüyorduk. Yanında Hafs b. Asım b. Ömer ile Musilhik b. Amr b. Hidilş da vardı. Yolda güneş batınca içimizden biri: "Namaz kılalım" dedi; ancak İbn Ömer herhangi bir karşılık vermedi. Başka biri yine:

"Namazı kılalım" deyince, İbn Ömer yine bir şey demedi. Ben ona: "Namaz!" dediğimde İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı. Ben de ikisini cemederek kılmak istiyorum" karşılığını verdi. Birkaç mil daha yol aldıktan sonra İbn Ömer mola verip namazı kıldı." Yahya der ki: "Nafi' başka bir defasında bu hadisi bana rivayet ederken: "Gecenin ilk dörttebiri geçecek kadar yol aldıktan sonra İbn Ömer mola verip namazı kıldı" ifadesini kullandı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6879 (8)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı." Ubeydullah b. Ömer ve Nafi' bazen bunu rivayet ederlerken İbn Ömer'in: "Gecenin dörttebiri geçene kadar geciktirir, ondan sonra cemederek namaz kılardı" dediğini aktarırlar.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6880 (9)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6881 (10)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6882 (11)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6883 (12)- Nafi' der ki: İbn Ömer sadece bir defa akşam ile yatsı namazını cemederek kıldı. O zamanlar Safiyye binti Ebi Ubeyd'den ağır hasta olduğu yönünde haber gelince İbn Ömer ikindi namazını kıldıktan sonra yanına fazla eşya almadan yola düştü. Hızlı bir şekilde akşam vakti girene kadar yol aldı. Akşam vakti girince yanındaki adamlardan biri: "Namaz vakti" dedi. Ancak İbn Ömer bize herhangi bir şey demedi. Başka bir adam namaz vaktinin girdiğini söyleyince yine bir cevap vermedi. Başka biri daha bunu ona hatırlatınca İbn Ömer şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşamı geciktirir ve yatsıyla birlikte cemederek kılardI."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4401) rivayet etti.

 

 

 

6884 (13)- Hakem der ki: "Said b. Cübeyr, Müzdelife'de akşam namazını bir kamet ile birlikte bize üç rekat olarak kıldırdI. Selam verdikten sonra yatsı namazını iki rekat olarak kıldırdI. Namazdan sonra Abdullah b. Ömer'in de bu şekilde namazı kıldığını, İbn Ömer'in ayrıca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de böyle yaptığını bildirdiğini söyledi."

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Bu hadisi Müsned'de İbn Abbas'ın müsnedi içinde buldum, ancak gerçekte İbn Ömer'in müsnedindendir. Bundan dolayı buraya aldım."

 

 

 

 

6885 (14)- Esed b. Abdiluzza oğullarından İsmail b. Abdirrahman b. Zueyb der ki: İbn Ömer ile birlikte koruluğa2 gittik. Güneş batınca ona namaz kılalım demeye çekindik. Ufuktaki beyazlık kaybolup, yatsı vakti karanlığı da kaybolduktan sonra mola verdi. Akşam namazını üç rekat, yatsı namazını da iki rekat olarak bize kıldırdıktan sonra bize döndü ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de böyle yaptığını gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Şafii, Ümm'de (1/77), Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (1/161) ve Beyhaki (3/161) rivayet ettiler.