MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

ZEKAT

<< 1357 >>

DEVAM: 23- Dilenmekten Sakınmak ve Dilenmeyi Meşru Kılacak ihtiyaç Sınırı

Tümünü oku

 

6- Hubşı b. CünMe

 

- - (-)

9384 (1)- Hubşı b. Cünade'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallAllahu alayhi vmllam): ''İhtiyacı olmadığı halde dilenen ateş yemiş gibidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir (4/18) rivayet etti.

 

 

 

9385 (2)- Bu hadis, Hubşi b. Cünade'den, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''İhtiyacı olmadığı halde dilenen ... '' buyurdu" şeklinde başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

7 - Sehl b. el-Hanzaliyye

 

- - (-)

9386- Sahabeden Sehl b. el-Hanzaliyye el-Ensarı bildiriyor: Uyeyne ve el-Akra' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey isteyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Muaviye'ye istediklerinin (onlara istedikleri şeylerin verilmesi için oturdukları yerlerin zekat memurlarına) yazılmasını emretti. Muaviye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dediğini yazınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yazıları mühürleyip kendilerine verilmesini emretti. Uyeyne: "Bunda ne var?" diye sorunca, Muaviye: "Bana emredilen şey yazılı" dedi. Bunun üzerine Uyeyne yazıyı öpüp sarığının içine koydu. Uyeyne, Akra'dan daha yumuşak huylu biriydi. Akra' ise: "Körlerin taşıdığı gibi içinde ne olduğunu bilmediğim bir sahifeyi mi taşıyacağım" dedi. Muaviye ikisinin de söylediklerini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aktardı ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir iş için çıkınca, günün başından beri Mescid'in kapısında çökertilmiş bir deve gördü. Günün sonunda oradan geçerken o deveyi aynı durumda görünce: ''Bu devenin sahibi nerede?'' diye sordu. Devenin sahibi aranıp bulunamayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şu hayvanlar konusunda Allah'tan korkunuz! Onlara sıhhatli oldukları zaman bininiz ve besili oldukları zaman yiyiniz. Demin kendisine verileni azımsayan gibi yapmayınız. İhtiyacı olmadığı halde dilenen kişi, cehennemdeki kor ateşini çoğaitmış olur. '' Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi durumda ihtiyacı yok demektir?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir sabahlık veya gecelik yemek, dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/23 (2548), İbn Huzeyme 4/143 (2545) ve İbn Hibban (215/844) rivayet ettiler.

 

 

 

8- Sevban

 

- - (-)

9387- Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim ihtiyacı olmadığı halde bir şeyi isterse, o şey kıyamet günü kendisi için bir utanç vesilesi olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (3/96) ravilerin, Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

9- İmran b. Husayn

 

- - (-)

9388 (1)- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İhtiyacı olmadığı halde isteyenin, bu istediği yüzünde bir leke (utanç vesilesi) olacaktır''

Babam: "Bu hadisi, Veki'den başkasının Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırdığını bilmiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (3/96) ravilerin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

9389 (2)- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyacı olmadığı halde isteyenin, bu istediği yüzünde bir leke (utanç vesilesi) olacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10- Aiz b. Amr

 

- - (-)

9390- Aiz b. Amr el-Müzeni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberken Bir bedevi ısrarla istekte bulunarak: "Ey Allah'ın Resulü! Bana yemek yedir, bana ver" demeye başladı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girip kapının kanatlarından tutarak yüzünü bize döndü ve: ''Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim ki, başkasından bir şey isteme konusunda benim bildiğimi bilseydiniz, bir gecelik yemeği olan kişi kimseden bir şey istemezdtl buyurup adama yemek verilmesini emretti.

 

[Hasen]

 

 

 

11- Ebu Hureyre (r.a.)

 

- - (-)

9391- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim malını çoğaltmak için insanlardan bir şey isterse, ateşten bir kor istemiş demektir. Artık ister az, isterse çok istesin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/284) ve İbn Mace (1/289) rivayet ettiler.