MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

CİHAD

<< 1857 >>

44- Ganimet Taksim Edilmeden Önce Ondan Bir Şey Almanın Yasaklanması

 

1. Abdurrahman b. Semure

 

- - (-)

13365 (1)- Ebu Lebid der ki: Abdurrahman b. Semure ile birlikte Kabil'de savaşta bulunduk. İnsanlar koyunlar ele geçirdi ve onları yağmaladılar. Abdurrahman bir münadiye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim yağmalarsa bizden değildir’’ buyurduğunu işittim. Koyunları geri getirin" diye çağrıda bulunmasını emretti. (Bu şekilde nida edince de) koyunları geri getirdiler ve Abdurrahman onları eşit bir şekilde taksim etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (1995) ve Ebu Davud (2703) rivayet ettiler.

17505 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13366 (2)- Abdurrahman b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim yağmalama yaparsa bizden değildir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

13367 (3)- Ebu Lebid der ki: Abdurrahman b. Semure ile birlikte Kabil'de savaşta bulunduk. İnsanlar ganimetler ele geçirdi ve onu yağmaladılar. Abdurrahman bir münadiye insanların toplanması için nida etmesini emretti. İnsanlar toplanınca da: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim yağmalarsa bizden değildir'' buyurduğunu işittim. Yağmaladıklarınızı geri getirin" dedi. Bunun üzerine yağmaladıklarını geri getirdiler ve onları aralarında eşit bir şekilde taksim etti.

 

[Sahih]

 

 

2. Ubade b. es-Samit

 

- - (-)

13368 (1)- Ömer b. Malik el-Muafiri, (hicri 32 yılında yapılan Muaviye komutasındaki İstanbul) seferine katılan kavminden bir adamdan bildiriyor: Muaviye, Ubade b. es-Samit'e, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetleri taksim etmeden önce kendisinden bir ip isteyen adamı sorunca, Ubade b. es-Samit şöyle dedi: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Ganimet taksim edilene kadar bırak (bir şey) alma. Sonra istersen sana bir ip veririz'' buyurdu. Attab rivayetinde: ''Biz taksim edinceye kadar'' ibaresi geçmiştir.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (9738) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde isimsiz bir ravi bulunmaktadır."

 

 

3. Ebu Leyla

 

- - (-)

13369 (1)- Abdurrahman b. Ebi Leyla, babasından bildiriyor: Hayber fethinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idim. Onlar hezimete uğrayınca evlerine daldık. İnsanlar evlerde buldukları her şeyi (yiyecekleri) topladı. Çok geçmeden kazanlar kaynamaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine kazanlar ters çevrildi ve ganimeti aramızda taksim etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her on kişiye bir koyun verdi. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2470), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6426) ve Hakim (2/134) rivayet ettiler.

 

 

4. Ruveyfi' b. Sabit el-Ensari

 

- - (-)

13370 (1)- Ruveyfi' b. Sabit el-Ensarı der ki: Huneyn fethinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka hitab etmek üzere kalkıp şöyle buyurdu: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimsenin kendi suyu ile başkasının ekinini sulaması (yani hamile cariyeyle cinsel ilişkide bulunması), taksim edilmeden ganimet malını satması, ganimet malmdan olan bir giysiyi eskitinceye kadar giymesi ve sonra onu iade etmesi, müslümanların ganimet malından olan bir bineğe zayıflatıncaya kadar binmesi ve sonra onu iade etmesi helal değildir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2477,2488) ve Ebu Davud (2158-9,2708) rivayet ettiler.

 

 

 

13371 (2)- Ruveyfi' b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimsenin’’ -Kuteybe rivayetinde: ''adamın’’ - kendi suyu ile başkasının çocuğunu sulaması (yani hamile cariyeyle cinsel ilişkide bulunması), cariyeye temizlenmesini beklemeden veya (hamile ise) doğum yapmadan ona yaklaşması helal değildir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4488) rivayet etti.

 

 

 

13372 (3)- Ruveyfi' b. Sabit der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cariyeye adetinden temizlenmeden ve hamile ise doğum yapmadan yaklaşılmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

13373 (4)- Haneş es-San'ani der ki: Ruveyfi' b. Sabit el-Ensari ile birlikte Mağrib köylerinden Cerebbe denilen bir köyde savaştık. Orada bize hitab edip şöyle dedi: "Ey insanlar! Size ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim şeyleri söyleyeceğim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huneyn gününde hutbeye kalkıp şöyle buyurdu: "Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimsenin kendi suyu ile başkasının ekinini sulaması (yani hamile cariyeyle cinsel ilişkide bulunması), cariye (satın alması halinde) adetinden temzilenmeden ona yaklaşması, taksim edilmeden ganimet malından satması, müslümanların ganimet malından olan bir bineğe zayıflatıncaya kadar binmesi ve sonra onu iade etmesi, yine ganimet malından olan bir giysiyi eskitinceye kadar giymesi ve sonra onu iade etmesi helal değildir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/222; 14/465) ve Tirmizi (2727) rivayet ettiler.

 

 

 

13374 (5)- Haneş der ki: Ruveyfi' b. Sabit ile birlikte Cerebbe gazvesinde idik. Ganimeti bize taksim ettikten sonra şöyle dedi: "Bu cariyelerden alan kimse cariye adet görmeden ona yaklaşmasın. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir adama suyunu başkasının çocuğuna içirmesi helal değildir'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

 

 

13375 (6)- Ruveyfi' b. Sabit el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ailah'a ve ahiret gününe iman eden kimse, altını altın karşılığında alacaksa ancak eşit ağırlıkta alabilir. Cariyelerden bir cariye ile ancak adetten temizlendikten sonra birlikte olabilir. ''

 

[Hasen]