MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

KÖLE AZADI

<< 1930 >>

25- Azad Edilenin Velayeti

 

1. Hz. Aişe

 

- - (-)

14009 (1)- Urve'nin, Hz. Aişe'den bildirdiğine göre mükatebe olan Berire gelip (mükatebe bedelinin ödenmesinde) kendisinden yardım isteyince, Hz. Aişe: "Ailen seni satıyor mu?" dedi ve Berire'nin ailesine gidip durumu onlara anlattı ve (mükateblik bedelini ödemeyi teklif etti). Onlar: "Vela hakkını bize vermeden olmaz (onunla mükatebe anlaşması yapmayız)" deyince ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Aişe'ye: ''Onu satın alıp azad et. Çünkü veltl. hakkı azad edene aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, itk 5/167 (2536), Müslim, itk 2/1141 (1504), Ebu Davud, itk 4/21 (3929), Tirmizi, vasaya 4/436 (2124) ve Nesai, buyu 7/305 (4655) rivayet ettiler.

16538 (l):.de tekrar edecektir.

 

 

 

14010 (2)- Hz. Aişe der ki: Berire'nin kocası hürdü. Berire azad edilince ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu (kocasının nikahı altında kalmakla boşanmak arasında) muhayyer bıraktı, Berire boşanmayı tercih etti. Sahipleri, velayetinin kendilerine ait olması şartıyla onu satmak isteyince, bu durumu ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu satın alıp azad et. Çünkü vela. hakkı azad edene aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1155) rivayet etti.

 

 

 

14011 (3)- Hz. Aişe der ki: Berire alayında üç hüküm vardır: Sahipleri onu satarken velayet hakkının kendilerinde olma şartını koşunca, bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu satın alıp azad et. Çünkü vela hakkı azad edene aittir" buyurdu. Berire azad olunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu (kocasının nikahı altında kalmakla boşanmak arasında) muhayyer bıraktı, Berire boşanmayı tercih etti. Halk Berire'ye tasaddukta bulunur, o da bize (bunlardan) hediye ederdi. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattığımda: "Bu onun için sadaka, sizin için ise hediyedir, yiyebilirsiniz" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, itk 2/1143 (1504), Nesai 5/107 (2614) ve İbn Mace 1/671 (2076) rivayet ettiler. 26965 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14012 (4)- Urve'nin, Hz. Aişe'den bildirdiğine göre mükatebe olan Berire gelip (mükatebe bedelinin ödenmesinde) kendisinden yardım istedi. Berire, mükateblik ücretinden hiç bir şey ödememişti. Hz. Aişe: "Sahiplerine geri dön. Eğer velayet hakkının bende olması şartıyla mükateblik ücretini senin yerine ödememi isterlerse, öderim" dedi. Berire bunu sahiplerine söyleyince Kabul etmediler ve: "Eğer bunun sevabını Allah'tan umarak yapar ve velayet hakkı da bizde olursa, yapsın" dediler. Hz. Aişe bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlatınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu satın alıp azad et. Çünkü vela hakkı azad edene aittir'' buyurdu. Hz. Aişe der ki: Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp şöyle buyurdu: ''Bazılarına ne oluyor da, Allah'ın Kitabında olmayan şartlar koşuyorlar. Allah'ın Kitabımda olmayan bir şartı koşan kişi, yüz defa şart koşsa bile, bu şartı geçerli değildir. Allah'ın şartı uyulmaya daha layık ve onun koştuğu şart sizinkinden daha sağlamdır.''

 

[Sahih]

 

15601 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14013 (5)- Hz. Aişe der ki: Berire yanıma gelip mükateblik ücreti konusunda kendisine yardım etmemi isteyince: "Eğer sahiplerin isterlerse, fiyatını onlara bir defada öder ve seni azad ederim" dedi. Berire bunu sahiplerine söyleyince: "Vela hakkı bizde olmazsa kabul etmeyiz" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Aişe'ye:

"Onu satın alıp azad et. Çünkü vela hakkı azad edene aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Şafii, Sünen (598), Buhari (456, 2735) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6407) rivayet ettiler.

 

 

 

14014 (6)- Hz. Aişe der ki: Berire'yi satın aldım ve vela hakkının bende olmasını şart koştum. Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu satın alıp azad et. Çünkü veltl. hakkı parayı verene aittir'' buyurdu. Berire'yi satın aldım ve azad ettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu çağırıp, kocasıyla evli kalmak ve boşanmak arasında muhayyer bırakınca, Berire boşanmayı tercih etti. Berire'nin kocası hürdü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2536) ve Nesai (6/163) rivayet ettiler.

 

 

 

14015 (7)- Bu hadis başka bir kanalla nakledilmiştir; ancak farklı olarak: "Berire'nin kocası köleydi. Eğer hür olsaydı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu muhayyer bırakmazdı" ibaresi vardır.

 

[Sahih]

 

 

 

14016 (8)- Kasım'ın Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Aişe, Berire'yi azad etmek için satın almak isteyince, Berire'nin sahipleri, vela hakkının kendilerinde olmasını şart koştular. Hz. Aişe bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) : "Onu satın alıp azad et. Çünkü vela hakkı azad edene aittir'' buyurdu. Resulullah'a (sallallahu aleyhi vesallam) et hediye edilince, kendisine: "Bu, Berire'ye sadaka olarak verilmiştir" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ona sadaka, bize ise hediyedir'' karşılığını verdi. Sonra Berire kocasıyla evli kalmak ve boşanmak arasında muhayyer bırakıldı. Abdurrahman: "Berire'nin kocası hürdü" demiştir. Şu'be der ki: Daha sonra Abdurrahman'a, Berire'nin kocasının durumunu sorduğumda: "Bilmiyorum" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (25713) 'le Müslim (1075) rivayet ettiler.

 

 

 

14017 (9)- Esved'in Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Berire'yi azad etmek için satın almak isteyince, Berire'nin sahipleri, vela hakkının kendilerinde olmasını istediler. Hz. Aişe bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) : "Onu satın alıp azad et. Çünkü vela hakkı azad edene aittir'' buyurdu ve Berire'yi, kocasıyla evli kalmak ve boşanmak arasında muhayyer bıraktı. Berire'nin kocası hürdü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e et getirilince: "Bu, Berire'ye sadaka olarak verilmiş bir ettir" denildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ona sadaka, bize ise hediyedir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

 

14018 (10)- Hz. Aişe anlatıyor: Berire, Ensar'dan bazılarının mükateb cariyesiydi. Onu satın almak istedim ve kendisine, sahiplerine onu satın alıp azad etmek istediğimi söylemesi için gönderdim. Sahipleri: "Eğer vela hakkını bize verirsen satarız" deyince, bu durumu ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordum. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu satın alıp azad et. Çünkü vela hakkı azad edene aittir'' buyurdu. Tencerede et kaynadığı bir sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi ve: ''Bu nereden geldi?'' diye sordu. Ben: "Berire hediye etti, kendisine de sadaka olarak verilmiş" cevabını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu Berire'ye sadaka, bize ise hediyedir'' buyurdu. Berire, bir köleyle evliydi. Azad edilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Bu köleyle evli kalmak ile boşanmak arasında tercihini yap '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4436) rivayet etti.

 

 

 

14019 (11)- Esved'in bildirdiğine göre Hz. Aişe, Berire'yi satın alınca,: "Ey Allah'ın Resulü! Berire'yi satın alıp sahiplerine vela hakkının bende olmasını şart koşayım mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu satın aL. Vela hakkı velinimete -veya azad edene- aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14020 (12)- Urve b. ez-Zübeyr'in, Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Berire, yanına girip mükiheblik ücreti konusunda kendisine yardımcı olmasını istedi. Hz. Aişe onu azad etmek istedi ve: "Sahiplerine mükateblik bedelini bir defada versem kabul ederler mi? Böylece seni azad ederim ve benim azatlım olursun" dedi. Berire sahiplerine gidip bu teklifi yapınca: "Vela hakkın bizde olmazsa kabul etmeyiz" karşılığını verdiler. Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girince olanları kendisine anlattım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu satın alıp azad et. Çünkü vela hakkı azad edene aittir'' buyurdu, sonra akşam vakti kalkıp şöyle buyurdu: "Bazılarına ne oluyor da, Allah'ın Kitab'ında olmayan şartlar koşuyorlar. Allah'ın Kitab'ında olmayan bir şartı koşan kişi, yüz defa şart koşsa bile, bu şartı geçerli değildir. Allah'ın şartı uyulmaya daha layık ve onun koştuğu şart sizinkinden daha sağlamdır.''

 

[Sahih]

 

 

 

14021 (13)- Urve'nin, Hz. Aişe'den bildirdiğine göre sahipleriyle dokuz ukiyye (gümüş) karşılığında mükateblik anlaşması yapan Berire, Hz. Aişe'ye gelip mükateblik ücreti konusunda kendisine yardımcı olmasını istedi. Hz. Aişe: "Eğer sahiplerin kabul ederlerse, vela hakkının bende olması şartıyla onlara mükateblik bedelini bir defada veririm" dedi. Berire sahiplerine gidip bu teklifi yapınca, vela hakkının kendilerinde olmazsa kabul etmeyeceklerini söylediler. Hz. Aişe bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatınca: ''Onu satın al'' buyurdu. Hz. Aişe Berire'yi satın alınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp halka hutbe vererek Allah'a hamd ve sena ettikten sonra şöyle buyurdu: "Bazılarına ne oluyor da, Allah'ın Kitab'ında olmayan şartlar koşuyorlar. Allah'ın Kitab'ında olmayan her şart batıldır. Allah'ın şartı uyulmaya daha layık ve onun koştuğu şart sizinkinden daha sağlamdır. Vela hakkı da azad edene aittir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1504) ve İbn Mace (2521) rivayet ettiler.

 

 

 

14022 (14)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Vela hakkı, azad edene aittir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Said b. Mansur (1263) rivayet etti.

 

 

 

14023 (15)- Kasım'ın bildirdiğine göre Hz. Aişe Berire'yi Ensar'dan bazılarından satın alınca, Berire'nin sahipleri, vela hakkının kendilerinde olmasını şart koştular. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vela hakkı velinimete aittir'' buyurup Berire'yi muhayyer bıraktı. Berire'nin kocası köleydi. Berire, Hz. Aişe'ye et hediye edince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu etten bize pişirseniz’’ buyurdu. Hz. Aişe: "Bu, Berire'ye sadaka olarak verilmiştir" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ona sadaka, bize ise hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14024 (16)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Vela hakkı, azad edene aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14025 (17)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vela hakkı, azad edene aittir.'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meanil-asar'da (4/43) rivayet etti.

 

 

 

14026 (18)- Hz. Aişe anlatıyor: Berire olayında üç sünnet vardır. Biri, azad edilince, kocasıyla evli kalmaya devam etmekle boşanmak arasında muhayyer bırakılmasıdır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Berire hakkında: ''Vela hakkı azad edene aittir'' buyurdu. Tencerede et kaynarken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) girince, kendisine ekmek ve evdeki katıktan takdim edildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 17encerede et olduğunu görmemiş miydim?'' buyurdu. Onlar: "Evet ey Allah'ın Resulü! Ancak bu, Berire'ye sadaka olarak verilen bir ettir. Sen ise sadaka yemezsin" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu et ona sadaka, bize ise hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14027 (19)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Vela hakkı, parayı verip azad edene ve velinimete aittir. '' Berire'nin kocası hürdü ve Berire, kocasından ayrılıp ayrılmama konusunda muhayyer bırakıldı.

 

[Sahih]

 

 

 

14028 (20)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Allah'ın Kitabında olmayan bir şart, yüz defa koşulsa bile batlldır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

- - (-)

14029 (1)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Vela hakkı, azad edene aittir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2156, 2169, 2562, 6752, 6757, 6759), Müslim (3796), Ebu Davud (2915) ve Nesai (7/300) rivayet ettiler.

 

 

 

14030 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Aişe, Berire'yi satın almak isteyince, sahipleri veli hakkı kendilerinde olmadan onu satmayı reddettiler. Aişe bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikredince: "Onu satın alıp azad et. Çünkü vela hakkı parayı verene aittir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14031 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Aişe, Berire'yi satın almak için pazarlık yaparken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza çıktı. Döndüğü zaman da Hz. Aişe: "Veli hakkım onlara vermeden satmayı kabul etmediler" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vela hakkı, azad edene attir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

 

14032 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Aişe bir cariyeyi satın alıp azad etmek isteyince, cariyerrin sahipleri: "Veli hakkını bize verirsen satarız" dediler. Hz. Aişe bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikredince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onların koştuğu şartı vela hakkının sende olmasına engel değildir, Vela hakkı, azad edene attir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14033 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), velil hakkının azad edende olduğuna hükmetti.

 

[Sahih]

 

 

 

14034 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Aişe, Berire'yi satın almak için pazarlık yaparken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza çıktı. Döndüğü zaman da Hz. Aişe: "Veli hakkım onlara vermeden satmayı kabul etmediler" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vela hakkı, azad edene attir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta (3/8) rivayet etti.

 

 

 

14035 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Vela hakkı, azad edene attir'' buyurdu.!

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Abbas

 

- - (-)

14036 (1)- İbn Abbasder ki: Berire'nin Muğis adında siyahi ve köle olan bir kocası vardı ve Medine sokaklarında Berire'nin peşinden gider, gözleriyle onu süzerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Berire'yle ilgili dört hüküm verdi: Berire'nin sahipleri onu satarken vela hakkının kendilerinde olmasını şart koşunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vela hakkının azad edende olduğuna hükmetti. Onu, kocasından boşanıp boşanmamakta muhayyer bırakınca, Berire boşanmayı tercih etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona iddet beklemesini emretti. Berire'ye sadaka verilince, bu sadakadan Hz. Aişe'ye hediye verdi. Aişe bu hediyeden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bahsedince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu o'na sadaka, bize ise hediyedir.'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14037 (2)- İbn Abbas der ki: Berire'nin Muğis adında siyahi ve köle olan bir kocası vardı ve Medine sokaklarında Berire'nin peşinden gider, gözleriyle onu süzerdi. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} Berire'yle ilgili dört hüküm verdi: Berire'yle ilgili olarak vela hakkının azad edende olduğuna hükmetti. Onu, kocasından boşanıp boşanmamakta muhayyer bıraktı ve ona iddet beklemesini emretti. -Hemmam bir defasında: "Hür kadının beklediği iddeti beklemesini emretti" demiştir- Berire'ye sadaka verilince, bu sadakadan Hz. Aişe'ye hediye verdi. Aişe bu hediyeden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bahsedince, Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Bu ona sadaka, bize ise hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]