MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

İÇECEKLER

<< 2529 >>

DEVAM: 17- İçinde Şıra Yapılması Yasaklanan Kaplar

 

11. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

- - (-)

19127 (1)- Abdulaziz b. Esıd der ki: Adamın birinin İbnu'z-Zübeyr'e: "Bize testi içinde yapılan şıra hakkında fetva ver" dediğini işittim İbnu'z-Zübeyr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in testi içinde yapılan şırayı yasakladığını işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6809) rivayet etti.

 

 

 

19128 (2)- Ebu'l-Hakem der ki: "Abdullah b. ez-Zübeyr'e testide yapılan şıranın hükmünü sordum ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/223) rivayet etti.

 

 

 

19129 (3)- Abdulaziz b. Esid der ki: Adamın birinin İbnu'z-Zübeyr'e testi içinde yapılan şıranın hükmünü sorduğunu işittim. İbnu'z-Zübeyr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in testi içinde yapılan şırayı yasakladığını işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

12. Abdullah b. Muğaffel

 

- - (-)

19130 (1)- Fudayl b. Zeyd er-Rakk.aşi der ki: Abdullah b. Muğaffel'in yanındayken içecekler konusunu konuştuk. Abdullah: "Şarap haramdır" dedi. Ona: "Şarabın haram olduğu zaten Yüce Allah'ın Kitab'ında da zikrediliyor" dediğimizde: "O zaman ne istiyorsun? Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiklerimi mi?" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kabak, hantem ve müzeffet içinde yapılan şırayı yasakladığını işittim." Ona: "Hantem dediğin nedir?" diye sorduğumda, Abdullah: "İçi yeşil veya beyaz olan her türlü testidir" dedi. Ona: "Müzeffet dediğin nedir?" diye sorduğumda da: "İçi ziftlenmiş tulum veya her türlü kaptır" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8117) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'lkebir'de Taberani bir kısmını rivayet etmiştir. Fudayl b. Zeyd güvenilir olup, onun dışındaki Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

19131 (2)- Abdullah b. Muğaffel el-Müzeni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in testi içinde yapılan şırayı yasaklamasına ben de şahit oldum. Daha sonra testi içinde yapılan şıraya ruhsat verip: ''Ancak sarhoş edecek içeceklerden uzak durun!'' buyurmasına da şahit oldum.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/110) ve Tahavl, Şerh meani'l-asar'da (4/229) rivayet ettiler.

 

 

 

19132 (3)- Asım el-Ahvel bildiriyor: Ömer b. el-Hattab'ın halifeliği döneminde yedi savaşa katılmış biri olan Fudayl b. Zeyd er-Rakkaşi, Abdullah b. Muğaffel'e geldi ve: "Bize haram kılınan içecekleri söyle" dedi. Abdullah: "Şarap haramdır" karşılığını verdi. Fudayl: "Onun haram olduğu zaten Kur'an'da da geçiyor" deyince, Abdullah: "O zaman sana Muhammed Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bu konuda duyduğumu aktarayım mı?" diye sordu. -Ravi der ki: Abdullah, sanırım bu şekilde önce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in adım sonra da Allah Resulü olduğunu zikretti. - Fudayl: "Benim de tutunacağım şey budur" deyince, Abdullah:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, hantem, hurma kütüğü ve mukayyer denilen kaplar içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. Fudayl: "Hantem dediğin nedir?" diye sorunca, Abdullah: "İçi yeşil veya beyaz olan her türlü testidir" dedi. Fudayl: "Mukayyer dediğin nedir?" diye sorunca da: "İçi ziftlenmiş tulum veya her türlü kaptır" dedi.

Fudayl der ki: "Bunu işittikten sonra çarşıya çıktım ve şıra için deri bir tulum aldım. Bu tulum da evimde hala asılı durur."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (918) ve Darimi (2112) rivayet ettiler.

 

 

 

19133 (4)- Said b. Cübeyr der ki: "Abdullah b. Muğaffel'in yanındaydım. Kabilesinden bir adam ona şöyle dedi..." Sonrasında ravi bir önceki hadisi aktanr.

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Ma'mer burada hataya düşmüştür. Zira Said b. Cübeyr, Abdullah b. Muğaffel ile karşılaşmış değildir."

 

27010 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

19134 (5)- Asım el-Ahvel, Ömer b. el-Hattab'la birlikte yedi savaşa katılmış biri olan Fudayl b. Zeyd er-Rakkaşi'den bildirir: Abdullah b. Muğaffel el-Müzeni'ye: "Bize haram kılınan içecekler nedir?" diye sorduğumda: "Şarap haramdır" karşılığını verdi. Ona: "Onun haram olduğu zaten Kur'an'da da geçiyor" dediğimde, Abdullah: "Ben sana Muhammed Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den -veya:- Allah'ın Resulü Muhammed'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda duyduğumu söylüyorum" karşılığını verdi. Ravi der ki: Abdullah, ya önce "Allah Resulü", sonra "Muhammed" ismini zikretti ya da önce "Muhammed", sonra da "Allah Resulü" ismini zikretti. - Ben: "Benim de tutunacağım şey budur" dediğimde, Abdullah şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hantem denilen testi içinde yapılan şırayı yasakladı. Dubbd dedilen kabak içinde yapılan şırayı da yasakladı. Yine içi ziftlenmiş ve müzeffet denilen kaplar içinde yapılan şırayı yasakladı. Hurma kütükleri içinde yapılan şırayı da yasakladı."

Bunu işitikten sonra deri bir tulum satın aldım. Bu tulum da hala evde asılı durmaktadır ve içinde şıra yapılmaktadır.

 

[Sahih]

 

 

13. Hakem b. Amr

 

- - (-)

19135 (1)- Dulce b. Kays bildiriyor: Bir defasında Hakem el-Gifari, adamın birine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi, içi ziftlenmiş küp ve hurma kütüğü içinde yapılan şırayı yasaklamasını sen de hatırlıyorsun değil mi?" diye sorunca, adam: "Evet, ben de buna şahit olmuştum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Dulce der ki: "Ancak adam cevap verirken içi ziftlenmiş küpleri zikretmeyip sadece hurma kütüğünü zikretti veya her ikisini de zikretti."

 

 

 

19136 (2)- Dulce b. Kays bildiriyor: Hakem el-Gifari adamın birine veya adamın biri Hakem el-Gifari'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hurma kütüğü, içi ziftlenmiş kap (veya bunlardan sadece biri), kabak ve testi içinde yapılan şırayı yasaklamasını sen de hatırlıyorsun değil mi?" diye sorunca, adam (ve Hakem): "Evet, ben de buna şahit olmuştum" dedi. 1

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Arkadaşlarımızdan birinin bize bildirdiğine göre Arim onlara:

"Ona neden Dulce (=seher) isminin verildiğini biliyor musunuz?" diye sormuştur.

"Bilmiyoruz" karşılığını verdiklerinde de: "çünkü bir seher vakti Mekke'ye gelmiş ve annesi onu bir seher vakti doğurmuştur. Bundan dolayı ona Dulce ismi verilmiştir" dedi.

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (3153) rivayet etti.

 

 

 

19137 (3)- Dulce b. Kays bildiriyor: Adamın biri Hakem el-Gifari'ye veya Hakem el-Gifari adamın birine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hurma kütüğü, içi ziftlenmiş kap -veya bunlardan sadece biri-, kabak ve testi içinde yapılan şırayı yasakladığı günü sen de hatırlıyorsun değil mi?" diye sorunca, Hakem (veya adam): "Evet, ben de buna şahit olmuştum" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8121) der ki: "Bu iki hadisin ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

14. Cabir b. Atİk

 

- - (-)

19138- AbduHah b. Cabir el-Abdi der ki: "Abdulkays kabilesinden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelen heyetin içindeydim. Ben heyetten biri değildim, ama babamla birlikte gelmiştim. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildiğiniz gibi kabak, testi, hurma kütüğü ve içi ziftlenmiş kaplar içinde yapılan şırayı yasaklamıştır."

 

[Sahih]

 

 

15. Ebu Eyyub el-Ensari

 

- - (-)

19139- Haşim oğullarının azatlısı Ebu İshak bildiriyor: Bir gün hangi kaplarda şıra yapılabileceği konusunu müzakere ettik, ancak kabak konusunda ihtilaf çıktı. Oradan Ebu Eyyub el-Ensari geçince birini yanına gönderdiler. "Ey Ebu Eyyub! Kabak içinde şıra yapılabilir mi?" diye sorunca, Ebu Eyyub: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in içi ziftlenmiş her türlü kap içinde yapılan şırayı yasakladığını işittim" dedi. Adam bir daha kabak konusunu sorunca Ebu Eyyub yine aynı şeyi söyledi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8113) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Haşim oğullarının azatlı kölesi Ebu İshak, mesrordur. Senedinde yer alan Rişdin b. Sa'd güvenilir görülmekle birlikte zayıftır."

 

 

16. Sakif Kabilesinden Biri

 

- - (-)

19140- Amir, Sakif kabilesinden bir adamdan bildirir: Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç şeyi istedik, ancak hiçbirine olumlu cevap vermedi. Köle biriyken bizden önce müslüman olan Ebu Bekre'yi bize iade etmesini istediğimizde: ''Hayır! O önce Yüce Allah'ın sonra Resulullah'ın azat ettiği biridir'' karşılığını verdi. Kışın abdest alınama konusunda izin istedik, ama vermedi. Zira soğuk bir bölgede yaşıyorduk. Yine kabak içinde şıra yapmak için izin istedik. Buna da izin vermedi.

 

[Sahih]

 

 

17. Aiz b. Amr

 

- - (-)

19141 (1)- Ebu Şimr ed-Dubai der ki: Aiz b. Amr'ın kabak, testi, içi ziftlenmiş küp ve hurma kütükleri içinde yapılan şırayı yasakladığını işittim. Ona: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen mi bunu yasaklıyorsun?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8116) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

19142 (2)- Aiz b. Amr der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, kabak, hurma kütüğü ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Ahmed der ki: Yahya b. Said'e: "Müzeyne kabilesinden olan Aiz mi?" diye sorduğumda:

"Evet!" dedi.

 

 

18. Semure

 

- - (-)

19143 (1)- Semure der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yas akladı."

 

[Sahih]

 

Heysemi (8114) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir.

Senedinde yer alan Vika' b. İyas'ı, Ebu Hatim, İbn Hibban ve Sevri güvenilir kabul etmiş, başkaları ise zayıf olarak değerlendirmiştir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

19144 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

19145 (3)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

19. Abdullah b. Ebi Evfa

 

- - (-)

19146 (1)- Şeybani der ki: İbn Ebi Evfa'nın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeşil testiler içinde yapılan şırayı yasakladı" dediğini işittim. Ona: "Peki, beyaz testiler içinde yapılanı?" diye sorduğumda: "Onu bilmiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5596) ve Nesai (8/308) rivayet ettiler.

 

 

 

19147 (2)- Şeybani der ki: İbn Ebi Evfa'nın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeşil testiler içinde yapılan şırayı yasakladı" dediğini işittim. Ona: "Peki, beyaz testiler içinde yapılanı?" diye sorduğumda: "Onu bilmiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19148 (3)- Süleyman eş-Şeybani der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'nın: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeşil testiler içinde yapılan şırayı yasakladı" dediğini işittim. Ona: "Peki, beyaz testiler içinde yapılanı?" diye sorduğumda: "Onu bilmiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19149 (4)- Süleyman eş-Şeybani bildiriyor: Abdullah b. Ebi Evfa: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yeşil testiler içinde yapılan şırayı yasakladığını işittim" dedi. Ona: "Peki, beyaz testiler içinde yapılanı?" diye sorduğumda: "Onu bilmiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19150 (5)- Süleyman eş-Şeybani bildiriyor: İbn Ebi Evfa: "ResuluHah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeşil testiler içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi. Ona: "Peki, beyaz testiler içinde yapılanı?" diye sorduğumda: "Onu bilmiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

20. Buhar el-Abdi

 

- - (-)

19151 (1)- Abdurrahman b. Suhar el-Abdi, babasından bildirir: "Ey Allah'ın Resulü! diğerlerinden rahatsız olan biriyim. Ufak bir testide şıra yapmama izin ver" dediğimde ufak testide şıra yapmama izin verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

19152 (2)- Abdurrahman b. Suhar el-Abdi, babasından bildirir: "Ufak bir testide şıra yapmam için Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin istediğimde bu yönde bana izin verdi."

 

[Hasen]

 

 

21. Hz. Aişe

 

- - (-)

19153 (1)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurma kütüğü, içi ziftlenmiş küp, kabak ve testi içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1995) ve Nesai (8/307) rivayet ettiler.

 

 

 

19154 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/224) rivayet etti.

 

 

 

19155 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19156 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hantem denilen testi, kabak, hurma kütüğü ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı bize yasakladı.,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/224) rivayet etti.

 

 

 

19157 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19158 (6)- Umeyne bildiriyor: Aişe'ye testi içinde şıra yapma konusu sorulunca: "Biriniz kurbanlık olarak kestiği hayvanın derisinden bir tulum yapamıyor mu?" karşılığını verdi ve şöyle devam' etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi ile şu şu kaplar içinde yapılan şırayı yasakladı." Ravi Süleyman, testi dışında zikredilen o kapları unutmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3407) rivayet etti.

 

 

 

19159 (7)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

19160 (8)- İbrahim der ki: Esved'e: "Müminierin annesi Aişe'ye içinde şıra yapılması mekruh görülen kapları sordun mu?" dediğimde: "Evet" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: Ona: "Ey müminlerin annesi! İçinde şıra yapılması kerili görülen kaplar hangileridir?" diye sorduğumda:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biz ailesine kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl (5995) ve Müslim (1995) rivayet ettiler.

 

 

 

19161 (9)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, içi ziftlenmiş küp ve testi içinde yapılan şırayı bize yasakladı."

 

[Zayıf]

 

 

 

19162 (10)- Hz. Aişe der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küp içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19163 (11)- Esved der ki: Aişe'ye: "Ey müminlerin annesi! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi kaplarda şıra yapılmasını yasakladı" dediğimde: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi ve içi ziftlenmiş küp içinde yapılan şırayı yasakladı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

19164 (12)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi ve içi ziftlenmiş küp içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19165 (13)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak ve içi ziftlenmiş küp içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Şu'be ise rivayetinde ifade: Mansur'a: "Peki ya testi içinde yapılanı?" diye sorduğumda: "Duyduğumdan daha fazlasını sana diyecek değilim" karşılığını verdi.

 

 

 

19166 (14)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19167 (15)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kabak içinde şıra yapmayın. Hurma kütüğü ve içi ziftlenmiş kaplar içinde de şıra yapmayın. Kuru üzüm ile kuru hurmayı veya koruk hurma ile yaş hurmayı karıştırarak da şıra yapmayın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübrada (6802) rivayet etti.

 

 

 

19168 (16)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babamın dediğine göre burada Şu'be yanılmıştır. Zira kendisinden rivayet ettiği kişinin Malik b. Urfuta değil Halid b. Alkame olması lazımdır."

 

 

 

19169 (17)- Şumeyse bildiriyor: Aişe'nin yanındayken biri kalktı ve: "Ey müminlerin annesi! Testi içinde yapılan şıra konusunda ne dersin?" diye sordu. Aişe: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19170 (18)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19171 (19)- Ebu Said er-Rakkaşi der ki: Hz. Aişe'ye testi içinde yapılan şıranın hükmünü sorduğumda perde arkasından bir testi çıkardı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun içinde yapılan şırayı kerili görürdü" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

19172 (20)- Esved der ki: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi kaplarda şıra yapılmasını yasakladı?" diye sorduğumda: "Kabak ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasaklardı" karşılığını verdi. Ona: "Zembil şeklinde deri kaplar içinde yapılanı?" diye sorduğumda: "Ben duymadığımı değil sadece duyduğumu sana söylüyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19173 (21)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} testi içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19174(22)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} kabak, testi, hurma kütüğü ve içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

22. Ümmü Seleme

 

- - (-)

19175- Ammar ed-Duhni, kabilesinden bir kadından bildirir: Ümmü Seleme'ye şıra konusunu sorduğumda şöyle dedi: "Sarhoşluk veren her türlü içecek haramdır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içi ziftlenmiş küp, kabak ve testi içinde yapılan şırayı yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

23. Meymune

 

- - (-)

19176 (1)- Kasım b. Muhammed'in Aişe'den; Ata'nın da Meymune'den bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kabak, içi ziftlenmiş küp, testi ve hurma kütüğü içinde şıra yapmayın.'' Abdurrahman ise bunu: ''Testi içinde de şıra yapmayın. Sarhoşluk veren her türlü içecek haramdır'' ziyadesiyle rivayet etmiştir.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8115) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Abdullah b. Muhammed b. Akll'in hadisi hasen olup, kendisinde zayıflık vardır. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

19177 (2)- Meymune bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, hurma kütüğü, testi, içi ziftlenmiş küpler içinde yapılan şırayı yasakladı ve: . "Sarhoşluk veren her türlü içecek haramdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

19178 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

24.Safiyye

 

- - (-)

19179 (1)- Suheyra binti Ceyfer der ki: Safıyye binti Huyey'in yanına girdiğimizde ona testi içinde yapılan şıranın hükmünü sordum. Safıyye: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} testi içinde yapılan şırayı yasakladı" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

19180 (2)- Suheyra binti Ceyfer der ki: Haccımızı yaptıktan sonra Medine'ye geldik ve Safıyye binti Huyey'in yanına girdik. Girdiğimizde içerde başka kadınlar da vardı ve onlara: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı yasakladı" diyordu.

 

[Hasen]

 

 

 

19181 (3)- Suhayre binti Ceyfer anlatıyor: Haccımızı yaptıktan sonra Medine'ye geldik ve Safiyye binti Huyey'in yanına girdik. Girdiğimizde içerde Küfe ahalisinden kadınlar vardı. Bu kadınlar bize: "İsterseniz siz sorun biz dinleyelim ya da biz soralım siz dinleyin" dediklerinde: "Siz sorun" karşılığını verdik. Bunun üzerine karı koca ilişkileri, hayızlı kadının durumu ilgili şeyler sordular. Daha sonra testi içinde yapılan şıranın hükmünü sordular. Bunun üzerine Safiyye: "Ey Irak ahalisi, Testi içinde yapılan şıra konusunda bize çok soru sordunuz" dedi ve şöyle devam etti: "ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde yapılan şırayı haram kıldı. Siz hurmayı kaynatıp suyunu sıkın, sonra süzüp bir su tulumunun içine koyun. Tadını aldığı zaman da hem siz için, hem de kocanıza içirin."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (7117) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (24/199) rivayet ettiler.

 

 

25. Abdulkays Heyeti

 

- - (-)

19182- Şihab b. Abbad, Abdulkays heyetinin içinden olanbirinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğimiz zaman müslümanlar gelişimize çok sevindiler. Ashabın yanına vardığımızda açılıp bize yer verdiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi hoş bir şekilde karşıladı ve bize dua etti. Sonra bize bakıp: ''Efendiniz ve lideriniz kim?'' diye sordu. Hepimiz Münzir b. Aiz'i işaret ettik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ŞU Eşec (yüzü yarık) olan mı?'' diye sorunca: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" dedik. İlk olarak bu isim (Eşec) ona işte o günü konuldu. Zira yüzünde eşek tekmesiyle aldığı bir yara izi vardı.

Eşec (Münzir) heyetin gerisinde kalmıştı. Binekleri bağlayıp yükleri indirdikten sonra kendi çantasını çıkardı. Yolculuk giysilerini çıkarıp güzel giysilerini giydi ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayaklarını uzatmış ve bir yere dayanarak oturmuştu. Eşec yaklaşınca oradakiler ona yer açtılar ve: "Ey Eşec! Şuraya otur" dediler. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayaklarını çekip oturuşunu düzeltti ve: ''Ey Eşec! Şurada otur'' buyurdu. Eşec, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağ tarafında oturdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturuşunu düzelttikten sonra onu hoş bir şekilde karşılayıp sıcak davrandı.

 

Sonra Hecer bölgesinden Sara, Muşakkar gibi köy adlarını da vererek bazı yerleri sordu. Eceş bunu görünce: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Bizim köylerin adlarını bizden daha iyi biliyorsun" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizin bölgenize uğramıştım ve çok hayırlara vesile oldu'' karşılığını verdi. Sonra Ensar'a doğru döndü ve: ''Ey Ensar! Kardeşlerinize gereken ikramı yapın! Onlar da sizler gibi müslüman olmuşlardır. Hem görünüşı hem de sima olarak size çok benzerler. Onlar da herhangi bir zorlama olmadan ve tereddüt etmeden müslüman oldular. Oysa bazı topluluklar savaşlarda ölümü görmeden müslüman olmaya yanaşmadılar'' buyurdu.

Bir süre sonra bıze: ''Kardeşlerinizin sizi ağırlamasını nasıl buldunuz?'' diye sorunca: "Onları çok hayırlı kardeşler olarak gördük. En yumuşak yataklan, en güzel yemekleri ikram ettiler. Gece gündüz bize Rabbimizin Kitab'ı ile Nebi'in sünnetini öğrettiler" karşılığını verdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu durumu çok beğendi ve buna çok sevindi. Daha sonra teker teker bizimle ilgilendi ve neler öğrendiğimiz i sordu. İçimizden kimi Tahiyyat'ı, kimi Fatiha'yı, kimi bir süre, kimi iki süre, kimi bir sünnet, kimi de iki sünnet öğrenmişti.

Sonra bizlere doğru döndü ve: ''Azıklarınızdan yanınızda bir şey kaldı mı?'' diye sordu. Bunu sormasına çok sevindik ve hemen eşyalarımızın yanına gittik. Her birimiz biraz hurmayla geldik ve bu hurmalan önüne serili olan bir deri parçasının üzerine koyduk. Sonra üzerine dayandığı bir arşından uzun, iki arşından kısa olan bir sopayla önündeki bir hurma yığınına işaret ederek: ''Siz bu cinse ta’dud diyorsunuz değil mi?'' diye sordu. "Evet!" dedik. Sonra başka bir yığına işaret ederek: ''Bu cinse sarafan diyorsunuz değil mi?'' diye sordu. Yine: "Evet!" dedik. Başka bir yığına işaret ederek: ''Bu cinse de bem; diyorsunuz değil mi?'' diye sordu. "Evet!" dediğimizde: ''En güzel ve en faydalı hurma cinsi de budur'' buyurdu. Bundan dolayı geri döndüğümüzde bemi cinsi hurmadan ekmeye başladık. Bu cins hurmaya rağbet o kadar çok arttı ki neredeyse hurmalarımızın geneli bemi cinsi oldu.

Eşec: "Ey Allah'ın Resulü! Havası ağır ve pis olan bir bölgedeyiz. Şayet şu içeceklerdin içmezsek rengimiz atar, karınlarımız şişer" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kabak, testi ve hurma kütüğü içinde yapılan şıradan içmeyin. Ama ağzı bağlanabilen tulumlar içinde yaptığınız şıradan içebilirsiniz'' buyurdu. Eşec: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Şu kadarcık için bu kaplarda içmemize izin ver" dedi ve az bir miktar olduğunu avucuyla işaret ederek gösterdi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı el işaretini yaptı ve: ''Ey Eşec! Şayet sana şu kadarcık için izin verirsem, sen şu kadarlık olanı da içersin'' buyurdu ve ikincisinde avucunu biraz daha açtı. Sonra sözlerine şöyle devam etti: ''Sonra kişi içtiğinden dolayı sarhoş olur ve kalkıp akrabalarından birinin ayağını kılıcıyla kesmeye çalışır. ''

Heyetin içinde de Asar oğullarından Haris adında bir adamın da ayağı bu şekilde yaralanmıştı. Bir evde içerlerken sarhoş olmuş ve o evin ahalisinden bir kadın hakkında şiir okuyunca biri kalkıp kılıçla ayağından vurmuştu. Haris, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu sözünü duyunca giysisiyle yaralı bacağını örtmeye çalıştı. Ancak Yüce Allah, Nebiine (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu göstermişti.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/178): "Ravileri güvenilirdir" derken, Münziri (3/373): "İsnadı sahihtir" demiştir.

 

 

26. Resim

 

- - (-)

19183 (1)- İbnu'r-Resim, babasından bildirir: Heyet içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğimiz zaman (su tulumları dışındaki) kaplar içinde yapılan şırayı bize yasakladı. Daha sonra yine geldiğimizde: "Havası ağır bir bölgede yaşıyoruz" dedik. Bunun üzerine: ''O zaman dilediğiniz kaptan şıra içebilirsiniz. Zira kişi ağzını bağladığı tulumda da günaha girebilir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

19184 (2)- Yahya b. Gassan et-Teymi, babasından bildirir: Abdulkays kabilesinden gelen heyet içinde babam da vardı. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (su tulumları dışındaki) kaplar içinde yapılan şırayı bize yasaklamıştı. Ancak geri döndüğümüzde (bölgenin ağır havasından dolayı) rahatsızlandık. Diğer yıl yanına gittiğimizde: "Ey Allah'ın Resulü! Bize (su tulumları dışındaki) kaplar içinde yapılan şırayı yasaklamıştın. Ancak bundan dolayı rahatsızlandık" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman dilediğiniz kapta şırayı yapabilirsinizı ancak sarhoş eden içecekten uzak durun. Zira kişi ağzını bağladığı tulumda da günaha girebilir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (8145) der ki: "Hadisi Taberani, Resim'in biyografisinde rivayet etmiştir.

Senedinde yer alan Yahya b. el-Cabir'i çoğunluk zayıf kabul etmiş, Ahmed ise güvenilir addetmiştir. Ayrıca senedinde tanımadığım raviler vardır."