ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AL-İ İMRAN

59

/

60

إِنَّ مَثَلَ عِيسَى عِندَ اللّهِ كَمَثَلِ آدَمَ خَلَقَهُ مِن تُرَابٍ ثِمَّ قَالَ لَهُ كُن فَيَكُونُ {59}

 

 الْحَقُّ مِن رَّبِّكَ فَلاَ تَكُن مِّن الْمُمْتَرِينَ {60}

 

59. Gerçek şu ki; Allah katında İsa'nın durumu Adem'in durumu gibidir. Allah onu topraktan yarattı, sonra ona: "Ol" dedi, o da oluverdi.

60. Hak Rabbindendir. Öyleyse şüphecilerden olma.

 

Yüce Allah'ın: "Gerçek şu ki; Allah katında İsa'nın durumu Adem'in durumu gibidir. Allah onu topraktan yarattı" buyruğu kıyas yapmanın doğruluğuna delildir. Benzetmenin mahiyeti şudur: Hz. İsa da Hz. Adem gibi babasız yaratılmıştır. Yoksa Hz. İsa da onun gibi topraktan yaratılmış değildir. Birşey bir başka şeyle belli bir ortak niteliğe sahip olduğu taktirde -aralarında büyük bir fark bulunsa dahi- benzetilebilir. Gerçekten Hz. Adem topraktan yaratıldığı halde, Hz. İsa topraktan yaratılmış değildir. Bu açıdan her ikisi arasında fark vardır. Fakat aralarındaki benzerlik, her ikisini de Allah Teala'nın babasız yaratmış olması bakımındandır.

 

Diğer bir sebep de şudur: Her ikisinin de yaratılışının aslı topraktır. Çünkü Adem, bizzat topraktan yaratılmadı. Fakat toprak çamur haline getirildi, sonra bu ses veren bir kuru çamura dönüştürüldü, sonra da Hz. Adem ondan yaratıldı. İşte Yüce Allah Hz. İsa'yı da bir halden diğer bir hale dönüştürdü, arkasından onu babasız olarak bir insan haline getirdi.

Bu ayet-i kerime Necran heyetinin Peygamber (s.a.v.)'ın: "Şüphesiz İsa Allah'ın kulu ve kelimesidir" şeklindeki sözünü reddederek: Sen bize babasız yaratılmış bir kul göster; demeleri sebebiyle inmiştir. Peygamber (s.a.v.) da kendilerine: "Adem'in babası kimde Siz insanın babasız oluşuna hayret mi ettiniz? Adem'in babası da yoktu, annesi de yoktu."

 

Aynı şekilde Yüce Allah'ın: "Onlar sana"İsa hakkında "her neyi örnek getirirlerse muhakkak biz sana" Adem hakkında "hakkı ve daha güzel bir açıklamayı getirirız" (el-Furkan, 33) buyruğu da böyledir.

 

Yine rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber, Necran heyetini İslam'a davet edince onlar: Biz senden önce de müslümandık, dediler. Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Yalan söylüyorsunuz. Sizi müslüman olmaktan alıkoyan üç şey vardır: Allah bir oğul edindi, demeniz, domuzu yemeniz ve haça secde etmeniz." Bunun üzerine: Peki İsa'nın babası kimdir? dediler. Bunun üzerine Yüce Allah'ın: "Gerçek şu kiAllah katında isa 'nın durumu Adem'in durumugibidir"buyruğundan itibaren: ''...Allah'in lanetinin yalancıların üzerine olmasını dileyelim" (61. ayet) buyruğuna kadar olan buyruklar nazil oldu. Peygamber (s.a.v.) onları (Mübaheley'e) çağırdı; fakat birbirlerine şöyle dediler: Eğer onun dediğini yapacak olursanız bu vadi size karşı alevli ateşle dolar taşar. Bunun üzerine Hz. Peygamber'e: Sen bize bundan başka birşeyarzetmiyor musun? deyince; Hz. Peygamber (s.a.v.): "Ya İslam'ı kabul edersiniz, ya cizye verirsiniz yahut savaşırız." İleride geleceği üzere onlar da cizyeyi kabul ettiler.

 

Yüce Allah'ın: "Adem" kelimesi ile birlikte söz tamam olmaktadır. (Mealde: Gibidir" ile cümle tamamlanıyor).

 

Daha sonra Yüce Allah: "Allah onu topraktan yarattı, sonra ona ''oh dedi, o da oluverdi" diye buyurmaktadır.

 

Buradaki yekun fiili geniş zaman için olmakla birlikte; burada dili geçmiş zaman anlamında "oluverdi" şeklindedir. Gelecek zaman ifade eden "muzari" fiili anlamı bilindiği takdirde mazi yönünde kullanılır. el-Ferra der ki: "Hak Rabbindendir" buyruğu "o" zamiri gizli olarak takdir edilmek suretiyle merfU'dur.

 

Ebu Ubeyde ise der ki: Bu, yeni bir söz başlangıcıdır ve bunun haberi Yüce Allah'ın "Rabbindendir" buyruğudur. Bunun fail olduğu da söylenmiştir. Yani; hak sana gelmiştir, anlamında olur.

 

"Öyleyse şüphecilerden olma" buyruğunda hitap Peygamber (s.a.v.)'a ait olmakla birlikte; maksat onun ümmetidir. Çünkü Peygamber (s.a.v.), İsa (a.s) hakkında asla şüphe etmemişti.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Al-i İmran 61

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR