ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NİSA

127

وَيَسْتَفْتُونَكَ فِي النِّسَاء قُلِ اللّهُ يُفْتِيكُمْ فِيهِنَّ وَمَا يُتْلَى عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ فِي يَتَامَى النِّسَاء الَّلاتِي لاَ تُؤْتُونَهُنَّ مَا كُتِبَ لَهُنَّ وَتَرْغَبُونَ أَن تَنكِحُوهُنَّ

وَالْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الْوِلْدَانِ وَأَن تَقُومُواْ لِلْيَتَامَى بِالْقِسْطِ وَمَا تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللّهَ كَانَ بِهِ عَلِيماً

 

127. Kadınlar (ın mirası) hakkında senden fetva isterler. De ki: "Onlara dair fetvayı size Allah veriyor: Kendileri için yazılmış olanı (haklarını) onlara vermediğiniz, bununla beraber kendilerini nikahlamayı istediğiniz yetim kadınlar (Öksüz kızlar) ile küçük çocuklar ve yetimler hakkında adaleti elden bırakmamanız hususunda Kitapta sizlere okunup duran ayetler de (size bu konuda fetva veriyor). Hayır türünden ne yaparsanız, şüphesiz ki Allah onu çok iyi bilendir.

 

Bu ayet-i kerime, ashabtan bir topluluğun miras ve başka hususlarda hanımların durumu ve onlara dair hükümler ile ilgili soru sormaları sebebiyle nazil olmuştur. Yüce Allah Peygamberine, onlara şöyle demesini emretmektedir: "Onlar hakkında size Allah fetvayı veriyor" yani soru sorduğunuz hususta size hükmünü açıklıyor.

 

Bu ayet-i kerime ile surenin baş taraflarında sözü edilen kadınların durumlarına tekrar dönülmektedir. Henüz bilmedikleri bir takım hükümler kalmıştı. O bakımdan onlar bunlara bazı sorular sordular, kendilerine şöyle denildi: Şüphesiz ki Allah, onlar hakkında size fetva vermektedir. Eşheb, Malik'ten şöyle dediğini rivayet eder: Peygamber (s.a.v.)'a soru sorulur, o da üzerine vahiy nazil oluncaya kadar cevap vermezdi. İşte bu da Yüce Allah'ın Kitabında yer almaktadır: "Kadınlar hakkında senden fetva isterler. De ki Onlara dair fetvayı size Allah veriyor." Yine onun Kitabında şunlar da vardır: "Bir desana yetimler hakkında soruyorlar. .. " (el-Bakara, 220); "Sana içki ve kumardan soruyorlar ... " (Bakara, 219); "Sana dağları sanıyorlar ... " (Ta-Ha, 105)

 

Yüce Allah'ın: (...): (Sizlere) okunup duran; .. " buyruğunda yer alan (...) edatı ref' mahallinde olup, Yüce Allah'ın ismine atf edilmiştir. Yani: Kur'an da kadınlar hakkında size fetva vermektedir. Bu, Yüce Allah'ın: "Size helal olan kadınlardan ... nikahlayınız" (en-Nisa, 3) buyruğudur ki, daha önce buna dair açıklamalar geçmiş bulunmaktadır.

 

Yüce Allah'ın: "Kendilerini nikahlamayı istediğiniz" buyruğu kendilerini nikahlamayı arzulamadığınız, demektir. Burda (...) edat! hazf edilmiştir. Burda "kendilerini nikahlamayı istediğiniz" anlamına gelecek şekilde (...) edatının hazf edildiği de söylenmiştir.

Said b. Cübeyr ile Mücahid der ki: Malı çok ise onu nikahlamayı isterdi.

 

Hz. Aişe'nin rivayet ettiği hadis ise; istememek anlamını veren edatın hazfi görüşünü pekiştirmektedir. Çünkü, Hz. Aişenin rivayet ettiği hadiste şöyle denilmektedir: Yani sizden herhangi bir kimse himayesinde bulunup da malı da az, güzelliği de az bir yetim kızı nikahlamak istemediği gibi, kendilerini nikahlamak istemediğiniz kadınlar. .. Sözü geçen bu hadis ise bu surenin baş taraflarında (3. ayetin tefsirinin başında) geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nisa 128

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR