ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

MAİDE

94

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لَيَبْلُوَنَّكُمُ اللّهُ بِشَيْءٍ مِّنَ الصَّيْدِ تَنَالُهُ أَيْدِيكُمْ وَرِمَاحُكُمْ لِيَعْلَمَ اللّهُ مَن يَخَافُهُ بِالْغَيْبِ فَمَنِ اعْتَدَى بَعْدَ ذَلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ

 

94. Ey iman edenler, Allah gıyaben kendisinden korkanları ortaya çıkarmak için avdan, ellerinizin, ınızraklarınızın erişebileceği bir şeyle sizi muhakkak deneyecektir. Artık bundan sonra kim aşırı giderse, onun için pek acıklı bir azap vardır.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı sekiz başlık halinde sunacağız:

 

1- Ayetin Nüzul Ortamı:

2- Bu Ayet-i Kerime)nin Muhatapları:

3- Hangi Tür Av Hayvanlarıyla Deneme Sözkonusudur:

4- Av Neye Denir:

5- El ve Mızrak Tabirlerinin Kapsamı:

6- Kurulu Av Tuzak ve Ağlarına Yakalanan Avların Hükmü:

7- Ayet, Av Hayvanının Avı Yakalayana Ait Olduğuna Delil Gösterilmiştir:

8- Kitap Ehlinin Avı:

 

1- Ayetin Nüzul Ortamı:

 

Yüce Allah'ın: "... Allah ... sizi muhakkak deneyecektir" buyruğu, muhakkak sizi sınayacaktır demektir. Denemek (ibtila), sınamak demektir.

 

Avlanma, Arab-ı Aribe'nin geçim yollarından birisi idi. Hepsi arasında oldukça yaygındi. Oldukça kullanılan bir yoldu. Allah da onları ihramlı iken ve Harem bölgesinde av hayvanları ile sınadı. Tıpkı, İsrailoğullarını Cumartesi gününde haddi aşmamakla sınadığı gibi.

 

Denildiğine göre, bu ayet-i kerime Hudeybiye yılı nazil olmuştur. Ashabın bazıları, Peygamber (s.a.v.) ile birlikte ihrama girdikleri halde, bazıları da ihrama girmemişti. O bakımdan, bir av göründü mü, durumları ve davranışları o hususta farklı farklı olurdu. Av ile ilgili hükümler kendileri için açık ve net olmadığından dolayı, durum ve fiillerinin hükümlerine, hacc ve umrelerinin yasaklarına dair bir beyan olmak üzere Yüce Allah bu ayet-i kerimeyi indirdi.

 

2- Bu Ayet-i Kerime)nin Muhatapları:

 

İlim adamları, bu ayet-i kerimenin muhatapları ile ilgili olarak iki farklı görüş ileri sürmüşlerdir. Birincisine göre, bu ayetin muhatapları ihramlı olmayan kimselerdir. Bunu Malik söylemiştir.

 

İkinci görüşe göre ise bunlar ihramlı olanlardır. Bunu da İbn Abbas söylemiş ve bu hususta Yüce Allah'ın: "Sizi muhakkak deneyecektir" buyruğunu delil göstermiştir. Çünkü, denemenin kendisi vasıtasıyla tahakkuk ettiği avlanmaktan uzak durma yükümlülüğü, ihram ile birlikte sözkonusu olur.

 

İbnü'I-Arabi ise şöyle demektedir: Ancak, bunun böyle olması gerekmez.

Çünkü teklif, kendisi için avlanmakla ilgili koşulan çeşitli şartlar ile ve yine avlanma keyfiyetine dair kendisi için meşru kılınan niteliklerle tahakkuk eder. Doğrusu, bu ayet-i kerimedeki hitabın, ihramlı olsun, olmasın bütün insanlara yönelik olduğudur. Çünkü Yüce Allah'ın: "Sizi muhakkak deneyecektir" buyruğu, mutlaka bununla mükellef kılacaktır, demektir. Teklif ise, bütünüyle bir denemedir. Fazilet ise, bunun çokluk ve azlığında, zayıflık ve sıkıntılar arasındaki farklılıklarda ortaya çıkar.

 

3- Hangi Tür Av Hayvanlarıyla Deneme Sözkonusudur:

 

Yüce Allah'ın: "Avdan ... bir şeyle" buyruğu, avın bazılarıyla demektir. Burada geçen; ".... dan," teb'iz (kısmilik) içindir. Bu da özel olarak kara avıdır. Bütün av hayvanlarını kapsamaz. Çünkü, denizin de avı vardır. Bu açıklama et-Taberi ve başkaları tarafından ya pılmıştır. "Av (sayd)" ile ise, avlanan hayvanlar kastedilmiştir. Çünkü Yüce Allah: "Ellerinizin ... erişebileceği" diye buyurmaktadır.

 

4- Av Neye Denir:

 

Yüce Allah'ın: "Ellerinizin, mızraklarınızın erişebileceği" buyruğu, küçük ve büyük av hayvanlarının durumunu açıklamaktadır.

 

İbn Vessab ve en-Nehai "Erişebileceği" buyruğunu, alttan noktalı "ye" harfi ile (...) diye okumuşlardır.

 

Mücahid der ki: Eller, yavruları, yumurtaları ve kaçamayanları alıp yakalayabilir. Mızraklar ise, büyük av hayvanlarına erişir. İbn Vehb dedi ki: Malik dedi ki: Yüce Allah : "Ey iman edenler, Allah ... ellerinizin, mızraklarınızın erişebileceği bir şeyle sizi muhakkak deneyecektir" diye buyurmaktadır. İnsanın eliyle, mızrağıyla, yahut herhangi bir silahı ile erişebilip de öldürdüğü her bir şey, Yüce Allah'ın buyurduğu gibi avdır.

 

5- El ve Mızrak Tabirlerinin Kapsamı:

 

Yüce Allah'ın, özel olarak "elleri" zikretmesinin sebebi, avlanmakta gösterilen çabanın büyük bir kısmının ellerle yapılışından dolayıdır. A"cılıkta kullanılan diğer hayvanlar, ipler, el ile yapılan tuzak ve ağlar da bunun kapsamına girer. (Silahlar arasından) özel olarak mızrakların anılışı ise, an yaralayan araçların çoğunluğunu mızrakların teşkil edişi dolayısıyladır. Ok ,-e benzeri şeyler de kapsamına girer. Avlanmada kullanılan hayvanlar ve oklara dair açıklamalar ise, surenin baş tarafında (Maide, 4, ayet. 4, başlık ve devamında) yeteri kadar yapılmış bulunmaktadır. Hamd Allah'adır.

 

6- Kurulu Av Tuzak ve Ağlarına Yakalanan Avların Hükmü:

 

Tuzak ve ağlara yakalanan avlar, sahiplerine aittir. Herhangi bir kimse avı bunlara takılmak zorunda bırakacak olsa ve bu ağ ve tuzaklar olmaksızın bu avları yakalama imkanı yoksa, o takdirde bu ağların sahibi öbürü ile ortaktır, Dağda bulunan arı kovanlarına düşen arılar da sözü geçen ağ ve tuzaklar gibidir. Yüksek burçlarda bulunan güvercinler ise, eğer mümkünse sahiplerine geri verilir. Kovan arılarının durumu da böyledir. Bu, Malik'ten rivayet edilmiştir.

 

Arkadaşlarından birisi de şöyle demektedir: Güvercin, ya da arıların yanına geldiği kimsenin, bunları geri vermek mükellefiyeti yoktur.

 

Eğer köpekler, bir avı bir kimsenin evine ya da odasına girmek zorunda bırakacak olursa, av hayvanı, köpekleri salan avcıya aittir ev sahibine değil. Eğer, köpeklerin mecbur bırakması sözkonusu olmaksızın eve girecek olsa, o takdirde o av hayvanı ev sahibine ait olur.

 

7- Ayet, Av Hayvanının Avı Yakalayana Ait Olduğuna Delil Gösterilmiştir:

 

Bazıları, av hayvanının avcı hayvanı kışkırtana değil de bizzat yakalayana ait olacağına bu ayeti delil göstermişlerdir. Çünkü, avcı hayvanı kışkırtanın el, ya da mızrağı henüz birşeyele geçirebilmiş değildir. Ebü Hanife'nin de görüşü budur,

 

8- Kitap Ehlinin Avı:

 

Malik, kitap ehlinin avını mekruh görmekle birlikte haram dememiştir. Çünkü Yüce Allah: "Ellerinizin, mızraklarınızın erişebileceği" derken, iman ehlini kastetmektedir. Zira Yüce Allah, ayetin baş tarafında: "Ey iman edenler" diye hitap buyurmuştur, Böylelikle kitap ehli dışarıda bırakılmıştır,

 

İlim ehlinin cumhuru ise, ona muhalefet etmiştir. Çünkü Yüce Allah: ''Kendilerine kitap verilenlerin yiyeceği size helaldir" (el-Maide, 5) diye buyurmuştur. Onlara göre, av da tıpkı kitap ehlinin kestikleri gibidir.

 

Bizim (Maliki mezhebimizin) ilim adamlarımız ise, ayet-i kerime, onların yiyeceklerini ihtiva etmekle birlikte, av başka bir türdür. O bakımdan genel olarak yiyeceklerin kapsamına girmez ve yiyecek, mutlak olarak kullanıldığı takdirde avı kapsamaz,

 

Derim ki: Bu açıklama, avlanmanın kitap ehli nezdinde meşru olmayışına bina en böyledir. Bu durumda av onların yiyeceklerinden olmaz, Böylelikle bu iddia bizim için bağlayıcı olmaktan da çıkar. Şayet av, eğer dinlerinde meşru ise, lafız onu da kapsamına aldığından dolayı, bizim onların av hayvanlarının da etini yememiz gerekir. Çünkü, bu da onların yiyecekleri arasında yer alır.  Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Maide 95

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR