ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

A’RAF

52

 

وَلَقَدْ جِئْنَاهُم بِكِتَابٍ فَصَّلْنَاهُ عَلَى عِلْمٍ هُدًى وَرَحْمَةً لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

 

52. Andolsun ki Biz onlara, iman edecek bir kavme hidayet ve rahmet olmak üzere, ilme dayanarak uzun uzadıya açıkladığımız bir Kitap getirmişizdir.

 

"Andolsun ki Biz onIara. .. bir Kitap" yani Kur'an-ı Kerim "getirmişizdir" demektir. "İman edecek bir kavme hidayet ve rahmet olmak üzere ilme dayanarak." Nezdimizden bilgiye istinaden; her hangi bir yanılma ve yanlışlık sözkonusu olmaksızın; uzun uzadıya açıkladığımız ... üzerinde dikkatle düşünen kimsenin bilip öğreneceği şekilde açıkladığımız "bir Kitap getirmişizdir."

 

Buradaki; "Uzun uzun açıkladığımız" buyruğunun, kısım kısım anlamına geldiği de söylenmiştir.

 

"Hidayet ve rahmet olmak üzere" buyruğunu ez-Zeccac; Hidayete ileten ve rahmet özelliğini taşıyan diye açıklayarak, Kitabın bu özelliğini "Uzun uzadıya açıkladığımız" buyruğundaki zamirden hal olarak kabul etmiştir. ez-Zeccac der ki: Bunun, (...) şeklinde, o bir hidayet ve bir rahmettir, anlamında olması da mümkündür. Denildiğine göre, "Bir kitap" dan bedel olmak üzere "Bir hidayet ve rahmet (olan bu kitap)" şeklinde olması da mümkündür.

 

el-Kisai ve el-Ferra da derler ki: "Bir kitap"ın sıfatı olmak üzere "Hidayet ve rahmet" şeklinde esreli okuyuş da mümkündür. elFerra ayrıca şöyle demektedir: Bu da Yüce Allah'ın: Ve bu, indirdiğimiz bir Kitaptır, mübarektir" (el-En'am, 92) buyruğu gibidir.

"İman edecek bir kavme" buyruğunda özellikle iman edeceklerin zikredilmesi, ondan yararlanacak kimselerin onlar oluşundan dolayıdır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A’raf 53

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR