ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUNUS

5

هُوَ الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَاء وَالْقَمَرَ نُوراً وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُواْ عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ مَا خَلَقَ اللّهُ ذَلِكَ إِلاَّ بِالْحَقِّ يُفَصِّلُ الآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ

 

5. Güneşi ışık saçıcı, ayı nurlu yaratan, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona konak yerleri belirleyen O'dur. Allah bunları ancak hak ile yaratmıştır. O, bilen bir topluluk için ayetleri geniş geniş açıklar.

 

Yüce Allah'ın: "Güneşi ışık saçıcı ... yaratan ... O'dur" buyruğun da (güneş ve ışık kelimeleri) iki mef'uldür. Yani, güneşi ışık saçıcı olarak yaratan demektir ki, burada ışık (anlamındaki ziya) kelimesi mastar olduğundan dolayı müennes gelmemiştir. Yahut da "ışıklı" anlamında olduğundan dolayı böyle gelmiştir.

 

"Ayı nurlu" anlamındaki buyruk da güneşe atfedilmiştir. Yani, nur saçıcı yahut nuru bulunan demektir.

 

Ziya (ışık), eşyayı aydınlatan şey demektir. Nur ise, başka şeyleri açığa çıkarırken kendisi saklanan demektir. Çünkü nur kelimesi ile "nar: ateş" aynı kökten gelmektedir. "Ziya" kelimesi, "ışık" anlamındaki "dav" kelimesinin çoğuludur. Nitekim siyat ve hiyad kelimelerinin "savt ve havd: kamçı ve havuz" kelimelerinin çoğulu olmaları gibi.

Kunbul İbn Kesir'den "ye" harfini hemze olarak; (...) diye okumuşsa da, bunun uygun bir açıklaması yapılamaz. Çünkü bu kelimenin (ziya kelimesinin) "ye" harfi üstün bir "vav"dır ve aynü'I-fiil'dir. Bunun aslı ise; (...) şeklinde olup "vav" harfi kalbedilerek "ya" yapılmıştır. Tıpkı "siyam (oruç tutmak)" ve "kıyam (namaz kılmak, ayakta durmak)" kelimelerinde olduğu gibi.

 

el-Mehdevı der ki: Hemzeli olarak, (...) diye okuyuş maklubtur. Burada "elif"ten sonraki "hemze" öne geçirilerek böylelikle "hemze" "elihen önce yer almış ve bu kelime; (...) haline gelmiştir. Daha sonra "ye" harfi de zaid bir "elif"ten sonra geldiğinden dolayı "hemze"ye kalbedilmiştir.

 

Denildiğine göre güneş ve ayın ön yüzleri yedi semavanakiler için aydınlık saçar, arka yüzleri ise, yedi arzın sakinlerini aydınlatır.

 

"Ona konak yerleri belirleyen" yani, ay'ı konakları bulunan bir cisim olarak yaratan, yahut da ona konaklar takdir eden, demektir. Diğer taraftan burada kastın, her ikisi için de konak yerleri belirleyen anlamında olduğu da söylenmiştir. Tekil gelmesi ise, ıcaz (kısa ifade ihtisar) içindir. Nitekim Yüce Allah bir başka yerde şöyle buyurmaktadır: ''Onlar bir ticaret veya bir eğlence gördükleri zaman ... ona doğru yöneldiler" (Cum'a, 11) (ikisine diye tesniye zamiri kullanmamıştır). Şair de şöyle demektedir:

 

"Biz, yanımızdakine sen de yanındakine razısın. Görüş(lerimiz) ise ayrı ayrıdır."

Bir diğer görüşe göre de buradaki haber sadece ay hakkındadır. Zira muamelat ve benzeri işlemlerde esas kabul edilen aylar, onun ile hesap edilir.

 

Nitekim daha önce el-Bakara Suresi'nde (189 ayet, 2. başlık ve devamında) buna dair açıklamalar geçmiş bulunmaktadır. Yasin Suresi'nde de: ''Aya gelince, Biz onun için de konaklar takdir ve tayin ettik "(Yasin, 39) diye buyurulmaktadır Yani, bir aydaki gün sayısına göre konaklar takdir ettik demektir ki, bunlar da yirmisekiz konak yeridir İki gün ise, eksik kaldığı ve kaybolup görünmediği gün içindir. Orada buna dair açıklamalar gelecektir.

 

"Yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için." İbn Abbas der ki: Eğer Yüce Allah, birisi gündüz, diğeri gece için iki ayrı güneş yaratmış olsaydı ve her ikisinde de karanlık ve gece bulunmasaydı, yılların sayısı ve ayların hesabı bilinemeyecekti.

 

"Yıllar" anlamındaki "es-Sinın"in tekili "sene"dir Araplardan çoğulunu; (...) şeklinde getirenler de vardır, (...) diyenler de vardır. "Sene"nin küçültme ismi ise; (...) şekillerinde gelir. "Allah bunları ancak hak ile yaratmıştır." Yani Yüce Allah bunları bu şekilde yaratmakla, hikmetli yaratmak ve doğruluktan, sanat ve hikmetini açığa çıkartmaktan, kudret ve ilmine delil teşkil etmelerinden ve her bir nefis kazandığının karşılığını görmesinden başka bir şeyi murad etmemiştir. İşte hak budur.

 

"O, bilen bir topluluk için ayetleri geniş geniş açıklar." Ayetlerin geniş geniş açıklanması (tafsil edilmesi), Yüce Allah'ın kudretine bunlar delil görülsün diye beyan edilmeleri demektir. Çünkü gecenin karanlık özelliği, gündüzün de aydınlık özelliği bizzat onların böyle bir şeyi hakettiklerinden dolayı, ya da böyle olmaları Allah'a vacip kılındığından dolayı değildir. İşte insanların Yüce Allah'ın kendine has bir irade ile murid (irade sahibi) olduğuna bunları delil görmeleri için bu böyledir.

 

İbn Kesir, Ebu Amr, Hafs ve Yakub, "Geniş geniş açıklar" buyruğunu "ye" ile okumuşlardır. Ebu Ubeyd ve Ebu Hatim de bu okuyuşu tercih etmişlerdir. Çünkü bundan önce Yüce Allah: "Allah bunları ancak hak ile yaratmıştır" diye buyurmaktadır. Daha sonra da: "Allah'ın göklerde ve yerde yarattığı şeylerde ... " diye buyurmaktadır ki, burada da aynı şekilde ona uygun gelmiştir. İbn es-Sümeyka' ise meçhul fiil olarak "te" harfini ötreli "sad" harfini üstün; (...) şeklinde; "Ayetler" kelimesini de ötreli olarak okumuştur. (Anlamı şöyle olur: Ayetler geniş geniş açıklanır). Diğerleri ise ta'zim "nun"u ile; (...): Geniş geniş açıklarız, diye okumuşlardır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yunus 6

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR