ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

YUNUS

15

وَإِذَا تُتْلَى عَلَيْهِمْ آيَاتُنَا بَيِّنَاتٍ قَالَ الَّذِينَ لاَ يَرْجُونَ لِقَاءنَا ائْتِ بِقُرْآنٍ غَيْرِ هَـذَا أَوْ بَدِّلْهُ قُلْ مَا يَكُونُ لِي أَنْ أُبَدِّلَهُ مِن تِلْقَاء نَفْسِي إِنْ أَتَّبِعُ إِلاَّ مَا يُوحَى إِلَيَّ إِنِّي أَخَافُ إِنْ عَصَيْتُ رَبِّي عَذَابَ يَوْمٍ عَظِيمٍ

 

15. Ayetlerimiz onlara apaçık deliller halinde okunduğu zaman Bize kavuşmayı ummayanlar: "Ya bundan başka bir Kur'an getir, yahut onu değiştir" dediler. De ki: "Onu kendiliğimden değiştirmem benim için olacak bir şey değil. Ben ancak bana vahyolunana uyarım. şayet Rabbime isyan edersem, şüphesiz büyük bir günün azabından korkarım."

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Ahirete iman Etmeyenlerin Kur'an'a Karşı Takındıkları Tavır:

2- Peygamber ve Kur'an:

3- Allah'a İsyanın Cezası:

 

1- Ahirete iman Etmeyenlerin Kur'an'a Karşı Takındıkları Tavır:

 

"Ayetlerimiz onlara apaçık deliller halinde okunduğu zaman" buyruğundaki; (...): Apaçık deliller halinde" kelimesi, hal olarak nasbedilmiştir. Yani, herhangi bir karışıklık ve anlaşılmazlıkları sözkonusu olmaksızın açık seçik olarak "okunduğu zaman, bize kavuşmayı ummayanlar" yani, öldükten sonra diriliş ve hesaba çekilme gününden korkmayıp, hayırlı amelleri karşılığında mükafat alacağını ummayanlar... demektir. Katade der ki: Bununla Mekke müşrikleri kastedilmektedir.

 

"Ya bundan başka bir Kur'an getir, yahut onu değiştir, dediler."

 

Kur'an'ın tebdili (yani değiştirilmesi) ile ondan başkasının getirilmesi arasındaki fark şudur: Değiştirilmesi halinde öncekinin değiştirilenle birlikte olması mümkün değildir. Başkasının getirilmesi halinde ise, onunla beraber olması da mümkündür. Onların bu sözleri üç şekilde açıklanmıştır:

 

1. Onlar Hz. Peygamberden vaadi tehdide, tehdidi de vaade, helali harama, haramı da helale değiştirilmesini istediler. Bu açıklamayı İbn Cerir et-Taberi yapmıştır.

 

2. Kur'an-ı Kerımde yer alan putlarını ayıplaması ve akıllarını hafife aldığını belirten hususları kaldırmasını istediler. Bu açıklamayı İbn İshak yapmıştır.

 

3. Hz. Peygamberden, Kur'an-ı Kerim'de yer alan öldükten sonra diriliş ve amellerinden dolayı hesaba çekilme ile ilgili açıklamaları kaldırmasını istediler. Bu açıklamayı da ez-Zeccac yapmıştır.

 

2- Peygamber ve Kur'an:

 

"De ki: Onu kendiliğimden değiştirmem benim için olacak bir şey değil." Yani, ey Muhammed! De ki, ben onu nasıl red ve yalanlama ile ona karşılık veremiyor isem, onu kendiliğimden değiştirebilecek gücüm de yoktur. "Ben ancak bana vahyolunana uyarım." Ben, ancak size okumakta olduğum vaadlere, tehditlere, haramlara, helallere, emir ve yasaklara uyarım.

 

Kitabın (Kur'an'ın) sünnet ile nesh edilmesini kabul etmeyenler bu buyruğu delil gösterebilirler. Çünkü, Yüce Allah: "De ki: Onu kendiliğimden değiştirmem benim için olacak şey değil" diye buyurmaktadır.

 

Ancak bu buyruğun bu maksada delil teşkil etme ihtimali oldukça uzaktır. Çünkü, ayet-i kerime müşriklerin, söz dizisi (nazmı) itibariyle Kur'an gibi birisini getirmesini istemeleri hususunda varid olmuştur. Hz. Peygamberin ise bunu yapabilecek gücü yoktur. Ve onlar, Hz. peygamberden lafzı olduğu gibi kalmakla birlikte, sadece hükmünü değiştirmesini istememişlerdi. Diğer taraftan Hz. Peygamberin, eğer söyledikleri bir vahiy ise; o da kendiliğinden söylenmiş bir söz olamaz. Aksine, o da Allah nezdindendir.

 

3- Allah'a İsyanın Cezası:

 

"Şayet Rabbime isyan edersem" yani, Kur'an-ı Kerim'in değiştirilmesi, tağyir edilmesi, yahut da gereğince amelin terkedilmesi hususunda Rabbime muhalefet edecek olursam, "şüphesiz büyük bir günün" yani kıyamet gününün "azabından korkanın."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Yunus 16

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR