ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HUD

74

/

76

فَلَمَّا ذَهَبَ عَنْ إِبْرَاهِيمَ الرَّوْعُ وَجَاءتْهُ الْبُشْرَى يُجَادِلُنَا فِي قَوْمِ لُوطٍ {74}

 

إِنَّ إِبْرَاهِيمَ لَحَلِيمٌ أَوَّاهٌ مُّنِيبٌ {75}

 

 يَا إِبْرَاهِيمُ أَعْرِضْ عَنْ هَذَا إِنَّهُ قَدْ جَاء أَمْرُ رَبِّكَ وَإِنَّهُمْ آتِيهِمْ عَذَابٌ غَيْرُ مَرْدُودٍ {76}

 

74. İbrahim'in korkusu gidip kendisine müjde gelince, Lut kavmi hakkında bizimle tartışmaya koyuldu.

75. Çünkü İbrahim gerçekten yumuşak huylu, yufka yürekli, kendisini tamamen Allah'a vermiş bir kimse idi.

76. "Ey İbrahim! Bundan vazgeç! Çünkü Rabbinin emri gelmiştir. Onlara reddolunmayacak bir azab gelip çatacaktır."

 

"İbrahim'in korkusu gidip ... " buyruğundaki; (...) kelimesi "korku" demektir. Bir şeyden korkan için; "Şundan korktu" denilir. Şair Nabiğa da der ki: "Köpekler sahibi (avcı)nın sesinden korkarak öyle bir gece geçirdi ki, Korkudan ve soğuktan başına gelenler düşmanlarının hoşuna gitti."

 

"Kendisine müjde gelince" yani Hz. İshak ve ardından Ya'kub'un geleceği müjdesi gelince ... Katade der ki: Ona LUt kavminin azabı için geldikleri ve kendisinin korkmaması gerektiği müjdesini verdiler.

 

"Bizimle" yani gönderdiğimiz elçilerimizle "tartışmaya koyuldu." Burada Yüce Allah'ın tartışmayı kendisine izafe etmesi meleklerin Allah'ın emriyle inmiş olmalarından dolayıdır. Bu tartışmayı Humeyd b. Hilal, Cundub'dan, o Huzeyfe'den rivayet etmiştir. Şöyle ki: Melekler: ''Muhakkak ki biz şu kasaba halkını helak edeceğiz. Çünkü oranın halkı zalimler oldular'' (el-Ankebut, 31) deyince, Hz. İbrahim onlara şöyle dedi: O kasabada eğer elli müslüman kişi var ise onları helak edecek misiniz? Onlar, hayır deyince, bu sefer ya kırk kişi varsa? diye sordu. Onlar yine hayır. Otuz kişi varsa? yine hayır, yirmi kişi varsa? yine hayır, dediler. Bu sefer ya orada on kişi -veya beş kişi, şüphe Humeyd'dendir- varsa? deyince, onlar yine: Hayır dediler. -Katade de buna yakın bir söz söylemiştir.- (Humeyd) dedi ki: Bu sefer İbrahim (a.s) şöyle dedi: Aralarında on tane müslüman bulunmayan bir kavimde hayır yok demektir. Yine denildiğine göre Hz. İbrahim şunları da söylemişti: Eğer aralarında müslüman bir kimse var ise o kasabayı helak eder misiniz? deyince onlar hayır dediler. Bunun üzerine Hz. İbrahim şöyle dedi: ''Ama orada Lut da var. Dediler ki: Biz orada olanları daha iyi biliriz. Biz onu ve -karısı dışında- aile halkını elbette kurtaracağız. Çünkü o kadın geride kalacaklardandır, dediler. "(el-Ankebut, 32)

 

Abdu'r-Rahman b. Semura der ki: Lut kavmi dörtyüzbin kişi idiler. İbn Cüreyc der ki: Lut kavmi kasabalarında dörtmilyon kişi vardı.

 

el-Ahfeş ve el-Kisai'nin kanaatine göre; "Bizimle tartışmaya koyuldu" ifadesi; "Bizimle tartıştı" yerine kullanılmıştır.

 

en-Nehhas da der ki: (...) ın cevabının mazi fiil ile gelmesi gerektiğinden dolayı muzari fiili onun yerine kullanılmış kabul etmiştir. Nitekim şartın da muzari fiil ile gelmesi gerekmekle birlikte, mazi fiili onun yerine kullanmıştır. Bu hususta bir başka şekilde de cevap verilebilir. "Bizimle tartışmaya koyuldu" buyruğu hal konumundadır, yani bizimle tartışmaya koyularak ... demek olur. Bu da el-Ferra'nın görüşüdür. "Çünkü İbrahim gerçekten YumuŞak huylu, yufka yürekli, kendisini tamamen Allah'a vermiş bir kimse idi." et-Tevbe Suresi'nde (114. ayet, 3. başlıkta) "evvah ve halim (yumuşak huylu, yufka yürekli)" kelimelerinin anlamlarına dair açıklamalar geçmiş bulunmaktadır."

 

"Kendisini tamamen Allah'a vermiş kimse (münib)" ise dönen kimse demektir. Hz. İbrahim bütün işlerinde Yüce Allah'a raci olan, kendisini O'na teslim eden bir kimse idi.

 

"el-Evvah"ın, Lut kavminin kaybetmiş olduğu iman fırsatı dolayısıyla esef ve kederinden ah vah eden kimse, anlamına geldiği de söylenmiştir.

 

"Ey İbrahim! Bundan vazgeç" yani LUt kavmi hakkında tartışmayı bırak.

 

"Çünkü Rabbinin emri" onlar hakkındaki azabı "gelmiştir. Onlara reddolunmayacak" onlardan hiçbir şekilde geri çevrilemeyecek, önü alınamayacak "bir azab gelip, çatacaktır."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hud 77-83

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR