ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

KEHF

14

وَرَبَطْنَا عَلَى قُلُوبِهِمْ إِذْ قَامُوا فَقَالُوا رَبُّنَا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَن نَّدْعُوَ مِن دُونِهِ إِلَهاً لَقَدْ قُلْنَا إِذاً شَطَطاً

 

14. (Hükümdarlarının önünde) dikilip de: "Bizim Rabbimiz, göklerin ve yerin Rabbidir. Biz O'ndan başkasını ilah diye çağırmayız. O takdirde gerçekten son derece batıl bir söz söylemiş oluruz" dediklerinde Biz, kalplerine sabır ve metanet vermiştik.

 

"Biz, kalplerine sabır ve metanet vermiştik" buyruğu, ileri derecedeki kararlılık ve sabrın bir ifadesidir. Allah, onlara öyle bir azim, sabır ve metanet ihsan etmişti ki, kafirlerin önünde: "Bizim Rabbimiz, göklerin ve yerin Rabbidir. Biz O'ndan başkasını ilah diye çağırmayız. O takdirde gerçekten son derece batıl bir söz söylemiş oluruz" demişlerdi. Dehşete kapılmak, ruhi zayıflık ve güçsüzlük, münasebet yönü ile çözülüşe benzediğinden dolayı; nefsin güçlülüğü, kararlılığı ve ileri derecede metanet göstermesi de sağlamlığa ve metanete benzemektedir. İşte bundan dolayı ayet-i kerimenin bu bölümünde geçen ve "sabır ve metanet" anlamı verilen kelimeyle aynı kökte olmak üzere): "Filan kişi dehşete kapılmaz, sabır ve metanet sahibidir" tabiri dehşet, savaş ve benzeri hallerde korkuya kapılmamasını anlatmak için kullanılır. Hz. Musa'nın annesinin kalbine metanet verilmesi de bu kabildendir.

 

Yine Yüce Allah'ın: "Kalplerinizi pekiştirmek ve onunla ayaklara sebat vermek için de ... "(el-Enfal, 11) buyruğu da bu kabildendir ki, buna dair açıklamalar önceden (anılan ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

 

[ - ]

Yüce Allah'ın: "Dikilip de ... dediklerinde" buyruğu ile ilgili açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Dikilmelerinin Anlamı:

2- Mutasavvıfların Bu Ayeti Raks ve Vecdlerine Delil Göstermeleri:

 

1- Dikilmelerinin Anlamı:

 

Yüce Allah'ın: "Dikilip de ... dediklerinde" buyruğunun üç anlama gelme ihtimali vardır:

 

1. Bunun, onların -önceden de geçtiği gibi- kafir hükümdarın huzurunda ayağa kalkıp dikilmelerinin anlatılması amacıyla zikredilmiş olmasıdır. Bu, hükümdarın dinine muhalefet ettikleri ve Allah uğrunda onun heybetine aldırış etmedikleri için kalplerine sebat verilmesini gerektiren bir konumdur.

 

2. İkinci anlamının şöyle olduğu söylenmiştir: Bu genç delikanlılar, sözü edilen şehrin ileri gelen büyüklerinin çocukları idiler. Bunlar, aralarında anlaşma ve sözleşme sözkonusu olmaksızın bu şehrin dışına çıktılar ve arka taraflarında bir araya geldiler. Onların en yaşlıları şöyle dedi: Ben içimde, gerçek Rabbimin göklerin ve yerin Rabbi olduğu kanaatini besliyorum. Onlar da: Bizler de aynı kanaati içimizde buluyoruz, dediler. Bunun üzerine hep birlikte kalkıp: "Bizim Rabbimiz göklerin ve yerin Rabbidir. Biz O'ndan başkasını ilah diye çağırmayız. O takdirde gerçekten son derece batıl bir söz söylemiş oluruz" dediler. Yani, eğer biz O'ndan başka bir ilaha ibadet edecek olursak, hiç şüphesiz zalimce ve imkanı bulunmayan bir iddiada bulunmuş oluruz.

 

3. üçüncü olarak; onların dikilmeleri Allah'a doğru kaçmak ve insanları terketmek hususunda kararlılıkla yerlerinden kalkıp gitmeleri demektir. Nitekim bir kimse tam bir gayret ve kararlılık ile bir işi yapmak istediği takdirde: "Filan kişi bu iş için dikildi" tabiri kullanılır.

 

2- Mutasavvıfların Bu Ayeti Raks ve Vecdlerine Delil Göstermeleri:

 

İbn Atiyye der ki: Ayağa dikilmek ve söz söylemek hususunda sufiler, Yüce Allah'ın: "Dikilip de: Bizim Rabbimiz göklerin ve yerin Rabbidir ... dediklerinde" buyruğunu delil diye kabul etmişlerdir.

 

Derim ki: Bu, doğru olmayan bir delillendirmedir. Çünkü bu ayet-i kerimede kendilerinden söz edilenler, ayağa dikilip Allah'ın hidayet ettiği şekilde Allah'ı andılar, kendilerine ihsan etmiş olduğu nimet ve bağışları dolayısıyla O'na şükrettiler. Sonra da kavimlerinden korkarak, onlardan ilişkilerini kesip Rabblerine yöneldiler. İşte Allah'ın rasullerinde, peygamberlerinde, azimet sahibi (hakta sebatlı, kararlı) veli ve dostları hakkındaki sünneti (kanunu) budur. Bu nerede! ayakları vurarak, elleri açıp raksetmek nerede. Özellikle de bu zamanımız da tüysüzlerden ve kadınlardan güzel seslilerin nağmelerini işitmek nerede! Heyhat! bu ikisi arasında gökler ile yer arasındaki gibi bir uzaklık vardır. Diğer taraftan böyle bir tutum, ileride Yüce Allah'ın izniyle Lukman Suresi'nde açıklaması da geleceği üzere ilim adamlarının tümüne göre haramdır. Yine Subhan (İsra) Suresi'nde de Yüce Allah'ın: "Yer yüzünde kibir ve azametle yürüme" buyruğu tefsir edilirken de (el-İsra, 37; 5. başlıkta) yeterli açıklamalar geçmiş bulunmaktadır.

 

İmam Ebu Bekr et- Tarsusi de sufilerin bu konudaki kanaatleri hakkında kendisine soru sorulması üzerine şöyle demektedir: Raks ve vecde gelmeye gelince bunu, ilk olarak ortaya atanlar, Samiri'nin adamlarıdır. Samiri, onlara böğüren bir ceset halinde buzağıyı yapınca, onlar vecde gelerek etrafında kalkıp raksetmeye koyuldular. İşte bu, -ileride de geleceği üzere- kafirlerin dinidir; buzağıya ibadet edenlerin yoludur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Kehf 15

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR