ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HAC

37

لَن يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَكِن يَنَالُهُ التَّقْوَى مِنكُمْ كَذَلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَبَشِّرِ الْمُحْسِنِينَ

 

37. Onların etleri de, kanları da Allah'a asla ulaşmaz. Fakat sizden O'na takva ulaşır. Bu şekilde O, onları size musahhar kıldı ki, size hidayet verdiği için tekbir getirip Allah'ı ta'zim edesiniz. İhsan edenleri müjdele!

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı beş başlık halinde sunacağız:

 

1- Allah'a Ulaşan Kurban Etleri Değildir:

2- Kurbanlıkların Bize Müsahhar Kılınması İlahi Bir Lütuftur:

3- Hidayete İleten Allah'a Şükür:

4- Kurban Kesenin Kabulü için Dua Etmesinin Hükmü:

5- ihsan Edenlere Müjdeler Olsun:

 

1- Allah'a Ulaşan Kurban Etleri Değildir:

 

"Onların etleri de, kanları da Allah'a asla ulaşmaz" buyruğu ile ilgili olarak İbn Abbas şöyle demektedir: Cahiliye dönemi insanları kestikleri develerin kanlarını Beyt'e sürerlerdi, müslümanlar da aynı işi yapmak isteyince bu ayet-i kerıme nazil oldu.

 

Nail olmak (ulaşmak), Yüce yaratıcı ile alakası olan bir fiil değildir. Bu fiil kabul etmek manasını mecazi bir yolla anlatmaktadır. O'na asla ulaşmaz demektir. İbn Abbas: O'na asla yükselmez diye açıklamıştır. İbn İsa da: Allah kurbanların etlerini de kanlarını da asla kabul etmez, fakat sizden O'na takva ulaşır, diye açıklamıştır. Yani yalnız kendi rızası istenenleri kabul eder, onları kendisine yükseltir, bunu işitir (kabul eder), bunun mükafatını verir. "Ameller ancak niyetler iledir'' hadisi bu manadadır.

 

"Allah'a asla ulaşmaz" ile: "Ona ulaşır" fiillerinin her ikisi de "ya" iledir. Ancak Ya'kub bu iki fiili de "el-luhm; etler" kelimesini nazar-ı itibara alarak "te" ile okumuştur.

 

2- Kurbanlıkların Bize Müsahhar Kılınması İlahi Bir Lütuftur:

 

"Bu şekilde O, onları size musahhar kıldı." Şanı Yüce Allah, onları bizim emrimize vermekle ve onlarda tasarruf etme imkanını sunmakla bize lütufta bulunmuştur. Halbuki bunlar yapı itibariyle bizden daha iri, organları da bizden daha güçlüdür. Bunun böyle olması ise, kulun işler zahiren kula göründüğü şekliyle idare edilmemekte olduğunu, işlerin ancak aziz ve kadir olanın iradesine göre tedbir edildiğini bilmesi; insanların da O'nun iradesiyle küçük olanın, büyük olana galip geldiğini, mutlak galibin, kulları üstünde kahhar olan bir ve tek Allah olduğunu bilmeleri içindir.

 

3- Hidayete İleten Allah'a Şükür:

 

Şanı Yüce Allah, bundan önceki ayet-i kerımede adının kurbanlıklar üzerinde anılması gereğini dile getirerek: "Onlar ayakları üzere iken, üzerlerine Allah'ın adını anın" diye buyurmuştu. Burada "Size hidayet verdiği için tekbir getirip Allah'ı ta'zim edesiniz" buyruğu ile Allah'ın adını tekbir ederek yüceltmeyi söz konusu etmektedir. İbn Ömer (r.a) da hediyelik kurbanını boğazladığı zaman her iki emri yerine getirmek üzere: "Bismillahi vallahu ekber: Allah'ın adına ve Allah en büyüktür" derdi. Bu onun fıkhının bir göstergesidir.

 

Sahih(-i Buhari)de, Enes'ten şöyle dediği nakledilmektedir: Resulullah (s.a.v.) beyaz ve boynuzlu iki koç kurban etti. (Enes) dedi ki: Ben onu o iki koçu elleriyle keserken gördüm. Ayağını yanları üzerine koyup besmele çekip tekbir getirdiğini gördüm.

 

İlim adamları bu hususta farklı görüşlere sahiptirler. Ebu Sevr der ki: Besmele çekmek, namazdaki tekbir gibi olup yerine getirilmelidir. Ancak bütün ilim adamları bunun müstehab olduğunu kabul etmişlerdir. Şayet Yüce Allah'ın isimlerinden bir başka ismi zikrederek, bununla da besmele getirmeyi kastetmiş ise bu da caizdir. Sırf "Allahu ekber" yahut "la ilahe illallah" dese de böyledir. Bunu İbn Habib söylemiştir. Eğer besmele kastıyla söylemeyecek olursa, bu sözleri besmelenin yerini tutmaz ve yenilmez. Bu görüş de Şafii ve Muhammed b. el-Hasen'in görüşüdür. Bizim mezhebimize mensub ilim adamlarının tamamı ve başkaları kesim esnasında besmele ile birlikte Peygamber (s.a.v.)a salavat getirmeyi, veya onun adını anmayı mekruh görmüşler ve: Böyle bir durumda yalnızca Yüce Allah'ın adı anılır demişlerdir. Şafii kesim esnasında Peygamber (s.a.v.)a salavat getirmeyi caiz görmektedir.

 

4- Kurban Kesenin Kabulü için Dua Etmesinin Hükmü:

 

Cumhur kurban kesen kimsenin: Allah'ım, benden kabul buyur demesinin caiz olduğu kanaatindedir. Ancak Ebu Hanife bunu mekruh görmektedir. Oysa Sahih( -i Müslim)'in kaydettiği Aişe (r.anha) yoluyla gelen rivayet onun aleyhine bir delildir. Bu rivayet te şöyle denilmektedir: ... Sonra: "Bismillahi, Allah'ım sen Muhammed'den, Muhammed'in aile halkından ve Muhammed'in ümmetinden kabul buyur" dedi, sonra da onu kurban etti.

 

Bazıları da kurban kesenin kabulü için dua etmesini, ayet-i kerımenin şu nassı gereği müstehab görmüşlerdir: "Rabbimiz! Bizden kabul buyur. Şüphesiz sen işitensin, hakkıyla bilensin. " (el-Bakara, 127)

 

Ancak Malik, Allah'ım bu Sendendir ve Sanadır, demelerini mekruh kabul etmiş ve bunun bid'at olduğunu söylemiştir. Fakat bizim (Maliki mezhebimizin) mensublarından İbn Habib ile el-Hasen bunu caiz kabul etmektedirler. Bunların lehlerine delil de Ebu Davud'un, Cabir b. Abdullah'tan kaydettiği şu rivayettir: Cabir dedi ki: Peygamber (s.a.v.) kurban kesme günü boynuzlu, burulmuş ve beyaz iki koç kesti. Onları kıbleye yönelttiğinde: "Şüphesiz ki ben yüzümü hanif olarak gökleri ve yeri yaratana çevirdim ve ben müşriklerden değilim. ''(el-En'am, 79) ... buyruğu ile (el-En'am, 162-163 ayetlerini) ... "ve ben müslümanların ilkiyim "buyruğuna kadar okudu. "Allah'ım (bunlar) Sendendir, Sanadır. Muhammed'den ve onun ümmetinden. Bismillahi vallahu ekber" dedikten sonra kurbanlarını kesti.

 

Bu haberin Malik'e ulaşmamış olması yahut sahih bir rivayetle ona varmamış olması veya Medine'de yapılan uygulamanın bundan farklı olduğunu görmüş olması ihtimali vardır. İşte onun: Bu bir bid'attir, sözü buna delalet etmektedir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

5- ihsan Edenlere Müjdeler Olsun:

 

Yüce Allah'ın: "İhsan edenleri müjdele" buyruğunun -bundan önceki ayeti kerimede geçtiği üzere- dört raşid halife hakkında nazil olduğu rivayet edilmiştir. Lafzın zahiri ihsan edici herkes hakkında umumi olmasını gerektirmektedir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Hac 38

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR