NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’L-CUM’A

<< 676 >>

فضل المشي إلى الجمعة

13- Cuma Namazına Yürüyerek Gitmenin Fazileti

 

أخبرني عمرو بن عثمان بن سعيد بن كثير قال نا الوليد عن عبد الرحمن بن يزيد بن جابر انه سمع أبا الأشعث يحدث أنه سمع أوس بن أوس صاحب رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول قال رسول الله صلى الله عليه وسلم من اغتسل يوم الجمعة وغسل وغدا وابتكر ومشى ولم يركب ودنا من الإمام وانصت ولم يلغ كان له بكل خطوة عمل سنة

 

[-: 1703 :-] Resulullah (s.a.v.)'in ashabından olan Evs b. Evs'in bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

"Kim başını yıkar ve guslettikten. sonra erkenden, bineğe binmeksizin yürüyerek mescide gelir, imama yakın durur ve boş söz konuşmadan imamın hutbesini dinlerse, her adımına karşılık bir senelik amel sevabı vardır" buyurdu.

 

Mücteba: 3/97 ; Tuhfe: 1735.

 

Hadisin tahrici 1697 de geçti.

 

 

باب التبكير إلى الجمعة

14- Cuma Namazına Erken Gitmek

 

أخبرنا نصر بن علي الجهضمي البصري عن عبد الأعلى قال نا معمر عن الزهري عن الأغر بن عبد الله عن أبي هريرة ان النبي صلى الله عليه وسلم قال إذا كان يوم الجمعة قعدت الملائكة على أبواب المسجد فكتبوا من جاء إلى الجمعة فإذا خرج الإمام طوت الملائكة الصحف قال وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم المهجر إلى الجمعة كالمهدي بدنة ثم كالمهدي بقرة ثم كالمهدي شاة ثم كالمهدي بطة ثم كالمهدي دجاجة ثم كالمهدي بيضة

 

[-: 1704 :-] Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

"Cuma günü olduğunda melekler mescidin kapılarına oturup cumaya gelenleri yazarlar. İmam, hutbeye çıkınca melekler defterlerini kapatırlar" buyurdu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) devamla:

 

"Namaza erkenden giden kimse, bir deve kurban veren gibi (sevap kazanır). Daha sonra giden sığır kurban veren gibi (sevap kazanır). Ondan sonra gelen bir koç kurban vermiş gibi (sevap kazanır). Ondan sonra gelen kaz hediye etmiş gibi (sevap kazanır). Ondan sonra gelen tavuk hediye etmiş gibi (sevap kazanır. Daha sonra gelen ise bir yumurta sadaka vermiş gibidir" buyurdu.

 

Mücteba: 3/97 ; Tuhfe: 13465.

 

Hadisin tahrici 938 de geçti.

 

 

أخبرنا محمد بن منصور قال نا سفيان قال نا الزهري عن سعيد عن أبي هريرة يبلغ به النبي صلى الله عليه وسلم إذا كان يوم الجمعة كان على كل باب من أبواب المسجد يعني ملائكة يكتبون الناس على منازلهم الأول فالأول فإذا خرج الإمام طويت الصحف واستمعوا الخطبة فالمهجر إلى الصلاة كالمهدي بدنة ثم الذي يليه كالمهدي بقرة ثم الذي يليه كالمهدي كبشا حتى ذكر الدجاجة والبيضة

 

[-: 1705 :-] Ebu Hureyre'nin merfu olarak bildirdiği hadiste Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

"Cuma günü olduğunda mescidin kapılarının her birinde melekler bulunur. İnsanları, ilk gelen ve ardından gelenler olarak derecelerine göre yazarlar. İmam, hutbeye çıkınca defterler kapatılır ve hutbeyi dinlerler. Namaza erkenden giden kimse, bir deve kurban veren gibi (sevap kazanır). Daha sonra giden sığır kurban veren gibi (sevap kazanır). Ondan sonra gelen bir koç kurban vermiş gibidir" buyurdu. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) devamla tavuk ve yumurtayı zikretti.

 

Mücteba: 3/98 ; Tuhfe: 13138 .

 

Diğer tahric: Müslim 850/24; İbn Mace 1092; Ahmed b. Hanbel 7258; Tahavi, Şerh Müşkili'I-Asar 2602.

 

 

أخبرنا الربيع بن سليمان قال نا شعيب قال نا الليث عن بن عجلان عن سمي عن أبي صالح عن أبي هريرة عن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال تقعد ملائكة يوم الجمعة على أبواب المسجد يكتبون الناس على منازلهم فالناس فيه كرجل قدم بدنة وكرجل قدم بدنة وكرجل قدم بقرة وكرجل قدم بقرة وكرجل قدم شاة وكرجل قدم شاة وكرجل قدم دجاجة وكرجل قدم دجاجة وكرجل قدم عصفورا وكرجل قدم عصفورا وكرجل قدم بيضة وكرجل قدم بيضة

 

[-: 1706 :-] Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

"Cuma günü melekler mescidin kapılanna oturur, insanları geliş sırasına göre yazarlar. İnsanlar o gelişlerine göre; deve bağışlamış, sığır bağışlamış, koyun bağışlamış, tavuk bağışlamış, serçe bağışlamış ve yumurta bağışlamış kimselerin sevabı gibi sevap kazanırlar" buyurdu.

 

Mücteba: 3/98 ; Tuhfe: 12583.

 

Diğer tahric: Buhari 881; Müslim 850/10; Ebu Davud 351; Tirmizi 499; Ahmed b. Hanbel 9926; Tahavi, Şerh Müşkili'I-Asar 2604; İbn Hibban 2775.

 

 

 

15- Cuma Namazına Yürüyerek Gitmenin Fazileti

 

أخبرني محمود بن خالد قال نا الوليد قال نا بن جابر قال نا أبو الأشعث قال سمعت أوس بن أوس يقول سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم وأخبرني عمرو بن عثمان قال نا الوليد عن عبد الرحمن بن يزيد بن جابر أنه سمع أبا الأشعث يحدث أنه سمع أوس بن أوس وكان صاحب رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول قال رسول الله صلى الله عليه وسلم من اغتسل يوم الجمعة وغسل وغدا وابتكر ومشى ولم يركب ودنا من الإمام وانصت ولم يلغ كان له بكل خطوة عمل سنة قال محمود في حدثه فإذا خرج الإمام أنصت ولم يلغ كان له به عمل سنة قال بن جابر فذاكرني يحيى بن الحارث هذا فقد قال انا سمعت أبا الأشعث يحدث بهذا الحديث وقال بكل قدم عمل سنة صيامها وقيامها قال بن جابر حفظ يحيى ونسيت

 

[-: 1707 :-] Evs b. Evs bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in: "Kim başını yıkar ve guslettikten sonra erkenden bineğe binmeksizin yürüyerek mescide gelir, imama yakın durur ve boş söz konuşmadan imam'ın hutbesini dinlerse, her adımına karşılık bir senelik amel sevabı vardır" buyurduğunu işittim.

 

(Ravi) Mahmud'un rivayet ettiği hadiste: "İmam, minbere çıktığında susar ve boş söz konuşmazsa, onun için bir senelik amel sevabı vardır" ifadesi geçmiştir.

 

(Ravi) ibn Cabir der ki: "Yahya b. el-Haris benimle bu hadisi müzakere ederken dedi ki: "Ebu'I-Eş'as'ın bu hadisi naklederken şu ifadeyi kullandığını işittim: '' ... her adımına karşılık bir senelik oruç ve namaz sevabı vardır."

 

ibn Cabir dedi ki: "Yahya ibareyi hatırlamış, fakat ben unutmuşum."

 

Mücteba: 3/97 ; Tuhfe: 1735.