musannef

abdurrezzak

namaz

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

yüzdeki toprak ne zaman temizleniri

 

2415- İbn cüreyc der ki: ata (b. ebi rebahra: "namazı bitirmeden önce ellerimdeki toprağı silkeledim" dediğimde: "böyle yapmayı sevmiyorum" karşılığını verdi.

 

 

 

2416- ma'mer'in bildirdiğine göre katade, namazı bitirince, selam vermeden önce alnını silerdi.

 

 

 

2417- ma'mer der ki: bazen zühri'nin de böyle yaptığını görürdüm.

 

tahric: İbn ebi Şeybe (s. 2307) rivayet etti.

 

 

 

2418- cezıre halkından İbn ulase adındaki bir ihtiyar şöyle der: kişinin, namazı bitirince yüzündeki toprağı silmesi ve sonra: "kendisinden başka ilah olmayan, gaybı ve açığı / görüneni bilen allah'ın adıyla. allahım! benden üzüntüyü gider" demesi mustehap görülürdü.

 

 

 

2419- ata (b. ebi rebah) şöyle dedi: Şöyle denir: "ı=ğer namazı bitirmeden önce yüzündeki toprağı silmeyebilirsen, öyle yap. silecek olursan da bir sakıncası yoktur ama benim için, namaz bitinceye kadar silmemen hoştur." ata (b. ebi rebah) der ki: "ben bütün bunları yapıyorum. bazen namazı bitirmeden önce siliyorum, bazen de namaz bitmeden önce silmiyorum. "

 

 

 

2420- İbn cüreyc der ki: ata (b. ebi rebah)'a: "allah'ın selamı bizim ve salih kullarının üzerine olsun" dedikten sonra yüzümü silmemde ve imam selam vermeden önce şehadet kelimesini söylememde bir sakınca var mıi" diye sorduğumda: "zararı yoktur" cevabını verdi.

 

 

 

2421- ata (b. ebi rebah): "namazı bitirmeden, (yüzündeki toprağı) silmemen benim daha çok hoşuma gider" demiştir.

 

 

 

2422- ma'mer'in meymun b. mihran'ı dinleyen birinden bildirdiğine göre meymun, kişinin namazdayken yüzündeki toprağı temizlemesini mekruh görürdü. (ravi) der ki: bunu, namazı bitirmeden önce yüzünü silen hasan(-ı basri)'ye söylediğimde: "toprağı yüzümde (öylece) bırakayım mı!" dedi.

 

sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

saflar