mÜsned-İ hanbel

zekat

 

devam: 24- alan ei ve veren ei

 

4- İbn mes'ud (r.a.)

 

9426- abdullah b. mes'üd'un bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''eller üç çeşittir: allah'ın eli olan üstün olan el, ondan sonra gelen veren el ve dilencinin eli olan en alttaki el’’ buyurdu.

 

[hasen]

 

diğer tahric: İbn huzeyme (2435) ve hakim, müstedrek'te (1/408) rivayet ettiler.

heysemi (3/97): "ravileri güvenilirdir" dedi.

 

 

 

5- malik b. nadle

 

9427 (1) malik b. nadle'nin bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''eller üç çeşittir: allah'ın eli olan üstün olan el, ondan sonra gelen veren el ve dilencinin eli olan en alttaki ei. malının ihtiyaç fazlası olanını ver ve nefsine yenilme'' buyurdu.

 

[-sahih-]

 

diğer tahric: ebu davud, zekat 2/123 81649), İbn huzeyme, zekat 4/96 (2435), hakim (1/408) ve beyhaki (4/198) rivayet ettiler.

 

 

 

9428 (2)- malik b. nadle'nin bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''eller üç çeşittir: allah'ın eli olan üstün olan el, ondan sonra gelen veren el ve dilencinin eli olan en alttaki el. malının ihtiyaç fazlası olanını ver ve nefsine yenilme'' buyurdu.

 

[-sahih-]

 

diğer tahric: hakim (1/408 "sahih"), beyhaki (4/198) ve beğavi, Şerhu's-sünne (6/114) rivayet ettiler.

 

 

 

6- cabir b. abdillah

 

9429 (1) cabir b. abdullah'ın bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''en iyi sadaka, ihtiyaç dışı maldan verilen sadakadır. sadaka vermeye de bakımından sorumlu olduğun kimselerden başla. veren el, alan elden daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[hasen]

 

 

 

9430 (2)- cabir b. abdullah'ın bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''en iyi sadaka, ihtiyaç dışı maldan verilen sadakadır. sadaka vermeye de bakımından sorumlu olduğun kimselerden başla. veren el, alan elden daha hayır/ıdır'' buyurdu.

 

[sahih]

 

 

sonrakİ