mÜsned-İ hanbel

hac

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

5- Çocuğun haccı

 

1. İbn abbas (r.a.)

 

10970 (1) İbn abbas der ki: nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) revha'da iken bir kafileyle karşılaştı. allah resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''kimlerdensinizi'' diye sorunca: "müslümanlarız" dediler ve: "siz kimsinizi" diye sordular. allah resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''ben allah'ın elçisiyim'' karşılığını verince kafileden bir kadın hemen çocuğunun kolundan tutup hevdecden çıkardı ve: "ey allah'ın resulü! bu çocuğun haccı caiz olur mui" diye sordu. nebi (sallallahu aleyhi ve sellem): ''evet! olur. sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[sahih]

 

diğer tahric: müslim (1/379), ebu davud (1736) ve nesai (5/21) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

10971 (2)- başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

10972 (3)- abdullah b. abbas der ki: nebi (sallallahu aleyhi ve sellem), hevdecinde çocuğuyla birlikte oturan bir kadına rastladı. kadın: "ey allah'ın resulü! bu çocuğun haccı caiz olur mui" diye sorunca, nebi (sallallahu aleyhi ve sellem): ''evet! olur. sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

10973 (4)- İbn abbas bildiriyor: kadının biri çocuğunu (hevdecden) çıkardı ve: "ey allah'ın resulü! bu çocuğun haccı caiz olur mui" diye sordu. resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''evet, olur. sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

10974 (5)- kureyb bildiriyor: kadının biri çocuğunu resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e doğru kaldırdı ve: "ey allah'ın resulü! bu çocuğun haccı caiz olur mui" diye sordu. resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''evet, olur. sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[sahih]

 

diğer tahric: müslim (1/379) rivayet etti.

 

 

 

10975 (6)- ahmed başka bir kanalla İbn abbas'tan bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[sahih]

 

 

 

10976 (7)- İbn abbas bildiriyor: kadının biri çocuğunu resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e doğru kaldırdı ve: "ey allah'ın resulü! bu çocuğun haccı caiz olur mui" diye sordu. nebi (sallallahu aleyhi ve sellem): ''evet! olur. sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

2. saib b. yezid

 

10977- saib b. yezid der ki: "resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in veda haccında beni de hacca götürmüşlerdi ve henüz yedi yaşındaydım."

 

[sahih]

 

diğer tahric: buhari (1858) ve tirmizi (925,2161) rivayet ettiler.

26640 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

3. cabir

 

- - (-)

10978- c:lbir der ki: "kadın ve çocuklarımızla birlikte resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile haccettik. hacda çocuklarımızın yerine telbiye getirip, onların yerine şeytanı taşladık."

 

[zayıf]

 

diğer tahric: İbn mace (3038) ve tirmizi (927) rivayet ettiler.

 

 

sonrakİ