mÜsned-İ hanbel

zİkİrler ve dualar

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

106- Çeşitli hastalıklardan allah'a sığınmak

 

1. enes b. malik

 

14975- enes'in bildirdiğine göre hz. nebi (sallallahu aleyhi ve sellem): "alaca hastalığından, delilikten, cüzzamdan ve kötü (müzmin) hastalıklardan sana sığınırım'' diye dua ederdi.

 

[sahih]

 

diğer tahric: ebu davud, salat 2/94 (1554), tayalisi (1/258), İbn eb! Şeybe (10/188) ve beğavi, Şerhu's-sünne (5/170) rivayet ettiler.

 

 

107- Şeytandan allah'a sığınmak

 

1. abdullah b. mes'ud

 

14976 (1) abdullah b. mes'üd'un bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle dua ederdi: "allahım! Şeytandan, onun hemzinden, neresinden ve nefhasından sana sığınırım." (İbn mes'üd der ki) Şeytanın hemzi, mute (bir çeşit delilik), nefesi şiir, nefhası ise kişiye kibirli olmasını telkin etmesidir.

 

[hasen]

 

diğer tahric: İbn mace (1/139-140), İbn huzeyme (472) ve hakim (1/207) rivayet ettiler.

 

 

 

14977 (2)- abdullah b. mes'üd'un bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Şeytandan, onun hemzinden, nefesinden ve nefhasından allah'a sığınırdı. İbn mes'üd der ki: Şeytanın hemzi, mute (bir çeşit delilik), nefesi şiir, nefhası ise kişiye kibirli olmasını telkin etmesidir.

 

[hasen]

 

 

sonrakİ