mÜsned-İ hanbel

vasİyet ve feraİz (mİras)

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

16- ninenin payı

 

1. muhammed b. mesleme

 

16514 (1) kabisa b. zueyb bildiriyor: hz. ebu bekr: "aranızda bu konuda allah'ın resulü'nden bir şey duyan var mıi" diye sorunca, muğire b. Şu'be kalkıp: "resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in bu konuda altıda bir hisse verilmesine hükmettiğine şahit oldum" dedi. ebu bekr: "seninle beraber bunu duyan başkası var mıi" diye sorunca, muhammed b. mesleme kalkıp:

"resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in bu konuda altıda bir hisse verilmesine hükmettiğine şahit oldum" dedi. bunun üzerine ebu bekr, nineye altıda bir pay verdi.

 

[sahih]

 

diğer tahric: ebu davud 3/121 (2894), tirmizi 4/420 (2120 "hasen"), İbn mace 2/909 (2724), malik 2/513 (4), abdurrezzak (10/274 (1983) ve taberani, m. el-kebir 19/228 (510) rivayet ettiler.

 

 

 

16515 (2)- kabısa b. zueyb der ki: hz. ebu bekr'e bir nine gelip torununun mirasındaki payını sordu. ebu bekr: "kitab'da senin miras alacağına dair bir şey bilmiyorum. resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in de bu konuda verdiği bir hükmü bilmiyorum. halka bu konuyu sorayım" dedi. sorduğunda da muğıre b. Şu'be: "resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in bu konuda altıda bir hisse verilmesine hükmettiğine şahit oldum" deyince, ebu bekr: "seninle beraber buna şahitlik eden biri var mıi" diye sordu. muhammed b. mesleme kalkıp aynı şeyi söyleyince ebu bekr, nineye mirasın altıda birini verdi.

 

[sahih]

 

 

2. ubade b. es-samit

 

16516 (1) ubade (b. es-samit) der ki: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in verdiği hükümlerden biri de, ninelerin altıda biri aralarında eşit bir şekilde paylaşmasıdır.

 

 

 

16517 (2)- !buradaki hadis yanlışlıkla yerleştirildiğinden tarafımızdan silinmiştir.

 

 

sonrakİ