mÜsned-İ hanbel

sİyer

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

7- resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in küçükken koyun otlatması

 

1. cabir

 

24844 (1) cabir bildiriyor: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte misvak ağacının meyvesini toplarken: ''siyah olanını toplamaya bakın. Çünkü o, en tatlı olanıdır'' buyurdu. biz: "ey allah'ın resulü! sen koyun otlatır mıydıni" dediğimizde: ''evet! koyun gütmeyen hiçbir nebi yoktur'' karşılığını verdi.

 

[sahih]

 

diğer tahric: buhari, İdıre 4/441 (2264), müslim 3/1621 (2050), İbn mace (2149) ve malik (971) rivayet ettiler.

 

 

2. ebu said el-hudri

 

24845 (1) ebu said el-hudri der ki: deve sürüsü ve koyun sürüsü sahipleri nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in huzurunda kendileriyle övününce, allah resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''kendini beğenmişlik ve kibir, deve sahiplerinde, sükunet ve ağırbaşlılık ise koyun sahiplerinde olur'' buyurdu. sonra da: ''hz. musa, ailesinin koyunlarını güderken nebi olarak gönderildi. ben de ciyad denilen yerde ailemin koyunlarını güderken nebi olarak gönderildim'' buyurdu.

 

[hasen]

 

heysemi (13932) der ki: "hadisi ahmed ve bezzar rivayet etmiştir. senedinde haccac b. artat vardır ki müdellis bir ravidir."

15119 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

sonrakİ