SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L İMAN

<< 8 >>

باب الإيمان، وقول النبي صلى الله عليه وسلم: (بني الإسلام على خمس).

1. NEBİ S.A.V.’İN: ‘‘İSLAM BEŞ TEMEL ÜZERİNE BİNA EDİLMİŞTİR. SÖZÜ’’

 

BURADAKİ İMAN’A DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMA İÇİN TIKLA

 

2. Duanız İmânınızdır

 

حدثنا عبيد الله بن موسى قال: اخبرنا حنظلة بن أبي سفيان: عن عكرمة بن خالد، عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (بني الإسلام على خمس: شهادة أن لا إله إلا الله وأن محمدا رسول الله، وإقام الصلاة، وإيتاء الزكاة، والحج، وصوم رمضان).

 

[-8-] İbn-i Ömer r.a.’den Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: İslam beş şey üzerine bina olunmuştur: Allah`dan başka ilâh olmadığına ve Muhammed`in (sallallahu aleyhi ve sellem)'in Allâh`ın Resulü olduğuna Şahadet etmek, Namaz kılmak, Zekat vermek, Haccetmek, Ramazan orucunu tutmaktır.  

 

Tekrarı: 4515 

 

(Diğer Tahric edenler: Müslim, İman; Tirmizî, İman)

 

 

AÇIKLAMA:     Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin" âyetinin tefsiri hakkında görüşler: İbn Cerîr et-Taberî konunun başlığında yer alan "Duanız imanmızdır" sö­zünün, İbn Abbas'ın sözü olduğunu belirtmiştir. İbn Abbas "De ki: Duanız ol­masa Rabbim size ne diye değer versin [Furkan 76] âyetini "eğer imanınız olmasa" şek­linde tefsir etmiştir. Allah kâfirlere, onlara değer vermediğini haber vermiştir. Şayet müminlerin imanı olmasaydı Allah onlara da değer vermezdi. Buhârî'nin bu âyeti amelin imandan olduğuna delil getirme sebebi şudur: Dua ameldir. Yüce Allah buna iman adını verdiğine göre amele iman diyebiliriz. Bu, İbn Ab-bas'ın tefsirine göre böyledir.

 

Diğer bir görüşe göre âyetin anlamı "Peygamberlerin insanları îmana daveti olmasa Rabbim size ne diye değer versin" şeklindedir. Yani "Sizin Allah katında bir mazeretiniz yoktur; Peygamber sizi imana çağırdığında iman eden eder, inkâr eden inkâr eder. Siz İse yalanladınız. Yakında azap yakanıza yapışacak" demek­tir.

 

Diğer bir görüşe göre bu âyetteki dua sözcüğü itaat anlamındadır. Numan b. Beşîr'İn "Dua ibadetin ta kendisidir" hadisi bu görüşü desteklemektedir. Bu hadisi sünen kitaplarının yazarları tarafından iyi bir senetle ifâde edilmiştir. [Ebu Davud, Nesai, Tirmizî, İbn Mace]

 

'İslâm beş şey üzerine kurulmuştur" ifadesinde geçen "beş şey" direkler an­lamına gelmektedir. Müslim’de "islâm beş rükün üzerine ku­rulmuştur" şeklinde rivayet etmiştir.

 

Bazı Uyarılar:       Hadiste cihad zikredilmemiştir. Çünkü cihad, farz-ı kifaye olup ancak belirli durumlarda farz-ı ayn haline dönüşür. İbn Battal bu hadisin İslâm'ın ilk yıllarına, cihadın farz kılınmasından Öncesine ait olduğunu söylemiştir. Bu, tartışılması gereken yanlış bir görüştür. Çünkü cihad Bedir savaşından önce farz kılınmıştır. Bedir savaşı ise hicretin ikinci yılının Ramazan ayında olmuştur. Aynı yıl daha sonra oruç ve zekât, doğru olan görüşe göre bunlardan sonra da hac farz kılın­mıştır.