SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU’T-TATAVVU

<< 603 >>

باب: الصلاة قبل المغرب.

35. Akşam Namazından Önce Namaz Kılmak

 

حدثنا أبو المعمر: حدثنا عبد الوارث، عن الحسين، عن ابن بريدة قال: حدثني عبد الله المزني، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال:

 (صلوا قبل صلاة المغرب). قال في الثالثة: (لمن شاء). كراهية أن يتخذها الناس سنة.

 

[-1183-] Abdullah el-Müzenî, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den şunu rivayet etmiştir: "Akşam namazından önce namaz kılın". Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bu ifadeyi üç kere tekrarlamış, üçüncüden sonra insanların bunu sünnet edinmesinden korktuğu için "dileyen kimse" ifadesini eklemiştir.

 

Tekrar: 7368

 

 

حدثنا عبد الله بن يزيد قال: حدثنا سعيد بن أيوب قال: حدثني يزيد بن أبي حبيب قال: سمعت مرثد بن عبد الله اليزني قال: أتيت عقبة بن عامر الجهني، فقلت: ألا أعجبك من أبي تميم؟ يركع ركعتين قبل صلاة المغرب؟ فقال عقبة: إنا كنا نفعله على عهد رسول الله صلى الله عليه وسلم. قلت: فما يمنعك الآن؟ قال: الشغل.

 

[-1184-] Mersed İbn Abdullah el-Yezenî şöyle demiştir: Ukbe İbn Amir el-Cühenî'nin yanına vardım ve ona şöyle dedim; "Sana Ebu Temîm hakkında şaşıracağın bir haber vereyim mi? O, akşam namazından önce İki rekat namaz kılıyor".  Ukbe şöyle dedi: "Biz de Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem zamanında bunu kılardık". Ben "Şu anda kılmana engel olan nedir?" dedim. O: "Meşguliyet" dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Muhibbu't-Taberî şöyle demiştir: Hadislerde akşamdan önce kılınan iki re­kat nafile namazın müstehaplığını ortadan kaldıran bir ifade yer almamaktadır. Çünkü Nebi'în müstehab olmayan bir şeyi emretmesi mümkün değil­dir. Aksine bu hadis, bu iki rekatın müstehab olduğunun en büyük delilidir.

 

"Sünnet edinmesinden korktuğu için" İfadesi İnsanların bunu bağlayıcı bir hü­küm gibi kabul etmesini İfade etmektedir. Bundan kasdedilen, bu iki rekatın mertebesinin diğer sünnet namazlardan daha düşük olduğunu belirtmektir. Bu sebeple Şafiîler'in çoğunluğu bu iki rekatı sünnet namazlardan saymamış, bazıla­rı ise bunları da sünnet namazlara eklemiştir. Ancak onların bu eklemesi, Nebi'in bu iki rekat namaza devam etmediği gerekçesi ile eleştirilmiştir.

 

Bazıları, zikredilen iki rekatın abdest ve setr-i avret gibi namazın şartlarını yerine getirerek namaza hazırlanmış kişiler için müstehab olduğunu söylemişler­dir. Diğerleri için müstehab değildir, aksi takdirde akşam namazı kılınması gere­ken vakitten ertelenmiş olur. Şüphesiz ki akşam namazının ilk vaktinde kılınması daha evladır. Akşam farzından önceki bu iki rekatın müstehab olması, kamet getirilmediği sürecedir.

 

Bu hadiste, Kadı Ebu Bekir İbnü'1-Arabi'nin "sahabeden sonra bunu kimse yapmamıştır" sözünü reddeden deliller bulunmaktadır. Çünkü Ebu Temîm tabiindendir ve bu iki rekat namazı kılmıştır.

 

Esrem, Ahmed İbn Hanbel'in şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Ben bu hadisi duyunca yalnızca bir kere bunu yaptım."

 

Bu konuda Nebi'den Sallallahu Aleyhi ve Sellem , sahabe ve tabiinden delil  elverişli hadisler vardır. Ancak Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem  "dileyen" buyurduğuna göre bu namazı dileyen kılar.