SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-HAC

<< 756 >>

باب: فرض مواقيت الحج والعمرة.

5- Hac Ve Umre İçin Mîkat Yerleri

 

حدثنا مالك بن إسماعيل: حدثنا زهير قال: حدثني زيد بن جبير: أنه أتى عبد الله بن عمر رضي الله عنهما في منزله، وله فسطاط وسرادق، فسألته: من أين يجوز أن أعتمر؟ قال: فرضها رسول الله صلى الله عليه وسلم لأهل نجد قرنا، ولأهل المدينة ذا الحليفة، ولأهل الشأم الجحفة.

 

[-1522-] Züheyr şöyle demiştir: Zeyd İbn Cübeyr'in naklettiğine göre bir gün Abdullah İbn Ömer'e gitti. Evi üstten ve alttan perdeli kıl Çadırdan ibaretti. Ona, "ihrama nereden girmem caiz olur" diye sordum. Bana, "Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ihrama giriş yeri olarak, Necidliler için Karn bölgesini, Medineliler Zu'l-huleyfe'yi, Suriye tarafı için ise Cuhfe bölgesini belirledi" şeklinde cevap verdi.

 

 

AÇIKLAMA:     Başlıktaki ifade, Buharî'nin, mîkat tarafından hac ve umre için ihrama gir­meye cevaz vermediğini göstermektedir. İbn Münzir ve diğer bazı alimler bunun caiz olduğu konusunda icma bulunduğunu nakletmiştir. Bu konu tartışmaya açık bir meseledir. Çünkü İshak, Davud ye diğer bazı alimlerin bunu caiz görmediği­ne dair görüşler nakledilmiştir. İbn Ömer'in cevabı da bunu göstermektedir. Za-mansal Mîkata yapılan kıyas da bu görüşü desteklemektedir. Alimler, zamansal mîkatt’an önce ihrama girmenin caiz olmayacağı hususunda icma etmiştir. Ço­ğunluk ise zamansal mîkat ile mekansal mîkat arasında ayırımda bulunmuş, za­manından önce ihrama girmeye cevaz vermemişler, mekansal mîkatta ise cevaz vermişlerdir. Hanefiler ve Şafiiler gibi bazı alimler ise mîkat zamanından önce ihrama girme görüşünü tercih etmiştir. Malik bunu mekruh görmüştür. "Hac bilinen aylardadır" başlığında (33. konu başlığı), "Osman Horasan'dan ihrama girmeyi mekruh görür" sözünden bahsedilirken bu konuda bilgi verilecektir.

 

فسطاط / Füstat çadır demektir, سرادق / Süradiq ise, bir şeyin etrafını saran her şeydir. ayette de, "onun duvarları kendilerini çepeçevre kuşatmıştır"[kehf 29] şek­linde geçmektedir.