SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 254 >>

DEVAM: 99. Kadın Gusl Ederken Örülü Saçlarını Çözmeli Mi?

 

حَدَّثَنَا نَصْرُ بْنُ عَلِيٍّ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ دَاوُدَ عَنْ عَمْرِو بْنِ سُوَيْدٍ عَنْ عَائِشَةَ بِنْتِ طَلْحَةَ عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ كُنَّا نَغْتَسِلُ وَعَلَيْنَا الضِّمَادُ وَنَحْنُ مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مُحِلَّاتٌ وَمُحْرِمَاتٌ

 

Aişe (r. anha)'dan, demiştir ki; "Bizler ihramlı ve ihramsız olarak Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile beraber iken ve başımızda (saç örgülerimiz de) olduğu halde (onları çözmeden) yıkanırdık."

 

 

Ayrıca bak, Ahmed b. Hanbel, VE, 79, 138.

 

AÇIKLAMA:     Hadiste geçen (....) kelimesi aslında yaralı uzuv üzerine sarılan bez sargısı manasına gelir. Bu Hadiste saça koku sürünmek manasına kullanılmıştır. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Rasülullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in zevceleri ve ashab-ı kiramın hanımları başlarına sürdükleri koku sebebiyle saçları birbibirine yapışmış olduğu halde gusleder ve bu yapışık saçları açmazlardı. Rasülullah da bunu men etmezdi. Çünkü bu şekilde de olsa saçlarının dibine su ulaşırdı.

 

Mananın şu şekilde olması da muhtemeldir: "Biz gusleder ve içerisine hıtmi karıştırılmış su ile yetinir, bundan sonra başka bir su kullanmazdık.."