SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 311 >>

بَاب مَا جَاءَ فِي وَقْتِ النُّفَسَاءِ

119. Lohusalığın Müddetini (tayin) Hakkındaki Hadisler

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ يُونُسَ أَخْبَرَنَا زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ عَبْدِ الْأَعْلَى عَنْ أَبِي سَهْلٍ عَنْ مُسَّةَ عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ قَالَتْ كَانَتْ النُّفَسَاءُ عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَقْعُدُ بَعْدَ نِفَاسِهَا أَرْبَعِينَ يَوْمًا أَوْ أَرْبَعِينَ لَيْلَةً وَكُنَّا نَطْلِي عَلَى وُجُوهِنَا الْوَرْسَ تَعْنِي مِنْ الْكَلَفِ

 

Ümmü Seleme (r.anha) şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında lohusa olan bir kadın doğumdan sonra kırk gün veya kırk gece oturur (namazı, orucu terk eder) di." Biz (yüzdeki çiğit'ten dolayı) yüzlerimize vers sürerdik.

 

 

Diğer tahric. Tirmizi, tahare; İbn Mace, tahare; Ahmed b. Hanbel VI, 300, 303, 304

 

AÇIKLAMA:     Hadisten lohusalığın azami müddetinin kırk gün olduğu anlaşılmaktadır. Ulemanın ekserisinin görüşü bu merkezdedir. Ömer bin Hattab Osman, Ali, ibn Abbas, Enes, bin Malik, Aişe, Ümmü Seleme, Süfyan-i Sevri, Ebu Hanife ile ashabı, Ahmed ve İshak bin Rahuye bu görüştedirler.

 

Şa'bi, Ata ve Şafii'ye göre lahusalığın ekser müddetli iki aydır. İmam Malik'in görüşü de bu merkezde iken sonra bundan dönmüş ve lohusalığın azami müddeti için bir sınır tayin etmemiştir. Malik'in ashabı ise İmam Malik'in ilk görüşünü benimsemişlerdir.

 

Hasan el-Basri'ye göre elli gündür.

 

Bu hadisin senedi hakkında bazı tenkitler yapılmışsa da, Tirmizi,. İbn Mace ve Teberani'de bu hadisi takviye eden başka rivayetler vardır.

 

Lohusalık müddetinin asgarisi hakkında da ihtilaf edilmiştir. Şafii, Maliki ve Hanbelilere göre lohusalığın asgari müddeti için sınır yoktur. İbadet meselesinde Hanefiler de aynı görüştedir.

 

Doğumdan sonraki kan gelmezse kadın hiç lohusa olmamış sayılır. Kan gelir de kırk günden önce kesilirse, lohusalık müddeti kanın kesilme müddetidir. Kan kırk günden fazla devam ederse Hanefilere göre, kırk günü nifas, kalanı istahazadır. Şafiilere göre ise, iki aydan sonrası istihazadır. Nifas müddeti içinde görülen temizlik de nifas'tan sayılır. Mesela, on gün kan gelip beş gün kesildikten sonra tekrar on gün kan gelecek olsa, bu yirmi beş günün hepsi nifas müddeti sayılır.

 

Şafiilere göre bu temizlik günleri en az onbeş gün devam ederse tuhr sayılır. Bu günlerden evvelki hal nifas, sonraki günler de hayz hali sayılır. Fakat temizlik on beş günden az devam ederse, hepsi nifastan sayılır. Ancak iddet için nifas müddetine ihtiyaç hissedilirse bu, Ebu Hanife'ye göre yirmi beş gün, Ebu Yusuf'a göre on bir gün, İmam Muhammed'e göre on bir saattir. Şöyleki, bir adam karısına, "sen doğurduğun zaman boşsun" dese, bilahere kadın gelerek ben doğum yaptım, lohusa oldum, sonra da üç defa hayz görüp temizlendim dese, kadının sözünün tasdik edilebilmesi için, Hanefi imamlarına göre, yukarıda geçtiği şekilde nifas müddeti şart koşulur.