SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 472 >>

DEVAM: 20. Mescidde Oturup Beklemenin Fazileti

 

حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ حَدَّثَنَا صَدَقَةُ بْنُ خَالِدٍ حَدَّثَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي الْعَاتِكَةِ الْأَزْدِيُّ عَنْ عُمَيْرِ بْنِ هَانِئٍ الْعَنْسِيِّ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ أَتَى الْمَسْجِدَ لِشَيْءٍ فَهُوَ حَظُّهُ

 

Ebu Hureyre (r.a.); Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Bir kimse mescid'e hangi niyetle gelirse nasibi ondan ibarettir"

 

 

Sadece Ebu Davud rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif, "herkese ancak niyetinin karşılığı vardır" hadisindeki genel mananın, mescide tahsis edilmiş bir şeklidir. Amelde ve mescide devamda ihlası tavsiye etmektedir. Çünkü, dünyalık bir maksat için camiye giden kimse bu gidişinin karşılığını dünyada iken ve niyetine uygun olarak görecek, ahirette bir nasibi olmayacaktır.

 

Bundan sonraki hadiste ifade edildiği gibi mescidler, uyumak sohbet et­mek, ticaret yapmak ve hepsinden öte insanlara abid görünmek suretiyle dün­yalık kazanmak veya bazılarının yaptıkları gibi bağırıp çağırarak şöhret ve gelir elde etmek için değil, sadece ve sadece Allah'a ibadet etmek için yapıl­mışlardır. Mesciddeki faaliyetine, Allah rızasından başka bir maksat karı­şan kimse Allah'ın rızasını değil, niyetinin karşılığını bulacaktır.