SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SAVM BAHSİ

<< 2452 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا زُهَيْرُ بْنُ حَرْبٍ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ عُبَيْدِ اللَّهِ عَنْ هُنَيْدَةَ الْخُزَاعِيِّ عَنْ أُمِّهِ قَالَتْ دَخَلْتُ عَلَى أُمِّ سَلَمَةَ فَسَأَلْتُهَا عَنْ الصِّيَامِ فَقَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْمُرُنِي أَنْ أَصُومَ ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ أَوَّلُهَا الِاثْنَيْنِ وَالْخَمِيسِ

 

Huneyde el-Huzâî, annesinin şöyle dediğini rivayet etmiştir;

 

Ümmü Seleme (r.anha)'nın yanına gidip (nafile) orucu sordum:

 

"Rasûlullah (s.a.v.) bana her ay üç gün oruç tutmamı emretmişti. O günlerin ilki Pazartesi ve Perşembedir" dedi.

 

 

İzah:

Nesaî, sıyâm; Beyhaki, es-Sünenü'l-kübrâ, IV, 295.

 

Sünen-i Ebû Davud'un bazı nüshalarında hadisin sonunda bir "Perşembe" kelimesi daha vardır. Buna göre Hz. Peygamber'in orucu birinci hafta Pazartesi ve Perşembe, ikinci hafta da Perşembe günü olmak üzere üç gün olmuş olur.

 

İmam Nesâî'nin rivayet ettiği şu hadis Perşembe'nin iki defa tekrar­landığı nüshaları te'yid etmektedir: "Rasülullah (s.a.v.) Zilhicceden dokuz gün, Aşure günü ve her ay bir Pazartesi, iki Perşembe olmak üzere üç gün oruç tutardı."

 

Nesaî'deki bu rivayet Hz. Peygamber'in her ay tuttuğu üç gün oru­cun, ilk hafta Pazartesi ve Perşembe, sonraki hafta da Perşembe günlerin­de olduğunu gösterir. Bundan evvelki hadiste ise Peygamber (s.a.v.)'in oru­cunun ilk hafta Pazartesi ve Perşembe günleri, sonraki haftada ise, Pazar­tesi günü olduğu belirtilmekte idi. Bu farklı rivayetlerden anlaşılıyor ki Hz. Peygamber her iki şekilde de oruç tutmuştur. Zaten bu bir nafile oruç olduğu için belirli bir zamanda tutulması şart değildir.

 

Bu konu ile ilgili bilgi, bundan önceki babın hadisleri açıklanırken verilmiştir.